Без съгласие за заплати и пенсии между бизнеса и синдикатите

Няма да бъде прието по-ранно увеличение на заплатите
30 май 2023 16:20, Стела Стоянова
9
Без съгласие за заплати и пенсии между бизнеса и синдикатите
Снимка БГНЕС

Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие по внесения от Корнелия Нинова и група депутати от БСП за България проект за промени в Кодекса на труда за вдигане на минималната заплата от 1 юли, а не от 1 януари 2024 година.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов се обяви "за" ново увеличение на най-ниското възнаграждение.

"От 650 на 780 са 130 лв. - 20% за период от две години и половина до момента, а ако не я вдигнем от 1 юли, ще стане три години. Кумулативната инфлация според калкулатора на НСИ от 1 януари 2021-ва е точно 30%."

КНСБ отдавна настоява от 1 юли минималната работна заплата да бъде повишена поне с 10 процента от 1 юли 2023 година и да стане 850 лева вместо сегашните 780.

Работодателските организации обаче очаквано се обявиха против проекта.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

"Това просто обезсмисли социалния диалог. Този законопроект, същността му е - нека да не е от 1 януари догодина, нека да е от 1 юли тази година. Тоест освен че е неправилно, да бъде бързо".

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество не бяха одобрени и внесени от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите от 1 юли с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж и за обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата. Обяснението бе, че не може всички социални плащания да се обвързват с минмалната заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
който иска по-висока заплата да не чака на държавата или синдикатите. Като искаш повече - квалифицирай се така, че да получаваш повече. Всичко друго са оправдания да чакате да ви падне от небето нещо без да положите никакво усилие.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 : Разбери го човека, хапчетата са скъпи и не може да си позволи да си ги пие редовно.
4
5
 
8
 
! Отговори
do 1 преди 10 месеца
пишеш глупости , надявам се да го осъзнаваш това ....
3
19
 
6
 
! Отговори
НоваКонтраСлужба преди 10 месеца
Импийчмънт но националният предател Радев!
2
21
 
3
 
! Отговори
НоваКонтраСлужба преди 10 месеца
Резидента ще падне опозорен от властта неговите про руски еничари ще му правят компания.Те направиха своя римски избор.Политически импотентни национални предатели милост няма да има към предателите на Република България!
1
18
 
10
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 10 месеца
Братя скоро идва НАРОДЕН СЪД , не ви е нужно мафиотско оръжие , как навремето хората да бранели държавата ? Взимайте всеки нож всяка брадва и не се занимавайте с пленяване - директно убивайте националните предатели , политици, наместници всички до крак.След това ще изгорим военните бази на фащ в България включително и на тази която краде българското злато !!!!