Български адвокат в САЩ дава стипендия за наши студенти

Едно от най-важните дела за Огнян Гаврилов е срещу губернатора на Калифорния
2 юни 2023 08:39, Елка Василева
32

Учебното заведение по право "McGeorge" в Сакраменто, Калифорния, предоставя българска стипендия "Огнян Гаврилов" на родни студенти, които се запишат в магистърските програми на университета в САЩ.

Инициативата е на нашия сънародник. Той е отличен с приза съдебен адвокат на годината за 2020 г. в Сакраменто и е единственият, който е осъдил губернатор.

Българинът Огнян Гаврилов е един от най-успешните адвокати в Сакраменто. Преди 24 години родителите му го изпращат в Америка, където учи право и преминава през много трудности, докато изгради репутацията си и се установи като добър адвокат.

Едно от най-важните дела в кариерата му досега е срещу губернатора на Калифорния, който през 2020 г. е осъден, защото затваря ресторантите и фризьорските салони заради пандемията. Тази година Гаврилов решава да предостави стипендия по право на български студент.

"Вече 15 години съм юрист. Завърших тук в Америка, в този университет, където е стипендията, и просто съм в положение, където трябва нещо благотворително да се прави за старата ми държава, в която съм израснал. Бях на 20 години, когато излязох от България и знам, че там има нужда. Тук човек да дава стипендии няма голяма файда, защото има прекалено много такива стипендии, плюс това, че хората имат по-големи възможности финансово. Така че ми се стори това добра идея да дам стипендия на хора, на които им трябва и могат да я ползват. Не е лоша идея да се обмени юридически опит между България и САЩ, защото тук съдебната система е много добре нагласена и това много добре помага и на обществото, и на бизнеса, и въобще за цялостното съществуване на всички", обясни адвокат Гаврилов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че стипендията е за около 40 хиляди долара.

"Аз плащам половината, а пък университетът опрощава другата половина. Такава ми е уговорката с университета. През Софийския университет могат да се подадат документите на желаещите и след това тук имаме комисия, в която съм аз, местният главен прокурор в района Сакраменто и още един колега. Тримата ще погледнем всички хора, които са желаещи и ще изберем един, всяка година ще е по един човек", допълни сънародникът ни.

Адвокат Гаврилов обмисля да увеличи в бъдеще броя на отпуснатите стипендии и младежите да отиват на стаж в САЩ.

"Говорим с университета какви са имиграционните рестрикции, ограничения, на хора, които идват със студентска виза, с която де факто те ще дойдат. Аз не се занимавам с имиграционно право, но доколкото разбирам, те имат право една година да стоят тука и да работят - дали ще е в моята кантора, дали някъде другаде - това си е техен избор, но ние със сигурност ще ги наемем, ако искат да са в моята кантора. Но това не е задължително", подчерта той.

Труден е бил пътят на Огнян Гаврилов до успеха в страната на неограничените възможности.

"Моите родители направиха това решение за мене. Няма какво да се лъжем, те ми направиха страхотна услуга. Аз бях против да ходя където и да било, защото не ми беше най-добър езикът, говорех малко английски, но не беше идеален, просто защото аз не исках да уча езици, което е изцяло моя грешка, която оценявам сега. Но моят начин на мислене съвпада повече на тукашните университети, няма чак толкова много запаметяване, повече е логическо мислене, където аз съм доста по-силен, отколкото по този българския начин - трябва да запаметиш учебника от А до Я. Дойдох тук, когато бях на 20 години, една година след като завърших Софийската математическа гимназия и това беше през 99-та година", разказа юристът.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плащай, батко, плащай, нашите лапачи да има какво да крадат. Ще се усетиш ама късно, като олекнеш с няколко милиона.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само ще цитирам думите му от видеото "Работи се по 16-18 часа на ден". Ето това е формулата за успеха и там, и у нас. Още Буров го е казал.
23
0
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 10 месеца
Няма желаещи българи и български да учат във фалиралата им държава отвъд океана. И на мен ми даваха стипенция, по и искаха и да им работя. Не се получават така нещата със стипенциите. В България има точно 52 университета, а завършващите са около 50 хиляди. Честита 2023 г. на българите в САЩ. Специални поздрави за адвокатите и преподавателите в университетите им.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До23. Е ние българите знаеме , че вие от възраждане искате да сте единствените в подкупването. То целия ви колектив е като едно огромно ОПГ.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До11 . Болшинство е руска дума . На български е Мнозинство. На турски е болюк. .
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако прати парите на Соф. Университет . Ще ги лапне Дружеството Топлофикация на Централното Отопление към ТЕЦ София . Университета има задължение около 1.5 милиона лв. Неплатени сметки , както и стари задължения. И никои няма да поеме отговорност , че парите не са по предназначението си.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До17 нищо подобно. Българската държава не го е дун дуркала , а се е блъскал сам на Запад. От опит го знам. На Запад имаш свободата да избираш , как да си изкарваш парите / и ако не те мързи прави . Но държавата не те подхранва със заплата като" свещена"крава.И ти не се прави на държавник , защото не си му бил в живота и да даваш съвет без принципен . Само университети в Бг. те могат да хвърля пари на вятъра. Защото са държавни. При лични пари самоконтрола е огромен
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога стана калайджия, кога му почерня... та вече изказва мнение за българския начин на обучение със запаметяване, демек зубрене... Ми това е нагло... Я да види в радиус от 100 км около там където живее има ли поне една гимназия, която да е поне на 10% от нивото на СМГ, където е учил! Има, ама чушки, калифорнийски. Не е нужно, като правиш добро, да си длъжен да плюнеш по родината.
17
1
 
