Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна

Недоволни са от ниската изкупна цена, не може да се реализира родната продукция
29 мар 2023 09:05, Елка Василева
71
Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Зърнопроизводителите излизат на протест.

Те настояват да бъде спрян безконтролният внос на зърно от Украйна.

Още по темата
Протестът им е и срещу ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство. Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи“, обясни председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов, цитиран от БНР.

Видин, Русе, Кардам и Силистра са градовете, където зърнопроизводителите ще изразят недоволството си. Те са избрани, защото имат гранични пунктове, през които се осъществява вносът на украинската продукция.

Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Очаква се земеделци от Румъния също да подкрепят протеста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.