Малките депозити и бързите кредите кърпели дупките в бюджета

Хората с малки спестявания все по-често посягали към тях
29
Малките депозити и бързите кредите кърпели дупките в бюджета
Снимка: Dnes.bg, архив

Инфлационната криза, която вече повече от година вилнее по цял свят и доста сериозно при нас, затрудни доста от българите, коментира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.     

"Депозитите нараснаха, но ако се вгледаме в статистиката малко по-задълбочено, ще видим, че малките депозити всъщност изчезват. Хората с малки спестявания и по-ниски доходи посегнаха към тях и ги похарчиха, за да могат да закърпват дупки в семейния бюджет", обясни той.

Според експерта сериозният ръст на бързите кредити и влошаването на плащанията по тях също може да се тълкува в тази посока.

"Засега не успяваме да се справим добре с овладяването на инфлацията, както и с месечните се разходи, които нараснаха значително", изтъкна Тошев.

"345 000 депозита до 10 000 лева излязоха от системата, бяха похарчени в последните месеци за пълнене на дупки в бюджета. Хората с по-ниски спестявания ще продължат да посягат към тях", прогнозира Тошев.

Когато българинът не се чувства сигурен, той започва да спестява повече, а сега има доста причини да се чувства несигурен, подчерта той.

"В такива периоди българинът предпочита да спестява т.нар. бели пари за черни дни. Депозитите растат всяка година от 2009 г., когато световната финансовата криза ни завари с 22 милиарда спестявания в банките, днес те са 73 милиарда", посочи той.

Въпреки нулевите лихви в последните години, българинът продължава да спестява и да трупа, но това не е масовият случай. 80% от българите остават в малкия сегмент на спестяванията до 10 000 лева, уточни кредитният консултант.
34 милиарда са изтеглените кредити, което прави системата изключително ликвидна, коментира Тихомир Тошев.
Най-вероятно ще минем повсеместното увеличение на лихвите доста по-леко от други страни, прогнозира Тошев.

Според него ще си останем с лихви в рамките 3-3,5% при ипотеките и 4,5-7% при потребителските кредити.

Българинът днес е доста по-богат, отколкото през 2009-а година. Оттогава се оформи доста по-стабилна средна класа, отбеляза в заключение експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само хората със слаба психика и икономически познания си потрошиха парите за нови коли апартаменти и други подобни неща от които нямат нужда в момента и те наричат инвестиция а това не е вярно.
26
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Ако това, че 10% не могат да си покрият вноските по потребителския кредит е вярно, то тогава не могат да смятат. Да съгласен съм, че понякога се взимат от зор за здраве... Ама ако е за нов телевизор е не го разбирам. Трябва винаги да имаш спестявания за 6 месеца напред. Всичко се случва и трябва да си подготвен. Бързия кредит е като наркотиците... Приятно в началото, но трудно се измъкваш ако затънеш
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 : Президента не е виновен, че тези хора се опитват не просто да живеят, а да живеят извън нивото си. Така става ако някой се опитва да се разпростре извън чергата си.
24
1
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Драги ми смехурко, парите от чужбина секнаха, защото 98% от емигрантите са брутален неграмотен слугинаж, който остана без доходи и работа покрай КОВИД кризата и дойде тука с подвита опашка. Мерси.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще кърпят до едно време. Ще стане както с парите от чужбина идващи към чалгария. Да припомня те секнаха с 80% след като рундьо дойде с промяната и назначи комсомолците Кирчо и кокорчо. Тези кредити и заеми са последното издигане на хората опитващи се да си живеят в родината и като гледамса единияткрак в запада. Честита промяна.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 : И такива, които имат лоша кредитна история и никоя банка не иска да им даде пари.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързи кредити взимат хора, които са тотално функционално и финансово неграмотни. Няма нормален човек да иде да даде 56% годишна лихва при 4% в банка. Разбира се, ако си бачкатор в сивия сектор, банка няма да ти даде кредит. Относно влоговете- държа дребни суми за спешни нужди от рода на 40-50к. Останалото е в инвестиционни фондове, П2П кредитиране, акции, криптовалути. Осреднено носи около 5% на година. Парите умират, когато стоят на едно място. Те трябва да циркулират.
20
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Няма депозити, защото няма лихви по тях. Няма лихви, защото на банките не им трябват пари. Не им трябват, защото държавата налива милиони многократно за едно и също нещо и парите остават. Плащаме ние. Скъпо.
19
1
 
