Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на българския съд

За финансирането: Ние ще правим култура или ще правим пазар?
19 мар 2023 11:08, Елка Василева
24
Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на българския съд
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не променим начина на финансиране в културата и не коригираме законовите промени от 2019 г. Това заяви пред БНТ министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му през 2019 г. са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Още по темата
Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

"Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва", каза министърът.

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Той коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

"Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет", каза министърът.

Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на българския съд, заяви Тодоров.

"За мен като министър проблем е това, което се случва в Разград - един от най-старите оркестри в България в момента е със заплаха за съществуването си, а тази тема сякаш не съществува. Проблем е НИНКН, в който 40-50 човека обгрижват над 40 000 български паметника на културата", посочи Тодоров.

Все пак той уточни, че в министерството е открил папка, в която са събирани документи за директора на Народния театър Васил Василев.

"Материали от проверката, която е приключила без открити нарушения, болнични. Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов", каза Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Христов преди 1 година
Диригента го дирижират егати и министъра
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моркова го махнаха заслужено ,много наивен,е и се мисли А голям режисьор
18
6
 
19
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
А стига занимавахте хората, с този театър. Решавайте си вътрешните проблеми и не досаждайте на останалите.
17
12
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Айде стига с тоя Морфов! Защо ходи винаги с черни очила? Срам ли го еда погледне хората в очите? Гузен негонен бяга!
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рачков и Зеленски са близнаци. Едно към едно. Е, рачков е по-***, ама същото. Да го изберем за президент?
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обичах да ходя на театър като дете. Имаше артисти, постановки, всичко. Сега какво да ходя да гледам ала Зеленски? Гений, гений
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече няма театър и култура, а само казуси. Боричкат се за шефско местенце, а театър немааааа.
13
4
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
След като българските артисти, режисьори и други творци се смятат за толкова велики, защо претендират за заплати и субсидии??? Кой е субсидирал Форман, Куросава, Чаплин, Мастрояни, Тарантино и т.н? Те наистина са велики. А, нашите "творци" от 1944 г. са халтураджии и партийни деятели работещи на заплата в различни "културни" институции, с огромни претенции, без покритие. Отказвам от моите данъци да се плаща на "великите", родни творци и артисти. Време е сами да си изкарват прехраната, ако могат
12
4
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
И този министър от служебните не ги разбира нещата. Общото между културата и пазарите е, че и на двете места се използват пари. Между впрочев, има различини видове култули и различни видове пазари. Както и различни видове пари. Субсидиите пък са съвсем различни неща. Те имат общо с парите, но някои други да ги дават. Така е и с обещаниьята на политиците и техните лидери.
11
9
 
12
 
! Отговори
. преди 1 година
морфовчето като е в русия мълчи като бит г.з и изпълнява защото руските олигарси,собственици на театри ще му видят сметката за нула време. И като се върне в Народния театър на България започва да разиграва нарцистично-про.сташките си етюди.То нали България е село без кучета, можеш да си правиш каквото ти скимне на пияната глава. Санким бе "великия" режисьор българския театър ще загине. Разкарайте го и ще видите,че след 2-3 месеца всичко ще е наред.
10
9
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 година
Този мърляч ли ще ни учи на култура? В главата прилича на хамалин от сточна гара. Ами вземи та се подстрижи бе ***, па се обръсни, докарай се на човек да приличаш, тогава поучавай другите. Защо се учудваме колко ни е ниско нивото на културата, след като имаме министри като бездарния нарцис минеков, този абориген, а пък за съществото наско не ми се ще да си спомням.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и ходенето до тоалетна е от компетенцията на българския съд.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато не можеш да решиш проблем си избърсваш ръцете и го пращаш в девета глуха.Всички знаем кой назначава фалшиви министри.Нека си свири,но не може да ръководи.
7
6
 
12
 
! Отговори
МиМ да преди 1 година
Тази ДПС пиарка на доказания агент на ДС - Ахмед Доган е била и ЗАМ ДИРЕКТОР НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР. ОБРЪЧИТЕ НЕ СПЯТ.
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с този Морфов,да си ходи в друг театър като е корифей,обърнали са го на бащиния там.
5
7
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Ах да! ЛУКОЙЛ СИ УВЕЛИЧИ ПЕЧАЛБИТЕ С 800% И ПОЛУЧИ СУБСИДИЯ ОТ ПП И БСП ЗА МИЛИАРДИИИИ!!! ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМ. А ДПС ПИАРКА - ДА СИ ХОДИ, С КОЕТО И ПРИКЛЮЧИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ.
4
6
 
2
 
! Отговори
Цъ до 2 преди 1 година
Оффф, теб те убиват от 3 години и още не си се поселил в отвъдното!!! Вземай си лекарствата! НЕ ЛЪЖИ! БОГ ГЛЕДА. Ще получиш справедлива Карма - каквото сам си направиш - това те и сполетява.
3
4
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
От статията се вижда, че има мното казуси в бг култура и НЕ се разбира точно кой е за БГ съд - това, че Морфов е уволнен Дисциплинарно или за заплащането там, или за цялостния проблев в закона за щултурата от 2019??? Защото точно там имат ДОСТА ДОБРИ заплати. А къде отива Субсидията, която е колкото повече зрители - толкжва повече субсидия - точно както в Образованието. :)))
2
12
 
2
 
! Отговори
Гешев е Невменяем преди 1 година
Въведете Извънредно Положение веднага заради неадекватен Главен Прокурор и корумпирани полицаи убиващи Българи за забавление по особено мъчителен начин в София, Перник, Пловдив, Варна, Бобов дол, Сандански, Русе... !Въведете веднага Извънредно положение в Република България !
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никого не го интересува народния, освен самите актьори. По-малко спам 'новини' плс.