Доклад ни обвинява за малтретиране в психиатрии и социални домове

Страната ни още не е изпълнила предишните препоръки
30 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
29
Доклад ни обвинява за малтретиране в психиатрии и социални домове
Снимка БГНЕС

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи нов доклад, който разглежда условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психично болни в България. В документа се отчита, че нашата страна все още не е изпълнила отправените досега препоръки.

При лечението, условията и правните гаранции за пациенти с психични разстройства и за настанените в институции за социални грижи се наблюдава запазване на повечето недостатъци. Българските власти не са положили усилия за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите. В документа се посочва, че чистотата е на ужасяващото равнище в някои домове за социални грижи. Там,както и в психиатричните болници, липсват достатъчно служители заради продължило с десетилетия пренебрежение и липса на подкрепа от властите, се казва в доклада.

Прилагането на изолация и обездвижване продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки, се отчита в доклада. Болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременни лечения и това вреди на тяхното благосъстояние, се допълва в текста. Наши психиатри отдавна аларират, че десетки болни не се изписват и остават в психиатричните болници, защото няма къде да отидат.

Комитетът призовава за спешни действия във всички области - законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и за разработване на лечения, съобразени със съвременния европейски опит. Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите, се посочва в доклада.

По въпроса с полицейското задържане се отбелязва, че по-голямата част от участниците в извършено допитване са заявили, че са получили коректно отношение. Докладът не отчита напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране - правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар.

За състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в Софийския затвор. Изразено е съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София и в помещения в затворническото общежитие в Кремиковци. Комитетът препоръчва общежитието да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как въобще някой работи там за мизерни пари в пълна мизерия и за болни и за целия персонал Тези клиники са лицето на държавата Вярно е
24
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
подозирам ги и извършване на убийства, пиша сериозно и моля за проверка по домовете за възрастни и болни хора, но да бъде извършена много умно а не като диваци да нахлувате в заведенията
23
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Как да се справим с ромите: 1. Само тези, който са се писали като роми по време на преброяването , само те да ползват преференциите ,че са малцинство( около 200 000 бяха тези). Всички,който са се писали българи от тях , ще си плащат тока, водата и всичко останало! 2. Затвори! 3. Глоби и да им се взимат децата! 4.Истанбулската конвенция е за тях - да можем да им взимаме децата като не ги гледат в подходящите условия!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Не останаха достатъчно хора тук. Ако се случи да ти трябва специалист за нещо - няма! Има тук- там някой доктор..., но не и достатъчно да ни лекуват всички ! При такава огромна липса на кадри , никой ли не му светва ,че проблема с ромите ,вече съсипва държавата ! Освен всички помощи ,който им плащаме, плащаме да се лекуват, да учат,за затворниците, за вандалските им прояви - не мога да разбера защо трябва да се счупят асансьорите на метрото? - това са нашите пари ,отиващи на ***
21
0
 
1
 
! Отговори
Затвор за ГЕРБ преди 1 година
Един от многото проблеми в обществото...! Но на обществото много му е писнало да се бори за по- добри условия за ромите! Някак си 4 милиона работят, учат се , развиват се , борят се за по- добър живот , а други 3 милиона крадат, убиват ,тормозят и т.н предишните тези 4...! Това е проблема ! Като се предприемат действия там, ще има достатъчно за затвори, психиатрии...и т.н.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не ти е ясно. Нещо такова - разправчм на възбудените европейци, че сме особено долнопробен пазар на нетърсени стоки и производството на наши затова е унищожено обаче те не ми верват и реват че са от европейц нанагоре и сичкото им било "западно".
19
1
 
5
 
! Отговори
Не ти е ясно преди 1 година
До не знам За каквото са ни приели, затова и ни търпят. Разпердушиниха де що беше останало нещо читаво тук и сега сме просто един пазар, който послушно изгълтва всичко, което техните граждани не биха докоснали и с пръчка.
18
3
 
8
 
! Отговори
не знам преди 1 година
как не са ни изхвърлили от ЕС още, не ми е ясно що ни траят , че и пари ни дават, тез в Брюксел верно не са у ред , то по-големи мекерета от нас няма , хем прости, хем нахални, хем със самочувствие на фолк певица и безкрайно алчни и продажни
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 и 14 А това ни интересува понеже ?И какво общо има с темата ?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И един благ човечец дошъл на гости от Близкия Изток се оплакваше на немците, че тука сме го малтрериали, после натисна копчето на експлозивите на немското летище.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тая дъсчена барака някой взема много пари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компаниите от Китай и Франция завършват първото трансгранично споразумение с юани на търговията с втечнен газ, чао долар.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Мексико подаде молба за членство в БРИКС, краварите мучаха, ама на мексиканците не им дреме.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая колония да си луд, пандизчия, ром или куче тогава праватаа ти са защитени.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 дай пример за държава, която доброволно се е отцепила от белите държави и е завила към рашистите
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ми е на 93 с деменция ,закусва по 3 пъти сутрин,,, забравя че е яла. Слава богу още е на крак и долу горе се оправя, дано не се стига до дом
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и партия си имат лудите - нарича се Възраждане!
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 33 години геноцид срещу нас българите нищо не казаха, ама за някакви психично болни голям рев.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме длъжни да изпълняваме измислените ви препоръки бе. После не се чудете защо все повече страни се ориентират към Русия и Китай, понеже те не им нареждат как даживеят в страните си. За тия никой не е гласувал, че да ни дават наклон.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално с деменцията е безумно тежко,да гледаш човек,който е бил корифей в дадена област,а после е тъжна картинка.