В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната

Най-висока е в област Враца - два пъти над средното
24 мар 2023 21:23, Стела Стоянова
13
В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната
Снимка БГНЕС

В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г. , но в в област Враца е 20,3, в област Сливен – 16,4, в област Пловдив – 14,6, в област Ямбол – 13,7, в София област – 13,4, в област Велико Търново – 12,2, в област Благоевград – 12, в област Русе – 11,8, в област Стара Загора – 11,6, в област Силистра – 11,2, в област Габрово – 10,4, в област Разград – 10, показват данните.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.

Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна.

Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis - причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Лошо Седларов, много лошо! Туберкулозата е болест на беднотията!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина укрите донесоха и болестите си. Такава масова епидемия от скарлатина не помня от повече от 20 години, когато детето ми беше малко. В детската градина тогава имаше случаи, но се разболяха не повече от 3-4 от група. Лошото е, че в Украйна не ги имунизират и срещу детски паралич, та да се молим това да не е следващата епидемия, че тогава ще стане страшно....
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 АнонименБре ! Всеки е имал бактерията у себе си ! А стига бе ! Тая бактерия да не е БактериусДжендариус и я има по специално в софия средсороскитегендари. Ти като я имаш ние я нямаме
9
4
 
8
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Укрия е първа по туберкулоза в Европа, също така първа по СПИН и венерически заболявания. Вие какво очаквахте да ви донесат - цветя и рози?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1Казвам го за невежите. Бактерията, отговорна за туберкулозата, всеки я има. Активира се при слаба имунна система, но това не е достатъчно условие. Трябва да има контакт с болен. Предава се много лесно, задържа се много лесно, а когато се задържи, нищо не я убива за цели 5 години, освен слънчева светлина. Стресът, хрането с ***, дори и да имаш пари, вече не знаеш какво ядеш. Знам за хора с много пари, които са били болни от туберкулоза също. Не е толкова просто.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е начинът на живот, а безогледната мръсотия навсякъде, а циганннните, които най.бързо разпространяват заразите и бягат от отделенията, когато ги приемат за лечение. Навярно само за тях е отново напълно безплатно. Всички други си плащаме чинно за нещо, което не сме ползвали до момента. Ако не си ***, буквално, стресът води до слаба имунна система и после е лесно да пипнеш, ако имаш тълпи от болни *** наоколо
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.Това не е вярно. Казвам го от личен опит. Ако не си си платил осигуровките, не те допускат в лечебното заведение. Проверете. Мен не ме пуснаха преди да ги платя. На всичкото отгоре, това трябва да е напълно незаконно. Няма как да плащам за нещо, което така или иначе не съм ползвал. Докато не съм имал осигуровки, аз така или иначе не мога да ползвам здравни
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3. Чети, *жълтата гостенка*, харесва или не, това е истината.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едните роват кофите за *** а другите преяждат.
3
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Начинът на живот не е здравословен, уви. Освен това все си мисля, че скарлатина или пък туберкулоза се върнаха с идването на ...
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тоя отдолу, по скоро честит саботаж на демокрацията и капитализма, когато имаш узряла градина трябва да си я пазиш, но за да откраднат от нея саботират теб и градината също.....май нам ного четете планът Тъ-Пи!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болестта на бедността и нищетата, слаба храна и лош живот, до скоро забравена.