БСП: Похарчени са 4 млрд. от резерва, служебният кабинет дължи обяснения

Те ще повдигнат въпроса и в бюджетната комисия
2 юни 2023 15:15, Стела Стоянова
32
БСП: Похарчени са  4 млрд. от резерва, служебният кабинет дължи обяснения
Снимка БГНЕС

БСП имат съмнения, че през миналите месеци служебното правителство си е позволило да ползва средства от фискалния резерв на страната, обяви на брифинг в парламента Румен Гечев.

От БСП искат от финансовото министерство и БНБ да предостави справка какво е състоянието на резерва и Сребърния фонд.  Според информация на левицата за март от резерва са похарчени 1,5 млрд. лева, а за април - 2,8 млрд. лева. Общо - около 4 млрд. лева.

Малко по-рано на блицконтрола в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова зададе същия въпрос на служебния министър по труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Още по темата
Според Нинова предложението на служебното правителство в законопроекта за удължаване на бюджета да отпадне забраната за използване на средствата от Сребърния фонд и парите по програми и проекти на ЕС, е тревожно.

Тя изрази съмнения, че служебното правителство вече е изхарчило средства от резерва, а сега със задна дата иска позволението на Народното събрание.

Според последвалия отговор от финансовото министерство данните показвали, че за нито един период през март и април наличностите не са по-ниски от законово определения ограничител.

От ведомството на Велкова посочват, че средствата от Сребърния фонд и по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди.

От БСП заявиха, че въпросът предстои бъде повдигнат в бюджетната и икономическата комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: БСПрезервРумен Гечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук всичко е на принципа"ти на мене, аз на тебе".Вече е крайно време да се изработи една гилотината, не по държавна поръчка а по поръчка на народа.Тия забравиха, че има останал народ още на таз територия.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само човек, който усеща или знае, че скоро ще умре, харчи безразборно и по много, ако има де. Пък от държавната хазна, куче влече тир и следа няма.А на народа, чарвата му куркът на гладно. Ако бай ГAHЬO беше жив а не книжен герой, щеше да каже:"всички са маскари".
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само човек, който усеща или знае, че скоро ще умре, харчи безразборно и по много, ако има де. Пък от държавната хазна, куче влече тир и следа няма.А на народа, чарвата му куркът на гладно. Ако бай *** беше жив а не книжен герой, щеше да каже:"всички са маскари".
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само човек, който усеща или знае, че скоро ще умре, харчи безразборно и по много, ако има де. Пък от държавната аз на, куче влече ти и следа няма.А на народа, червата му куркът на гладно. Ако бай *** беше жив, щеше да каже:"всички са маскари".
23
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
А КОЛКО ПАРИ ОТ ТЕЗИ ИЗСИПАХА ДА ПОМАГАТ НА БИЗНЕСА.? НИКОЙ НЕ ПРАВИ СМЕТКА. НЕ МОЖЕ НА ГОЛЕМИ ФИРМИ КОИТО ОТЧИТАТ ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ ДА ИМ ПОМАГА ДЪРЖАВАТА. НЕ Е СПРАВЕДЛИВО. ТОВА СА ПАРИ НА НАРОДА. ХЕМ ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ ХЕМ ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВАТА. ИМА НЕЩО ГНИЛО.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БСП НЯМАТ право на мнение от краят на 1989 година така че ...................
21
0
 
6
 
! Отговори
Инспектор НАП преди 10 месеца
Задължителна проверка от Сметната палата. Повече от4 млрд.лева са похарчили.
20
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
само нинова може да има информация която никой друг няма , така беше и с мая общата и вижте в сега къде е :) та въпроса ми е : нинова кога ?
19
2
 
2
 
! Отговори
Славка преди 10 месеца
Със спестяванията на Буци,ще възкръснем,като феникс от пепелта!Всичко през май е кьор фишек за послушната и кротка рая!Не правителство,а съд и затвор трябва!
18
0
 
4
 
! Отговори
Весо преди 10 месеца
Това е капка в морето от крадливи,алчни и недосегаеми български политици!Коня умря,ние плачем за юздата!Не се ли събудим,сме живи погребани!Чакат ни сладки сънища с дебела и тежка тояга!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 19: обратно минималната пенсия е повече от нетната заплата. Такова нещо незнам да има в цял свят. Не за сумата, а за това че е повече.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като направиха Мин заплата по-голяма от пенсията, така ще е, това са 2 млн пенсионери. Няма как с осигуровките да се покрият разходите, отделно че голяма част от фирмите пишат на минимална, а трябва да е минимална за длъжност. Под един каква си сина за един каква си длъжност да няма. Тогава вече нещата ще се пооправят. Сега може да си ИТ и да те пишат на минимална, няма проблем легално е.
15
2
 
4
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
от тяхното правителство на БСП с промянкаджиите изчезнаха 9 милиарда пък БСП нищо не питаха. Що така?
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Румен Гечев - некомпетентен и с нисък морал . За да компенсира всичко това е крайно агресивен . Добре , че го издигат 8 пъти за депутат , няма друг който да навреди повече на имиджа на комунистите , със Нинова ще успеят да ги доведат до под 4 %
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гечев скрий се бе човек , един път ти се размина няма вечно да ти върви . Предния път се барикадира в парламента , но оцеля . Този път ще има да си мечтаеш да те пратят в Централния
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно комунистите начело с Гечев не би трябвало да питат , те раздаваха парите . Това е пълна шизофрения - първо раздават , след това питат къде са отишли парите . Нинова беше икономически министър , а Гечев оглавяваше бюджетната комисия . Нинова изглежда като добър ученик на тандема Жан Виденов / Румен Гечев /апропо последния защо не е в затвора/ , така че очаквайте 3000 лв за долар .Това комунистите го могат
11
2
 
5
 
! Отговори
Агент Економов преди 10 месеца
Гечев да не пита , а да каже къде изчезнаха спестяванията на българския народ през 1997 . Тези комунисти нямат равни по наглост . Вместо да пита Румен Гечев би трябвало да си седи кротко в килията при бай Ставри
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЧЕрвените кхмери пак ни обраха!! Държавата е ограбена!
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости как ще харчат от сребърния фонд като това е забранено
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Урсула - И как точно "го направиха", би ли обяснила Урсулоу!