Набират персонал за летния сезон, по-добри ли ще са заплатите?

Хотелиери вдигат възнагражденията с 25-30%
23 мар 2023 07:05, Красимир Ангелов
157

Макар за повечето българи лятната почивка на море да е все още доста далечна, около Великден се очакват първите по-сериозни групи за сезона по родното Черноморие. Заради това започна набирането на персонал за летния сезон по морето.

В Бургас се проведе трудова борса, а интересът за работа по курортите е голям.

Боряна се връща от Лондон в България преди няколко седмици. Сега се надява да си намери работа по морето.

"Като управител в хотел или заведение, до три звезди ми е специалността, нещо от този род търся. Очаквам заплата между 1200-1400 лв.", уточни Боряна Георгиева.

Кандидатите за работа очакват заплата, която да е адекватна на инфлацията.

"Над 1500 лв. поне, инфлацията расте, ние всеки ден обедняваме. Така че очаквам заплащането да е по-добро", каза Стайко Мавродиев.

Очаква се това лято хотелиерите да предложат по-високи заплати. Причината за това не е само заради инфлацията, а и заради очакванията за по-силен сезон. При недостиг на персонал пак ще се търси отвън.

"Ще имаме увеличение на заплатите с 20-25% в сравнение с миналата година. Работим с фирми от чужбина, можем да внесем примерно от Казахстан, Узбекистан, Молдова, Украйна", заяви генералният директор на ваканционен комплекс в Дюни - Николай Янков.

Оказва се, че най-голямо е търсенето на готвачи, затова ежегодно се организират и курсове.   

Интересът към борсата за набиране на персонал по морето тази година е голям.

"Миналата година бяха 15 работодатели, а сега са 42. Работните места очакваме да са над 1000", уточни директорът на Бюрото по труда в Бургас - Татяна Николова.

Предварителните записвания сочат, че нивата на туристите това лято ще достигнат предковидната 2019 година и персоналът може да се окаже недостатъчен.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
бг работодател преди 1 година
стига с тия заплати ! работете и за пари не мислете !
59
0
 
2
 
! Отговори
Костова преди 1 година
И 2000 лв да е заплатата като се раздели на 12 мес., а те работят максимум 5 мес. в най-добрия случай, излиза, че си социално слаб. Не благодаря. Това е работа за студенти и женички, чиито мъже ги издържат и работят лятото за разнообразие. Има и много *** и туркини на Златни пясъци, които са от селата край Варна.
58
0
 
2
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Няма роби ! :)
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите малки, а кръчмите, СПА-та и МОЛ-ове пълни ? Нещо не е наред в математиката. Толкова ли рентиери има в България или много се гепи?
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1400 за управител на заведение? Не искам да си представям служителите колко трябва да очакват с такива роби за управители. После защо няма кой да работи.
55
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да биеш път до Лондон,за да учиш.След това да се върнеш и да се радваш на 1200 лв. заплата.Много ниска топка е тази Боряна.Една касиерка в ЛИДЛ взема повече и осигуряват обучение.
54
0
 
6
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
Кухнята е сърцето на кръчмата нямаш ли хубава кухня и професионални сервитьори не можеш да работиш това го казвам аз като професионален майстор готвач който вече 3 г.стоя без работа защото не могат да ме излъжат да им работя без пари
53
0
 
11
 
! Отговори
робите преди 1 година
избегаа
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами приятна работа по 16 часа на ден за малко повече от минималната )
51
0
 
16
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
Когато кандидатствам за работа като майстор готвач ми се обаждат чорбаджии и ме заплашват като ми казват ти ли си най големия тарикат да си искаш всяка седмица заплатата и да работиш на 8 часов работен ден дай да се видим някъде да ти изкъртя мутрите.Така се отнасят с квалифицирани персонал който не иска да им работи без пари . Това са българските чорбаджии именници!!!
50
1
 