1
 
! Отговори
мултилатералист преди 10 месеца
До15. Разбъркани са номерата на коментир . Знам , че адвокатите на са на заплата , както и аз над 35 години. Този от 7 комен. Е неподготвен и невеж за социалния живот на Запад. На Запад почти всичко е в частни фирми заплатата зависи от ОБОРОТА. / в Германия на твърда заплата са само администр. и тук там държавни служби около10%" на 87 милион. Население / . Останалото 90% са частни фирми на всякъде по Света и може и в нас. / за тях важи Шенген/ . За нас като сме в чакалнята не сме в Шенген , няма
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По- добре да ги даде тия пари на Софийския университет на юридическия факултет за международни състезания! А може да даде и поне 10 стипендии у нас с тези пари- 20 хил долара са си пари! И още нещо- българската държава го е дондуркала и финансирала до 20 му година, учил е в престижната СМГ и е заминал с целия тоз капитал в чужбина, така, че сега наистина дължи да върне нещо от тези пари на България!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За какво ви е Стипендия на САЩ , след като обучението в Германия е безплатно и е много по-добро от САЩ. В САЩ пращат децата си само предатели..
14
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 10 месеца
Каква заплата на адвокат,бе?Ти добре ли си с главата?
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-добре да им дава стипендии да учат тук,а не да ги дърпа в Америка.Голям родолюбец,няма що.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия поне си получават заплатите. В България които са на заплата , често остават без заплата , като се изплаща след месец два . Защото мутрата го е закъсала.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В техникума лепнах на бюста / от месинг1968г. / на Ленин етикет "- продава се" . Някои учители нищо е и казаха . Но аз открих учителка , която ме *** и разбрах , че е предателка. А после разбрах , че тя от малка си е била предателка
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11. И какво като живеят милиони от заплата до заплата / все пак са 300 или./70% от населението на САЩ живеят от заплата до заплата.Това са близо 250 милиона от цялото население. Студентските заеми в САЩ са 2 трилиона.Парадокса е че в БГ всички имат спестявания и жилища а в САЩ болшинството нямат спестявания и не притежават дом.
9
3
 
5
 
! Отговори
мултилатералист преди 10 месеца
До79. За тебе може да е предател , но за мене е достоен човек. С градивен труд сие добил парите . И да ли е българин или не е за уважение. Нека има повече такива.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До8 . И какво като живеят милиони от заплата до заплата / все пак са 300 или./ Тези милиони са сигурно 10% на ръба и то без професия и 30% много богати. А как да опишем , че в България / 2 000 000 пенсионери / и приблизително 1 милион работещи бедни са така. Което е България по населени. Защото около 2 милиона са почти над 8 месеца извън България
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 9.Не ти прави чест да го наричаш предател.Все пак дават стипендии на българи ,може и да ги дава за друго и на други хора.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
предатели раздават стипендия , ЦРУ раздава стипендии а този предател е поставено лице