Конституционна реформа се прави в спокойна държава

Попова одобри внесеното питане от Иван Гешев пред КС за ВСС
Обновена: 29 май 2023 22:44 | 29 май 2023 22:26, Стела Стоянова
50
Конституционна реформа се прави в спокойна държава
Снимка БГНЕС

"Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри взаимоотношения между народните представители. При много по-висока степен на доверие, при яснота на проблемите, при яснота на това, от което имаме нужда. Сега всеки дърпа чергата към себе си".

Това каза пред БНР Маргарита Попова, вицепрезидент на България в периода 2012-2017 г., министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов, сега университетски преподавател.

Според нея искането на ДПС за свикване на ВНС е било поставено "с акцент върху разпадането на държавността в момента":

"Казаха, че има пълен разпад на държавността и трябва да бъде свикано Велико народно събрание. ДПС не са от вчера в парламента и знаят много добре как това се случва. ВНС работи, докато бъде решен проблемът, за който е свикано, не може да решава други проблеми".

Попова одобри внесеното искане на главния прокурор Иван Гешев пред КС за ВСС:

"Нека КС да тълкува как трябва да разбираме норми, които са приети вчера (миналата седмица - б.р.) в Закона за съдебната власт и в НПК, защото, освен тези разпоредби, върху които колегите ми в прокуратурата са съсредоточили вниманието си, има и други, които будят тревога и у мен се е създало становището, че трябва на всяка цена да бъде питан КС дали са в хармония някои от разпоредбите в новия НПК с Основния закон в държавата. Мисля, че има спорни моменти".

Още по темата

По думите ѝ "не може да има контрол върху главния прокурор по начин, по който някой си представя":

"В една демократична държава има разделение на властите и това трябва да се уважава. Главният прокурор, както и всички други магистрати, трябва да може да бъде разследван, ако извърши престъпление. Това е правилното отношение към съдебната власт, а не за контрол. Кой ще контролира главния прокурор? Нали си имаме специален орган за това - ВСС".   

Тя изрази очакване да бъде попитан КС за разпоредбите, касаещи статута на т.нар. специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Според Попова президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в НПК и ЗСВ. 

Попова коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство, като подчерта, че винаги има шанс, но според нея трябва да се отиде на нови предсрочни избори.

По думите ѝ "най-вероятно някой има има интерес  политическата обстановка в страната да е нестабилна и да не може да бъде съставено редовно правителство, но подчерта, че не вярва това да е заради някакъв заговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 10 месеца
Щом вече повече от 30 години сме супер зле с тая конституция, значи нещо там не е наред. Живял съм в чужбина и там не е така. Там институциите работят по друг начин, контрола го има и е съвсем различен. Ако нещо не се промени от България нищо няма да остане.
29
1
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 10 месеца
"Нукой няма да те защити, бе мyxльо. Ще те защитят сано от Македония."Трябва да си не само пълен *** но и без грам мозък за да искаш да излезеш от най-големия военен съюз на планетата, без да имаш адекватна отбрана, понеже Македония щяла да те защити!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой ако може да ми каже, какво точно не е наред в настоящата ни Конституция, че се налага да я променяме. ТОВА Е КОНСТИТУЦИЯ, не жълт вестник. Не може да се пипа, кога на кой му хареса. Всичките приказки за конституционна реформа са насочени към неуки избиратели, които идея нямат какво е това "конституция", но им звучи като нещо дето магически може да оправи държавата, щото в нея имало някакъв мистериозен проблем и като го решим - ще цъфнем и вържем. УЖАС(Т).
27
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин пита преди 10 месеца
Питам отново: Тази етническа българка ли е?
26
1
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 10 месеца
Коне, овце...направо обор някакъв...и ОЩЕ манипулации - защо отклоняваш към ЕС? Нали пишеше за НАТО, че трябвало да излизаме от него, като Швейцария, понеже сме бедни - някаква такава боза предлагаше. Турция не е в ЕС но е в НАТО - какво ще кажеш за това? България като излезе от военния съюз ти ли ще я защитаваш със заплахите които ми отправяш ЛИЧНО, с тях ли ?
25
2
 
2
 
! Отговори
Eдин Българин преди 10 месеца
Тази беше срам и сега е срам!
24
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 10 месеца
И тази като Юмручко иска нови избори. Не се очудвам - бивша преподавателка в школата в Симеоново и най-важното роднина на Сарафов - той е първи братовчед на нейния зет. И какви колеги са й прокурорите като тя отдавна не работи в прокуратурата. Колегите й там се отърваха от нея.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Достатъчен е факта, че тези народни представители са избрани с около 30% избирателна активност. Това ги прави абсолютно негодни за каквито и да е конституционни промени.
22
3
 
2
 
! Отговори
тази вещица преди 10 месеца
Винаги е била противна, ретроградна и зависима четирихилядница.
21
3
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 10 месеца
Хайде още манипулации... Първо беше айде и ние като Швейцария и Израел сами да се защитаваме, сега стана...ама бедни сме затова да излизаме от НАТО. Еййй неизчерлаеми сте! Ами нали точно понеже си беден е добре да членуваш в отбранителна организация която има много пари и възможности да те защити! Защо не си кажешнаправо, че искаш да ставаш азиатска провинция?
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То не бяха реформи, то не бе чудо! Няма ли най-после да напипаме правилната посока и да престанем с тия тотални реформи?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хрън мрън ...
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 30 - Колко богат си, като си в тоя клуб? 1200 средна заплата в прованса, 2000 в София! 5% имат над 5000 лева доход, 0.5% имат над 10000 ... Ихаааа!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 29 - Ако това ми го кажеш на биво, ЩЕ ТЕ НАПАДНА с първото твжко нещо, което мибпопадне в ръката. Нукой няма да те защити, бе мyxльо. Ще те защитят сано от Македония. Толкова си жалък, че си смешен. ЕС ти огъва ръцете и ти казва, какви закони да имаш. Държи те заложник със суми за вхзстановяване, меси се в изборите и прочие, но ти наричаш МЕН манипулатор!! Ти не синот конюшната ... Ти си от обора направо. Овца!
16
2
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 10 месеца
Игра с думи...конюшната, спалнята, коридора... какво значи това? Ако бъде нападната - всички трябва да я отбраняват. Независимо какви парични вноски прави. Както написах по-долу - Манипулатор!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 16 - Точно. Парадоксално е. В такава среда на повечето не им пука за политика ...
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Защо да не е в един клуб с най-богатите" - България не е в клуба. България е в конюшната и самониазва "да, шефе".
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пх моля ти се ...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обяснява се на човек, който ще разбере!
11
3
 
2
 
! Отговори
Гледат ви живота преди 10 месеца
МВР ви следят личният живот със сателитни чинии, наслагали са навсякъде чинии имитации на обикновени чинии за телевизия!