21
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
Отдавна даже не минавам покрай "нашето" Черноморие!? Отдавна и хотелите 4**** не покриват нормите и на 3*** Цени безбожни,хигиена нула,качество на храна? - да се чуди човек,шум,силна музика,крясъци по цели нощи,морската вода - опасна за къпане,пясъка по плажовете - мърсотия
49
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нека да си набират, но може и този с набиранията президента Радев да го вземат за персонал. Може и колегата му политически лидер Борисов от Герб да вземат като пожарникар. Разликата между набиране и наемане не е само в парите и думичките. Аз не мога да се набирав, нито пък наемам персонал. Просто ще си платя и ще си почивам през лятото. За разлика от споменатите по горе български политици и генерали.
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
връщаме се от Лондон и отиваме на 1200 заплата . Това нещо звучи като будалкане . Че заплатата в Лондон сигурно това и е за седмица ако не и по малко
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туризъм у нас може да развиват само тези, които имат поне един хотел на морето и един в ски курорт за да може да уплътнят персонала и да му дадат заплати! Другите, които могат да правят качествен туризъм са семейните хотели. Всичко друго е направо опасно за джоба, че и за здравето!
46
3
 
20
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
АКО НЯМАШ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЕРВИТЬОРИ КОЛКОТО И ДА СИ ДОБЪР ГОТВАЧ НЯМА КАК ДА РАБОТИШ ЗАЩОТО СТЕ СВЪРЗАНИ НО СЕРВИТЬОРКИТЕ СА МЛАДИ 20 Г. МОМИЧЕТА КОИТО НЯМАТ СТАЖ И НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ ЗАЩОТО ЧОРБАДЖИЯТА НЕ ГИ Е НАЕЛ ДА РАБОТЯТ А ДА ГИ *** ТЕ НЕ ЗНАЯТ НА КОЯ МАСА КОЯ ПОРЪЧКА ДА ЗАНЕСАТ ЗАЩОТО ЧОРБАДЖИЯТА ГИ Е НАЕЛ ДА ГИ *** И КЛИЕНТИТЕ ЧАКАТ И ОБВИНЯВАТ ГОТВАЧА И ЧОРБАДЖИЯТА ИДВА И МИ ВИКА НА МЕНЕ И АЗ МУ ИГРАХ ЕДИН ТИГАН В ГЛАВАТА И СИ ЗАМИНАХ ЗАТОВА НЯМА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ В ТОЗИ БРАНШ!!!
45
3
 
29
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
Професионален майстор готвач съм и като му кажа на чорбаджията че си искам парите на седмично заплащане той ми казва че в българия официалното заплащане е на месец е да ама като отида в магазина не ме чакат цял месец за пари ами ги искат веднага Когато та излъжат с една седмица по лесно се преглъща от колкото цял месец ЗАТОВА НЕ МЕ ИСКАТ НА РАБОТА ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА МЕ ИЗЛЪЖАТ ДА ИМ РАБОТЯ БЕЗ ПАРИ!!!!
44
3
 
26
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
ДОКАТО ИМА ОВЦЕ ЗА СТРИГАНЕ ЩЕ ИМА И СТРИГАЧИ А В БЪЛГАРИЯ ОВЦЕ ЗА СТРИГАНЕ ИМА КОЛКОТО ЩЕШ И НЕ ХОДЕТЕ НА РЕСТОРАНТ ДА ЯДЕТЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕТЕ КОЙ ВИ ГОТВИ ВИЕ НЕ ГО ВИЖДАТЕ КАТО МАЙСТОР ГОТВАЧ ВИ ГО КАЗВАМ НЕ ХОДЕТЕ ПО РЕСТОРАНТИ АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ !!!!!
43
2
 
15
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Поредната лъжа и измама за лековерните и най-бедните . Принципът на хотелиерите и ресторантьорите е " Ден - година храни " . Пълно е с младежи и девойки над 16 годишна възраст от местните жители , които си търсят работа .
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петър петров 1000 лева и като платиш и квартира и си на червено.
41
1
 
27
 
! Отговори
Петър петров преди 1 година
ПРОФЕСИОНАЛЕН МАЙСТОР ГОТВАЧ СЪМ С 25 Г. СТАЖ ОТ ВАРНА СЪМ И СТОЯ БИЗ РАБОТА ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ ДА ИМ РАБОТЯ БЕЗ ПАРИ НА ТИЯ КРЪВОПИЙЦИ И ЕКСПЛОАТАТОРИ НА ЧОВЕШКИЯ ТРУД