Стотици нарушения констатира КЗП при проверки в хранителни вериги

Ангел Джалев: Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите
19 мар 2023 13:03, Елка Василева
28
Стотици нарушения констатира КЗП при проверки в хранителни вериги
Снимка: архив, БГНЕС

"651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги". Тези последни данни съобщи пред БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Още по темата
Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

По думите му се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики.

"Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството", обясни Джалев.

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро.

"Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект", посочи той.

"Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси", подчерта още Джалев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще започнат да проверяват качеството на стоките на дадена верига дали е еднакво с това в същата верига в чужбина????????? Цените тук и в чужбина,нали са една верига,защо у нас са по-високи??? Бг кашкавал ,много по-качествен, в Лидл Германия е по-евтин от такъв в Бг ,и то с много ,много по-ниски качество у нас!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо до сега ниой не ги санкционира??? За трети път днес ми се случва да попадам на развален продукт от Лидл. Днес от три риби в опаковката две бяха стари-като ги вадя стават на каша,бяха със сивкав цвят.Другите случаи бяха с месо и свински крачета. При едно прясно парче слагат две стари! ОБИРДЖИИ!
25
3
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Някои са се затъжили за мръсните бакалии и вонящите "плод-зеленчук".
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинете, ама Кау.....ланд и Ли...дл ли проверявате? Пуснахте ги тях на пазара и убихте всички бг магазини.
23
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Садерете ги с глоби и готово. Това е начинът.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО ЧЕЗ ЕНЕРГО И ВИВАКОМ НЕ НИ ПРАЩАТ ФАКТУРИ ЗА ДЪЛЖИМОТО НА ХАРТИЯ ??? АЗ,НЕ СЪМ ИМ ЗАБРАНЯВАЛ ДА СЕЧАТ ДЪРВЕТА!!...
21
0
 
7
 
! Отговори
Никси преди 1 година
Редовно ям в магазина без да плащам. Чупя скока и отварям кутийки с бира. Киселите млека ги дупча. Естествено го правя да си личи, за да не го купи някой клиент.Купувам само необработени храни. Всичко друго, което ми се прияде го ям в магазина. Наказвам спекулантите.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото чуждите фирми бяха най-стриктни в законодателството. Сега станаха най-големите нарушители. Видяха,че с малък подкуп под масата всичко се оправя.
19
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Еврогейец..И 1000 са им многао. Ходеха само за да хванат някой и вземат подкуп, и пак в държавата нищо. Има ли нормален човек, който да повярва, че хора с обрзовние седят за под 1000лв. Така за конкурса за гл.архитект на София се избиха за 700лв. Ми няма кой да повярва!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УСИЛИХА ВЯТЪРА В БЪЛГАРИЯ - УТРЕ ЩЕ ВАЛИ...
17
1
 
3
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
КЗП вземат 1000 лв чисто,за какво да си дават зор.
16
1
 
15
 
! Отговори
Христо преди 1 година
В Италия преди години един търговец беше сложил етикетче на козунак,че е с мед а той беше със захар.Санкцията беше 6 месеца ефективна присъда на топло.Там проблеми с качеството и надценки няма.Така се действа ама не и в Бг.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само една санкция действува - ефективно лишаване от свобода от...до
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
755 Проверки , 651 нарушения? Значи 90% от търговците си правят каквото си искат? Осъзнавате ли какво означава това за вас? Заслужавате не само уволнения, но и да ви се търсио отговорност за това бездействие досега
13
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Явно проверяващите току що са кацнали в България след 30 годишен полет до Марс и обратно! Това, което констатират е факт през последните30 г. Абе вярно ли се оказва, че трябва да се радваме на по-добре късно отколкото никога?!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За констатации ли получават заплати? И 1000лв са им много. Какво са работили преди това?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перко, кои са тия добри сили . Че много се хвалят и много станаха.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де. Всеки човек ще си прецени от къде да купува и какво качество да си избере . Но как да се оправим с дружество Топлофикация на центирано отоплени. Което си поставя само условия , за да не можеш да имаш избор за отказ от сградна инсталация. Не се претусбява и да дава на съд хора без договор и без да са поискали услугата им.
9
3
 
3
 
! Отговори
перко преди 1 година
Ако искате още от същото гласувайте за Добрите Сили! Има Как още да ни ограбват!
8
0
 
12
 
! Отговори
и те така преди 1 година
от тия констатации и съвети какво трябвало да се направи не ми става по леко , поскъпването продължава !