На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
= преди 1 година
И тогава и сега БГ медицина е на ниско ниво. Но тогава поне не рекетираха пациентите. Днес дори на раково болни пенсионери взимат 100 лв. За преглед при 500 лв пенсия
135
0
 
4
 
! Отговори
Драгоев преди 1 година
Мили Боже, върнахте ни към онова време преди демократичните им промени, когато след болничен престой от здравното заведение изписваха по един месец с направление към санаториум за укрепване и възстановяване. В тях не се плащаше от болния, а държавата покриваше нуждите. Имаше такива много в цяла България - с минерални извори , със специалисти, с богата база и условия. Затриха ги. Да ти се скъса сърцето като ги гледаш днес - руини. Какви хора се народиха, как се изродиха ...да ликвидират .
134
0
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 1 година
И аз помня ..По време на соца .във всяко малко селце имаше задължително медицински екип поне от фелдшер и мед сестра. В повечето имаше и лекар, и зъболекар. Когато и нощем на човек му се наложи, можеше да почука на вратата в дома на здравния работник . И през ум не му е минавало, че ще го ругаят. Човекът взема слушалката, чантата със спринцовките, медикаменти и веднага придружава този , който го е повикал заради болен близък. Когато се налага, придружава болния до спешен кабинет в града.
133
0
 
2
 
! Отговори
Спомени преди 1 година
Хората имаха уважение и доверие на лекарите. Такива можеха да бъдат само тези, които завършваха средно образование с 6.00 и можеха да се класират с резултати от тежки приемни изпити не по- ниски от 5.50. А не като сега. Лекарите бяха хора със съвест. Впрочем всички хора бяха различни , с необходимо възпитание, знания, достойнство. *** беше незабележима. Тогава и *** ходеха на училище редовно, задължително, принудително. И имаха респект от институциите. Жалко , че нищо не същото.
132
1
 
2
 
! Отговори
Спомени преди 1 година
За времето на Т. Живков само може да мечтаете тези, които не сте го видели, а ние, които живяхме и видях е само ще си спомняме с носталгия. Всичко беше различно . И в здравеопазването нямаше нищо общо със сегашните търгаши с живота на хората. Никой за нищо не плащаше. Имахме осигуровки , но повече с нищо никого не изнудваха. Няма потребителски такси, няма плащане за престой в болници , избор на екип ...Лекуваха не по пътека, а според състоянието. Болниците пълни , храна според заболяването .
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар 123Айде бе сериозно? Че няма как да ги видя балъците дето толкова те мляскат че да ги блъсна у простите тикви. Късмет имаш че никой не води статистика пишман лекари като теб колко народ са уморили. Ама какво да се прави за да расте плевел трябва добра почва. радвай се че е добра почвата на която ти вирееш. Слава богу такива като тебе ги надушвам отдалеч и те нямат шанс да ми вземат паричките.Че и живота като едното нищо!
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155Всяко джи пи трябва да работи с направления. Друг е въпросът дали лекарят тесен специалист е длъжен. Но ако все пак е истински лекар ще работи и той. Защото хората плащат осигуровки едно и второ да си лекар не е като да продаваш *** - освен пари трябва да има и хуманност - именно тя създава репутацията на тази професия.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доктор ОХТи май от нищо не се впечатляваш, а? Ето хора, представя ви се пример за новото поколение в лекарската професия. Хипократовата клетва ряпа да яде. Нищо недейте чака от новите поколения. Гледайте само да оцелеете.
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая статия е поредното доказателство , че тея алчници в бели престилки малко ги бият.Трябва всеки ден алабут за да разберат ,че и те са хора.
127
1
 
11
 
! Отговори
КЪШ преди 1 година
ЧИСТА ПАРА В ДЖОБА - БЕЗ ДАНЪЦИ!
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159 ама по време на пандемията висехте като изпразнени х..ве пред кабинетите.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизайте всяка вечер да им ръкопляскате, овце празноглави.
124
0
 
4
 
! Отговори
дан преди 1 година
@156Не като в Скандинавските или или Германия, а като в САЩ? Сериозно?Всеки, който е под товя социален статус не заслужава базови мед. грижи и трябва да сме всеки сам за себе си, нали така?Дано да сте живи и здрави!
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155 Не са длъжни да работят с направления.
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора имаме второ здравно. Не се редим по НЗОК. Не плащаме и никакъв преглед, разбира се. Застрахователят го покрива. Не знам каква е целта на статията. На държавен лекар съм бил 1 път в живота си като дете да ми закърпят разпрания крак в Пирогов. От там насетне само частни болници. Дори личните ни лекари са частни. няма редене часове наред. Разбираш се за преглед в 10:00 и това значи 10:00. Не искам да плащам здравни, прочее. Стига ми застраховката. Трябва да е като в САЩ.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те повечето лекари не работят с направления и се започва,тука не работим с направление,там не работим с нправление,ами тогава защо плащаме осигуровки.Ааа сетих се!
120
22
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
както искаш се лекувай - за мене са важни парите, 11 години съм учил - който има пари да идва, който няма - да го
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де ,защо ни морите ???? При такива цени ние как да се лекуваме ?Лягаме и да мрем ли ? За избори колко пари хвърчат ми в НС какви заплати взимат и богатеят ? С ние обикновенните просто си мрем като *** .Има ли друга такава държава да си мори народа ????????
118
10
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
кой ви е виновен че можете да изкарвате пари, а аз мога, ше го лапам на всички и после ще ви взема и парички
117
2
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 година
Здравеопазването е безплатно ПО РЕД, ОПРЕДЕЛЕН ОТ ЗАКОН.