До 30% поскъпнали здравните услуги у нас, българите се лекуват в Турция

Очаква се поскъпване и на стоматологичните услуги
21 мар 2023 15:09, Анисия Иванова
27
До 30% поскъпнали здравните услуги у нас, българите се лекуват в Турция
Снимка: БГНЕС

До 30% са поскъпнали здравните услуги, като най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти, коментираха експерти. Според медици причината са поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв.

“Поскъпването на здравните услуги е с толкова, с колкото е поскъпнал животът. При здравните услуги дори има известно забавяне. Анализаторите икономисти изнесоха данни, че ако поскъпването на живота е с 16%, в здравеопазването за момента се свежда до 8-9%”, коментира пред “Труд news” Андрей Марков, зам.-председател на асоциацията на частните болници.

Той съобщи, че много българи предпочитат да търсят здравни услуги в чужбина. “За миналата година българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат. Големият ни проблем е лошото ни здравеопазване и още по-лошата му организация. Парите, които отделяме за здраве, не са много, но и не се разпределят правилно”, категоричен бе Марков.

Директорите на няколко държавни болници в София признаха, че има поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса.

Никой не води статистика на какви цени се доставят медицинските изделия на болниците. “При тях няма ценова регулация. Има практика, при която болницата е регистрира свой търговец на едро. Той купува медицинското изделие, примерно на цена 20 лв. от друг търговец на едро и го продава на собствената си болница на цена от 100 лв., формирайки печалба от 80 лв., която не е в болницата”, обясни пред “Труд news” експерт от фармацевтичния сектор.

Очаква се увеличения на цените и на стоматологичните услуги, за които от няколко дни шефът на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков твърди, че изостават от инфлацията. “По данни на НСИ инфлацията е 16%, през февруари инфлацията в денталната медицина е около 8%”, подчерта Шарков и сравни цените на някои основни стоматологични услуги в България с тези в други страни от ЕС. От началото на годината и личните лекари напъват за вдигане на потребителската такса на 8 лв.

В Бургас цените на прегледите са вдигнати при пулмолози и кардиолози. Платен прием под 60 лева в здравно заведение в града вече няма. При посещение на пулмолог цената е 60 лева. При кардиолозите преди година имаше платени прегледи и по 40 лева. Сега те се движат от 50 до 80 лева, но с включена ехокардиография.

Рязък скок на платените прегледи при специалист се отчита във Варна от началото на тази година. Цените са с над 20% нагоре, твърдят пациенти. В момента визита при специалист в доболничната помощ варира от 60 до 75 лв. при 35-50 лв. преди няколко месеца. За доцент таксата е поне 100 лв., за професор тръгва от 120 лв. Още повече са поскъпнали редица консумативи, които пациентът доплаща при операция. Най-евтините лещи, които се поставят при операции на катаракта, например, са скочили от 600 до 1000 лв. за брой. Точно 2 пъти е поскъпнала масово и таксата при личните лекари за издаване на медицинско за шофьорска книжка за категория “Б”. Миналата година повечето джипита вземаха по 25-30 лв., а сега почти навсякъде се искат по 50 лв. Единиците, които са запазили старите цени, твърдят, че ще ги променят, тъй като коридорите им се пълнят с чужди пациенти, привлечени от евтинията за медицински.

Раждането във варненските болници е 500 лв., ако е нормално. Ако се налага епидурална или спинална упойка, се добавят 300 лв., а изборът на екип варира от 500 до 1000 лв. Ако изберете час за раждане, трябва да платите 150 лв. Толкова струва и присъствието на бъдещия баща по време на раждането.

С 10% са поскъпнали ражданията във Велико Търново още от август, миналата година, а причината били по-високите цени на консумативите. Нормалното раждане в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново струва 1450 лева. Според ценоразписа на областната болница за раждане чрез цезарово сечение се плаща 1000 лева. За грижи за здраво новородено дете цената е 600 лева. За избор на екип за нормално раждане се заплащат 850 лева, а при избор на акушерка за нормално раждане -120 лева. Избор на лекар за епидурална анестезия коства 170 лева.

Цената на нормалното раждане в болницата в Горна Оряховица е 450 лева. Ако бъдещата майка ще ражда със секцио, трябва да плати 450 лева. Цената при избор на родилен екип е 350 лева.

За преглед при специалист, без направление цената в Шумен вместо доскорошните 35 лв. вече е поне 40 лева, а по-често 50 лева. По-малко се плаща за вторичен преглед. Само за устна консултация и съвет, може да се мине и с 20 лева. В града има изявени и предпочитани специалисти, които принципно не работят със здравната каса и при тях прегледите са на цена 80 лв. Тарифата за поставяне на често търсената услуга - мускулна инжекция, още от есента на миналата година е поне 5 лева.

