Тристранката не постигна съгласие за скок на командировъчните

Предложението беше за двойно увеличение
21 мар 2023 13:36, Александър Попов
13
Тристранката не постигна съгласие за скок на командировъчните
Лазар Лазаров. Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението на служебното правителство за увеличение на средствата за командировъчни. То беше дневните командировъчни за страната с преспиване да се увеличат от 20 на 40 лева, а тези без преспиване от 10 на 20 лева, съобщава БНР.

От Българската търговско промишлена палата са против предложението в Колективен трудов договор да може да се разписват и по високи размери. От КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха гаранции, че част от заплатите няма да се изплащат под формата на командировки и поискаха да се въведе автоматичен механизъм за определяне на командировъчните и обвързване към средната заплата за страната.

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров изрази несъгласие за подобен механизъм, като даде пример за възприетия от последното Народно събрание за определянето на минималната заплата и допълни:

"И ми се струва, че въвеждането на подобен механизъм би създало същите предпоставки за вземането на решение по един такъв особено важен въпрос. Ние се въздържаме от подкрепа на въвеждането на един такъв автоматичен механизъм. Твърдим, че това би създало и евентуални проблеми в рамките на предвидимостта".

Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година, а натрупаната от тогава до края на миналата година инфлация е близо 61 на сто, допълни Лазар Лазаров и констатира, че предлаганите нови размери изпреварват инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година ". Още една област, в която ГЕРБ замрази средствата в ущърб на работещите, а от последната промяна до края на управлението на Бойко Борисов инфлацията е 32%.
7
1
 
4
 
! Отговори
НАРОДА ЗОВЕ преди 1 година
ДОКАТО ТИЯ ПАРАЗ.ТИ ДРЪНКАТ ГЛУПОСТИ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД МИЗЕРСТВА
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ходи в командировъчни Величията да се хрантутят да не заслабнат Въвеждат някакви рестриктивни мерки пък скок в командировъчните Депутатие да си замразят заплатите в тази криза както замразиха на други
5
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Ако си Българин се полага лимита. Но ако придружаваш чуждестранен специалист - двукратен размер.
4
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А, за командировъчните инфлацията стана 61%, а за доходите на работещите и пенсионерите е 13-15%. Доходите били изпреварили инфлацията,а?
3
5
 
8
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Мамини сладки, виж ги само с какво се занимават! С командировките, хихи, душички златни те! А едно време при соца се казваше така, когато ти плащат е командировка, а когато ти си плащаш е курорт!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде върнете се пак на темата за паметника на Съветската армия!!! Като няма за какво да пишете, като няма и какво да се каже на избирателя, се хващате, измисляте тема - командировъчни! Хубаво, не сте постигнали съгласие за двойно увеличение, ама за 50% можехте, даже за 21,42% /примерно/ можехте. Много ви личи, като поискате просто да запълните интернета и ефирното време на радиа и телевизии.
1
2
 
5
 
! Отговори
ГЕСТАПО или МВР преди 1 година
Министър Дерменджиев прибери си корумпираните полицаи от Бобов дол работят за мутри главорези и Джипси , тези са позор за Човечеството! Мирослав Германов