Близо 800 000 българи готови да напуснат родината

Политическата, социалната и икономическа несигурност са сред причините
Обновена: 3 фев 2023 16:29 | 3 фев 2023 16:28, Красимир Ангелов
326

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България според данни от анкета на НСИ за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г. Какви са причините?

Оказва се, че политическата, социалната и икономическа несигурност и войната са най-важните за подобно мнение.

На въпроса как социалните мрежи могат да повлияят на избора ни къде да живеем, ръководителят на проекта "Останали" доц. Мила Маева коментира, че всеки един от нас има роднини, които живеят в чужбина и си изгражда образ за живота там. "Той е до голяма степен положителен и свързан с финансовите резултати от емиграцията. Именно това провокира много българи да напуснат страната", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Според гл. ас. Мина Христова това, че родителите на едно дете са в чужбина, може понякога да е повод за гордост за тях.

"От друга страна води до други проблеми. Отраженията могат да са от всякакво естество, психологически характер, от характер на мотивация, дали децата имат желанието да продължат училище или да работят добре, дали контролът и възпитание могат да се осъществяват от предходното поколение. Появяват се дупки в обществото, когато не можем да договорим коя точно е нашата среда. Поглеждаме на Запад, вземаме нещо оттам и това е едно от теченията, които текат обратно към България", заяви още Христова.

"За нас последните няколко години беше интересно как тези, които емигрират, се отразяват на тези, които остават в страната. Често се фокусираме върху тези, които напускат. Беше интересно, че успяхме да обхванем и възрастните хора, които живеят самотно в страната и тези, чиито деца няма да се върнат повече", сподели доц. Маева.

Като най-предпочитани дестинации за емиграция гл. ас. Мина Христова определи държавите от Западна Европа, които според нея са привлекателни за не малка част от хора, включително и САЩ.

"Можем да кажем, че младите хора, които заминаха, са натоварени със социалните стереотипи, обществото започна да разчита на тях", допълни още тя.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
има няма 30 години Фил, Жан, Иван, Монко, Меди, Серго, Баце, Славчо, Кирчо, Кокорчо, тая, оная ..старите измряха, младите по гурбет хванаха, ромите подивяха, а политиците се уляха ..и на държавата ...м*** е****
285
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази държава докторите умориха родителите ми и реално няма повече какво да ме задържа тук. Нищо не е като хората, нищо не работи като хората, всички са заалчняли за пари. Депутати, полицаи, доктори, зъболекари, адвокати, администратори, който се сетиш пари, пари и пак пари, няма държава.
284
1
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Млади хора отивайте работете да знаете, че ще ви се възнагради труда,в тая държава оставаме пенсионерите,ами накъде,дадохме труда си и живота за България и какво получаваме...ако сме млади и ние ще имигрираме.как да им благодарим,че 45 години работихме за България,а те ни навряха в миши дупки.вместо на старини да си доизживеем живота,тънем в мизерия.
283
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги пускайте докато не подредят поне жълтите павета , че иначе няма да ни пуснат в Шенген !
282
13
 
6
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
Ми да се омитат...от себе си не могат да избягат! На такива хора и не бива да се разчита.
281
11
 
1
 
! Отговори
аз отивам преди 1 година
в най-демократичната страна в света с най-стабилната валута - майка Раша
280
3
 
4
 
! Отговори
Напред Към Евразия преди 1 година
Там ще ходим. Чух че Русия стандарта толко висок, че никой не работи само кефи, построили са комунизъма там
279
3
 
9
 
! Отговори
Ами , дааааа... преди 1 година
Заминаваме за Русия ,бе...да се бием пак с фашизма и капитализма в Украйна и да се върнем пак ,у България за да ви "ОСВОБОДИМ"-от парите и имотите ви , както през 9.09.44г.
278
2
 
8
 
! Отговори
Бореца преди 1 година
*** ще доведе пенсионерите до ужасен край, защото заедно с Бойко и партиите им в НС, ще изгонят всички в страните от ЕС....ще останат пенсионери и "Ало измамници", предвождани от мързеливите копейки...Кой ще работи и ще изкарва пенсиите на възрастните хора, ами ще се сетите, но късно!!!
277
4
 
5
 
! Отговори
хахахахааааа........ преди 1 година
Най-важната - България в ЕС и НАТО.....
276
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааааа много повече са!
275
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 295 Вие излекувахте България от комунистите,сега ще я долекувате от дечицата им ПП и ДБ!Голямо лечение ще падне!:))
274
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 282. Повечето българи емигрират във Великобритания, тя не е нито в ЕС, нито в еврозоната.
273
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то при управлението на Бойко напуснаха милиони и сега останалите, като виждат как пак си подреждат нещата с хартиената коалиция да си купят изборите, и пак да се възроди тяхното беззаконие, се готвят да напуснат и останалите нормално мислещи хора. Трябва да се излекува държавата от метастазите на тумора ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които са доказано вредни за държавата и народа.
272
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рени Отворко, да те светна, че в Русия ежегодно разглеждат над 4 милиона молби за гражданство и руско гражданство имат почти всички известни хора от САЩ - артисти, спортисти, учени и т.н. ... Тези отиват на Запад, защото отиването там е по-лесно. Отиването в Русия сега е блокирано от всякъде. Но това няма да бъде вечно.
271
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всичките искат да идат в Русия1
270
3
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Ако заплатите не се повишат,България ще стане държава на пенсионерите.
269
2
 
16
 
! Отговори
разколачване -- 2 преди 1 година
Трябва тука във всяко село на няколко човека трябва да се зададе въпроса вие от къде имате това и колко данъци платихте ? А вие младежо откъде имате тази кола като сте на 23 г без нито един ден стаж и нямате официални доходи ! Докато във Бг има една твърда истина, че тези които работят по заводите не ходят гладни, ама всичко им заминава за едното ядене --- всичко можещо да мисли младо със език ще бяга -- хората не искат на майка си апартамента и едо парче хляб !
268
1
 
5
 
! Отговори
да обясня преди 1 година
до 288-- е за един който написа че Бя стигнала дъното за 6-м при ПП--- щото добре че не беше неговата партия 11 г всеки знае какво правиха та и още 6-месеца трябваше още да управляват-- не разбраха ли, че последната година техния човек се беше оградил със 5--кордона милиционери и пак изпълзяха от дупките ,за да се опитат със хатртия белким им стане врътката ! Вече правят бойкот на всичко и предлагат амнистия или продължават по същия начин ! Срам не срам найстина може да се стигне до 1917 г !
267
4
 
26
 
! Отговори
Свобода или смърт преди 1 година
Има два варианта . Да изринем всичките тия търтеи и да си оправим държавата. Или да умрем