3
 
! Отговори
Дом на колела купи! преди 1 година
Слънчеви панели му сложи. С него на море ***. Правилно постъпваш ти!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен : Ако не можеш да си позволиш нова кола - значи автомобила не е за теб. Мястото на такива е в метрото/автобуса. Дори и горивото не могат да си позволят, за това слагат самоделки газови уредби, да не говорим за адекватна поддръжка. Както казах по-долу - стандарт на кредит. Сега дойде време да се плаща тоя кредит и реват. Като нямаш пари - не караш кола.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха . Всяка втора кола била маркова, ама според данните от КАТ, в България средната възраст на автопарка е 21 години. Средна възраст, тоест масово българите карат автомобили и на по 25 и над 30 години.
16
1
 
16
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
Всичките ми познати са набалбукани с кредити- по един че някой и два лизинга, потребителски, ипотеки....повече от половината им доходи отиват за вноски. Ако недай Боже скочат лихвите както в САЩ и ЕС, то над 70% от тях няма да могат да връзват бюджета месец за месец- и тук говоря за хора с доходи между 4500 и 10000 лева. Народа масово се полакоми всичко да се случва тук и веднага и си заложи бъдещето на всякакви банкери и комисионери и сега всички чакат кога ще падне брадвата върху главите им.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До морски : А, не, отиват група, и взимат само една стая ол инклузив. И после тия от ол инклузива пълнят торби с храна, уж "за стаята" и хранят всички. Миналата година прецаках едни такива и ги изгониха от хотела :)
14
2
 
10
 
! Отговори
морски преди 1 година
Вече няколко лета, туристите българи си ядат по стаите. Тези които не са на ол инклузив. Дори чужденци купуват от топлите витрини. Нашенеца отива веднъж на ресторант, колкото да се снима и похвали във фейса.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бе! Всяка втора кола е "маркова", по молове и хипермаркети не можеш да си намериш място за паркиране, всеки е с телефон за по два бона и нагоре, лятото опашката на границата е по 6 часа чакане, и после нямали пари? Ами така ще е, като демонстрират стандарт на кредит, после реват.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бързите, а БАВНИТЕ кредити вече хората трудно си обслужват. 10% от взелите закъсняват с над 3 вноски. Смятайте докъде го докарахме.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има интервю с Тихомир Тошев от 2008 година ,този *** тогава коментира как пазара на имоти е стабилен и цените няма да падат при положение че само месеци след интервюто ПАЗАРА СЕ СРИВА !Тихомир Тошев е шеф на Кредит Център и продава кредити като посредник на банките ,затова и успокоява че лихвите ще са ниски но истината е че Европейската банка и Федералния резерв на САЩ няма да спрат да вдигат лихвите и нашите банки колкото и да бявят процесите ще ги увеличат и то драстично
10
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
Според мен, бързите кредити се ползват за сметки и разни такива от много малка част от споменатите. Повечето са за телефонче от 2000 лева, да отида на майната си, да се изфукам пред мара-общата от квартала, да си купя БМВ 7-*** серия от 2008-*** година, ама е 7-*** серия, ще бъда най-големия тарикат пред блока. Не се заблуждавайте, само 10-ина процента от тези хора, прибягват до бърз кредит за сметки, дори не знам дали има и 10%, останалите са за тъпотии. За пореден път да кажа - не им пречете.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим за Лена и баджанаците и пак да гласувате за тях, че вече наближава лятото и им трябва правителствения самолет да ходят на вечери със забавления в Гърция.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е бързите кредити са болест, ама ако си в опасност да не може да си платиш тока и да стоиш на студено е още по зле. Или за лекарства или за друго. Отпускат им до 3 хиляди лева за 2 минути, а ако отидеш в банката, искат да си на трудов договор, искат една камара с документи и чакаш две седмици да те одобрят.