Между 30 и 70 лева струват прегледите при специалист в Благоевград, ако пациентът е без направление от личния лекар, показа проверка.

Най-ниски са цените - 30 лева в кабинетите на специалистите, но ако трябва да посетиш същия специалист, но в частна клиника, то цената вече скача и стига до 50 или 70 лева. Поскъпването е с около 5 до 10 лева на преглед. Медиците казват, че има сериозно увеличение на разходите им, затова и са завишили цените. Скочили са сметките за ток, защото медицинските центрове плащат по фирмени цени. Повишени са наемите, както и цените на доставчиците на софтуерни услуги. Цената на раждането е 900 лева, преди година тя беше между 600 до 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Нека им на ганчовците за това, че злобееха кой къде си правел зъбите, буха-ха-ха-ха!!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 милион бюрократи, 1 милион пенсионери, 1 милион неработещи, 1 милион в сферата на услугите, 3 милиона избягали от комунизма и бандитизма зад граница. + + + ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ !!! Половин милион РАБОТЕЩИ МЪЧЕНИЦИ как да създадат стандарт ???
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за търговските дружества го измислиха българските политици , а не ЕС. Никъде в Европа обществените болници не са търговски дружества.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно за това ще се затрием като нация,ние не сме народ а ***
19
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 година
Do 16 Ами не ходи при кръвопийците бре! Никой не те кара насила!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че имат наглостта да искат вдигане на здр.осигуровка и на потребителската такса.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой зъболекар не работи със здр.каса,няма документ,няма гаранция няма данъци и осигуровки,няма дентална сестра,или ако има е на 4 часа с 600лв.чиста раб.заплата.
16
6
 
1
 
! Отговори
Айше преди 1 година
Здравна каса не ползва.Плаща винаги на ръка на доктора и съм доволна.Ако каже 50 дава 100.Не чака на опашка с пенционери
15
1
 
14
 
! Отговори
българия преди 1 година
лекарската мафия иска и последните останали хора в българия да умори. алчността им е безгранична.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гадни лекари кръвопийци - не се ли наядохте - колко пътеки изсмукаха по времето на ковид пътеките и ся като секнаха - дай, дай, дай увеличение, че свикнахте на луксозен живот
13
3
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Варненци, пазете се от частните лаборатории за вземане на кръв.Вампири са. Миналата година , тяхна сестра ми взе три банки кръв за изследване. Плюс това, че серазболях от Ковид 19. Жив съм благодарение на Медицинския екип на отделението , намиращо се в двора наМБАЛ "Света Ана" На екипа , от все сърце желая винаги да са здрави, те и техните семейства. Варненци, пазете се от вампирита в частните лаборатории.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им стъпвайте. Само при злополука се налага. Останалите болести се лекуват с разходки в природата, по възможност на бос крак, препичане на слънце сутрин или вемер не повече от 1 час, плуване, йога. Клиз ми за прочистване на затлачвания на червата, за очите - д-р бейтс метода. Здравословна диета макс. Суровоядство. Прочистване на пара ззити - причиняват поне 80% от хроничните болести
11
1
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Те па едни професори.... една приятелка води синът си НА професор, очни болести! Ами даже не е погледнала детето... истината е, че ако си никой, просто няма да те погледнат!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето частни болници са на принципа на дивия капитализъм. Дават смени от тях в разни центрове, като "консултанти" и те препращат в техните, за да те оскубят здраво. Карат те да подпишеш два тона неясни документи, при което те не носят отговорност, а ти плащаш като поп. Баща ми го бяха засилили за преглед за тумор на простата и понеже беше със сърдечни проблеми, седя само един ден в частна клиника в провинцилен град, без нищо да правят, за което платихме 100лв на изписването на следващия ден.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Талибаните нахлули незаконно в България ги лекуват безплатно линейки летят, а за данъкоплатците 30% поскъпване.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС иска болниците да са търговски дружества. Който има пари ще се лекува, който не - да мре. Това са ЕС ценностите за които про'с'таците гласувате.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуват за ЕС и НАТО, та да им ДАДАТ "европейска МРЗ", а ходят да се лекуват в неевропейска Турция, където минималната заплата е по-висока от у нас... Борисов правилно ВИ каза, че сте про'с'таци!
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестирайте в апартаменти и къщи с дългосрочни ипотечни кредити. Здраве не ви е нужно!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За болница да за доболнична помощ Не Има интереси там горе Потребителската такса е още 2.90 но ако влезеш в болница вече е друго
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хораааа, цялата страна е наопаки, само за тези по върховете е добре, никой друг, това и в социализма не е било. Все по млади хора са без зъби поради липса на средства, а това води до следващи приблеми. Народа е оставен на произвола на съдбата без никаква грижа само да плаща.