Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни

Вече са предоставени на веригите, участващи в сайта foodprice.bg
15
Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни

Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти, с които са се ангажирали търговските обекти. Той е разработен от Министерството на икономиката и индустрията и вече е предоставен на веригите, които са заявили желание за включване в информационната система foodprice.bg, съобщи министър Никола Стоянов.

От около седмица сайтът foodprice.bg предоставя информация за целия процес по ценообразуване на хранителните продукти - от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до крайната, която заплащат хората в магазина.

“Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни продукти и имат годишен оборот от над 30 млн. лв., да се включат в нашата инициатива”, обясни икономическият министържпред bTV.

До момента на сайта се визуализират само средни цени на дребно. Според икономическия министър затова би било положително ако търговските обекти участват. От една страна това ще насърчи конкуренцията и ще осветли процеса, а от друга - само те могат да се ангажират каква е най-ниската цена, на която продават продуктите си, коментира той.

До този момент едва две търговски вериги са подали информация към сайта foodprice.bg, като тя вече е публикувана, стана ясно още от думите на икономическия министър. “Едната верига е дала информация само за 5 продукта в цялата страна, а другата за 15, но за две области в България. Надяваме се това да е само начало на процеса и тепърва да има много по-голяма активност”, каза още министър Стоянов.

Задължително условие е всяка верига, включваща се в инициативата, да декларира, че за една седмица напред ще продава продуктите на посочените от нея цени. Тази стойност през перода може да намалява, но не и да се увеличава. Информацията от тях следва да постъпва всеки четвъртък в Министерството на икономиката и индустрията и цената ще важи от петък до четвъртък. Промоциите, които търговските обекти провеждат, не могат да бъдат включвани на сайта foodprice.bg.

За да бъдат улеснени потребителите е разработен единният стикер, който търговците при желание ще поставят на тези продукти. Той е в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен, с оглед разликите в стелажите на магазините. От вчера те са предоставени на двете вериги и вече са поставени в част от магазините им в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Безполезен сайт! преди 1 година
Набутали средни цени,чертали графики и драскали проценти ей така, да има нещо за пълнеж! Изглежда някакси не е полит-коректно да се обявят цени на производителя и надценките на всяка една верига и магазин по градове :)Кокорчови сметки - свинско със зеле...
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, ша борят цените с лепенки, те и еврогейците така спасяват планетата с данъци
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 Може, може и още как. Това да не ти е за запалиш опела и айде. Първо този тир има да виси няколко дена на всяка една граница извън Шенген. После след като дойде има превалутиране от евро в лева. После пак имаме превалутиране от лева в евро. Всичко това оскъпява минимално, Ко като се натрупа и хоп процента се вдигнал. Глупаците като не искат евро и Шенген ще плащат. Да не мислиш, че допълнителните разходи са за сметка на търговеца?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е върха на тъпотията. За да се направи, всеки търговец трябва да назначи специален отдел. Това е все едно да поддържат онлайн магазин. А познайте от къде ще им дойде заплатата на този отдел.
9
1
 
5
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Последните два месеца в Кауфланд в Германия виждам едно и също прясно мляко 1,5%, което в България е 2,39лв., тук струва 1,05 евро. Почти 10% по-скъпо е, която цифра, макар и към 20 и няколко стотинки не може да оправдава транспортния разход, дори и да е произвеждана в Германия. Не съм логистик, но който може да сметне колко бройки мляко могат да се натоварят в един тир и на каква цена да се доставят в България. Съмнява ме да натоварва с 10% стойноста на продукта.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да борят цените със стикери, защо не видят в другите държави , истината е, че там слагат пределни цени на основни продукти, ни дефицит ни нищо. Тук масово са купени от олигархията управляващите
7
1
 
8
 
! Отговори
Случка в Германия преди 1 година
Немски магазин..., казаха ни (като студенти) купувайте от жълтите етикети, те са с намаление. И ние слушаме вземаме само жълт етикет да спестим евро. Един ден етикетът отдолу-белият леко се виждаше и на мен ми стана любопитно с колко е намалена цената. Разлепих внимателно жълтият и гледам отдолу на белият етикет цената по - ниска от на жълтият с почти евро. От тогава не се вързвам на лъжи с "намаленията".
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пълни глупости , вместо да сложат пределни цени на основни продукти , купени от олигархията
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и? Цените пак нагоре! Агнешкото........ ден година храни!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниски цени трайно ангажира само тоягата
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на български език кога ?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в ЕС - важното е да се отчита дейност.
1
0
 
18
 
! Отговори
Ясно.. преди 1 година
До този момент едва две търговски вериги са подали информация към сайта foodprice.bg, като тя вече е публикувана, стана ясно още от думите на икономическия министър. Едната верига е дала информация само за 5 продукта ...