Лекарите във въздушните линейки с по-високи заплати

На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер
21 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
12
Лекарите във въздушните линейки с по-високи заплати
"Лекарите и сестрите във въздушните линейки ще получават по-добро заплащане, защото ще работят в по-тежки условия, обяви пред БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „Един лекар и една сестра ще трябва да дават поне 5-6 дежурства в месеца и се очаква да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят“, уточни той.

Министърът добави, че от днес вече са обявени и местата за екипите, които ще се обучават във ВМА за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. „Първоначално ще се обучават анестезиолози реаниматори и медицински сестри. Те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види физическото им състояние и дали са годни за летене“, обясни д-р Меджидиев и допълни, че ген. Венцислав Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, в който ще се провежда обучението. „Паралелно ще върви и обучението на пилоти и техници“, каза още здравният министър.

По думите му на 15 декември тази година България ще получи първия медицински хеликоптер. Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма „Леонардо“. В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера, като една машина струва около 18 млн. евро.

Тази седмица се обявява и обществена поръчка за два хеликоптера на под наем, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Изключително некомпетентен и неподходящ за поста здравен министър. Пълен въздухар и патологичен лъжец. Съжалявам, че пиша така за лекар, но го познавам лично и всяка дума, която чуете от него трябва да поставяте под съмнение. Жалко, че президентът е опрял до него
5
0
 
5
 
! Отговори
Неук преди 1 година
Един въпрос. Дали управляващите праят разлика между въздушна линейка - ерго тежък хеликоптер с доста техника на борда сособен да носи и поне пет лица ( заедно с пилотите и носилка ) 2 пилота двама медици и евентуално болен за евакуация. И другият вид въздушна помощ. Хеликоптер за въздшно спасявне. Лек, повратлив с лебедки и т.н., но предназначен основно за работа в планина и трудно достъпни места, а не въздушна линейка. Дано правят разлика и да не смятат, че едното и другото са еднно и също????
4
0
 
4
 
! Отговори
М.Е.Джидиев преди 1 година
Бай Асан Меджид ,до кога ще ни строи въздушни кули и ще ни замаява с работи , които , я станат , я не станат ? Да каже сега какво става , защо таксата при Джипито скочи двойно при него , цени на лекарства и те до небето ?! Още рибата в морето ,ние готвим тигана ,ама удобен за отклоняване на вниманието и захлебване на журналисти ...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кои по високи заплати колко е заплатата на един лека че да се изчислят по видоките заплсти Пак мурафети и фойерверги
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и така има толкова вакантни бройки в МО- нека цялата спешна помощ, със все хора,инфраструктура,техника, бюджет и т.н. да мине в щат на ВМА. Това ще оправи много искания като трудова категория, заплащане и т.н. Мутафчийски знае да въвежда ред и да дава тяга. А нападение над спешен медик, ще се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура, а делото ще се гледа от военен съд.
1
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тоя е такъв измамник, че няма на къде повече. Познавам го лично от преди години.