Великденската трапеза: Скок на яйцата, прясното агнешко кът

30% ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година
26 мар 2023 14:40, Александър Попов
137

Великденската трапеза ще ни излезе с 30% "по-солено" тази година. Цените на яйцата вървят нагоре, в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. Според продавачи хората го купуват все по-рядко.

В момента агнешкото върви средно 22-25 лева за килограм, но очакванията са да стигне и до 30 лв.

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева- в зависимост какво има в тях", каза продавач-консултантът Ваня Калинова пред Bulgaria ON AIR.

Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите са фуражи и не само - трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 лв. продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата, като цената надхвърля 55 ст. за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: великдентрапеза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
А кога ще има скок за поевтиняване ???
105
1
 
1
 
! Отговори
СС преди 1 година
Великден в Гърция ,каквото има там,това ще ям.
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У Била го пускат тази седмица на 20-21 лева килото
103
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Българина е умен и скопосан човек . Разбира от икономика , политика ....абе от всичко ....ама на другите държави де ....та един Великден ли няма да прецака ? Вместо агнешко ще яде риба ....вместо яйца ще *** орехи дето крал миналата есен край пътя !
102
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
В предаването "защо,господин министър?" , министъра на земеделието не можа да обясни,защо нашите производители излизали на протест срещу евтиното македонско агнешко по 14 лв. килото. И не обясни защо българското агнешко било по 30 лева? Ами тия "братя македонци" откъде намират евтин фураж за животните,за да им излиза 14 лв. агнето?
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чо така? Ягнетата и кокошките свършиха ли се? Аве, нали сме европейци?
100
1
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
До 85 Анонимен . . . Всичко друго българско (напитки, облекла, битова химия, електроуреди, обувки, мебели...) се вдигна с 15-20 %, колкото е и инфлацията. . . . Точно обратното е! Защото се вдигнаха с 15-20% е и инфлацията толкова колкото е! Не се излагай! Не можеш ли да мислиш! Аман от бъл гар опит е ци!
99
2
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
До 85 Анонимен . . . Всичко друго българско (напитки, облекла, битова химия, електроуреди, обувки, мебели...) се вдигна с 15-20 %, колкото е и инфлацията. . . . Точно обратното е! Защото се вдигнаха с 15-20% е и инфлацията толкова колкото е! Не се излагай! Не можеш ли да мислиш! Аман от ***!
98
1
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Сашко направо ме изумява!!! Абе момче, те яйцата ако скачат ще станат на омлет бе! Цената, цената им скача за съжаление!!!
97
2
 
0
 
! Отговори
Които преди 1 година
Стоят прави а живота го врьща мрьдно маке без малко и без храни
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Българските храни поскъпнаха , защото дойде комунизма и "българските" производители надуха цените. Има си закон в икономиката (който разбира се не се знае по тези ширини и икономиката като наука се отрича), че когато се маха една верига то монополистите вдигат цени. Западните вериги лека-полека усетиха, че задуха вятърът на Газиране и по-досетливите вече напуснаха България. Дори днес дойде новина, че фабрика от Русе се местили в Турция.. сетете се защо. Не е от благоприятен бизнес.
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** - Зорът е, *** ориграмистите ще си куоят яденето, ко ние не ...
94
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ами на диета ще сме
93
4
 
14
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Кой ще гледа овцете на село и 300 лв ще стане кг. Некадърници и само икономисти и програмисти 0-ла производство, не става така ,яжте javascript Код ся
92
10
 
15
 
! Отговори
Сребролюб Мангизлиев преди 1 година
През един специфичен орган ми е колко ще е агнешкото... аз агнешко не ям. Който яде агнешко, да ми яде ....
91
3
 
23
 
! Отговори
chelsea преди 1 година
Всичко е спекула и картел големите вериги ,lidl,kaufland,billa,metro,fantasticо,t-market слагат 90%надценка на стоките, просто са монополи и няма и не се вземат под внимание тенхите действия,държавата е абдикирала от контрола на цените и е изпуснал всичко,няма механизми и закони които да озаптят тези търгаши- гореспоменатите си действат като башибозуци,това не е пазарна икономика а анархия!!!!!
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе има едни регистри в министерството на земеделието за ЕПЖ и ДПЖ,едри и дребни преживни животни,има и едни регистри за помощите получени за декар пасища,кога ще си направите труда да проверите тия мошеници Тончеви,колко животни отглеждат и колко милиона субсидии са откраднали от държавата???
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите"говедовъди,овцевъди,пчелари" Митко и Георги Тончеви трябваше отдавна да лежат в пандиза!
88
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Уао ръъчен трууд бряя...Ам на запад нямат ли????? Защо е ефтино???
87
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великден не празнувам още повече пък да се занимавам с боядисване на яйца. Нямам си друга работа та с глупости ще се занимавам.