ОЛАФ и властите у нас са иззели 11 т забранени пестициди

Те са били контрабандно внесени от страна извън ЕС
31 мар 2023 12:36, Елка Василева
5
ОЛАФ и властите у нас са иззели 11 т забранени пестициди
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) съобщи, че "по-рано този месец" съвместно с българските власти в нашата страна са били иззети около 11 тона забранени пестициди.

Някои от веществата са напълно забранени в ЕС заради опасността, която създават за човешкото здраве и околната среда. Две от веществата може да навредят на питомните медоносни пчели и дивите опрашващи насекоми, а трето вещество има неблагоприятно въздействие върху неврологичното развитие на децата. Увреждането на опрашителите също може да представлява заплаха за продоволствената сигурност, се посочва в съобщението.

Били са открити също стоки с изтекъл срок на годност, без етикет или с етикети, които не спазват задължението за съдържание с превод на български език. Разследващите намират основание да заключат, че забранените пестициди са били контрабандно внесени от страна извън ЕС.

ОЛАФ заявява, че работи в тясно сътрудничество с българската Агенция по безопасност на храните и Главна дирекция "Национална полиция", като съгласува събирането и оценката на разузнавателни данни. Допълва се, че разследването по този случай не е приключило.

(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа Василева показва, че не разбира нищо или почти нищо от пестициди. Не се пишат общи фрази, а се цитират точно пестицидите. За сведение:почти всички пестициди убиват пчелите, кацнали да вземат прашец от цветовете на овощните дървета и затова или се употребяват по време на пръскането безвредни фунгициди, или не се пръка през този период на цъфтеж. Силно отровни инсектициди се употребяват в началото на пролетта, когато пчели все още не летят.Селскостопанските аптеки също се съобразяват с това и
4
0
 
2
 
! Отговори
сУмалиец преди 1 година
за по-евтино внасят на поразия препарати от Турция, контрол - нула. 11 тона концентрат е огромно количество.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Написал си откровени глупости, а самият ти нямаш понятие от думата пестициди. Тя включва всички фунгициди и инсектициди, включително бордолезов разтвор, купроцин, скор, фунгуран, от пестицидите - децис, дека, вазтак, моспилан, нуреле дурсбан и т.н. Кажи кои от тях причиняват рак!Посочените пестициди се иЗползват за пръскане на почти всички сортове овощни дървета и сортове грозде. Нали ядеш ябълки,круши,сливи, десертни сортове грозде и пиеш вино?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я кажете коя е държавата....да не е някой топ зърнопроизводител.... :)
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тровят ни с такива гадости и после казват че имат разходи за "препарати" и ни дерат с цените. Пестицидите това са химикали от които следва рак. Изобщо всякакви пестициди трябва да бъдат забранени.