Цените на черешите паднаха, ягодите се продават за 3,50 на килограм

Пазарът е нормален, високонкурентен по отношение на предлаганите сезонни плодове
2 юни 2023 14:15, Нели Христова
17
Цените на черешите паднаха, ягодите се продават за 3,50 на килограм
Снимка: БГНЕС

Много по-бързо цените на черешите достигнаха до нормални нива тази година – между 4 и 5 лева, а тръгнаха от 12-13 лева. Пазарът е нормален, високонкурентен по отношение на предлаганите сезонни плодове. Това коментира пред bTV председателят на Държавната комисия по по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Цените на ягодите са около 3,50 лева на килограм.

"Има столични пазари, на които цената на черешите достигат и 7, и 8 лева, но все още нямаме масово предлагане на череши. До седмица ще видим нормалната цена за сезона, очаквам да е по-ниска от очакваното", обясни още той.

Според него е невъзможно да бъде направена спекула на пазара, където към момента им от всичко.

"Ние участваме пряко в пазара и от нас зависи дали ще купим", посочи Иванов.

При домата към момента има доста ниска цена – газът е по-евтин, предлагането е масово, реколтите в съседните държави също са много добри. А цената на краставицата също вече се е нормализирала.

 Много голям скок има в цените при зрелия лук и морковите - вследствие на по-лошата реколта от миналата година. Към юни вече ще наблюдаваме спад на цените., коментира Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Беко преди 10 месеца
Ами, аз където и да бях днес за череши, масово бяха по 10лв. И то едни аха зазрели, вероятно абс безвкусни. А намерих черни направо за под 4лв/кг и ги взех всичките...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не искам да купувам мухлясали плодове. Благодаря!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
5 лева черешите някъде, ама в СВА кварталния магазин днес ги гледам 7.50 лева и имаше 4-5 човека да си пълнят кесийките. Толкова прооост народ, бате!
13
0
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 10 месеца
Тези "ягоди" са всичко друго, но не ягоди. Още като ги купиш, миришат на инжекции, а след един ден всичко се разваля и вони на гнясс!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Черешите продължават да ги продават на 7-8-10 лв/кг. В една верига обявиха цена 6 лв/кг, ама череши има само в хипермаркета в някои градове, в други градове- ни череши, ни краставици. Обаче по високоговорителя върви рекламата за евтини череши.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Черешите са с кратък живот и ако искат да не станат на стафиди да им свалят цените. Колкото повече стои една череша изложена на атмосферните влияния толкова повече губи вкус и сладост. Имам две черешови дървета които всяка година раждат много череши от които слагам компот и раздавам на комшии и приятели.
10
4
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
В голташка Турция кое как било ИЗОБЩО не ме интересува. PLI на средностатистическия БЕДНЯК турски е около петорно по-нисък от PLI на средностатистическия софиянец. Данни от СБ. А, ако мислиш, че в Турция има някакво качество, жестоко се лъжеш. Същото като със строителството им.
9
2
 
5
 
! Отговори
пик преди 10 месеца
Череши 6лв, а ягоди 5лв
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Череши не купувам от пазара... ако толкова реша да ям - намирам къща с двор, давам двайсе лева на някоя баба и тя ми бере. Хем бабата щастлива, хем аз с череши, хем държавата надупена с данъци, хем прекупвачите гладни седят.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Одрин килограм супер череши са по 3лв, само казвам де как ви дерат тукашните. Ама нищо, всеки иска с един сезпн да подкара мерцедес и да вземе поне още 1 апартамент да има за децата, пък и любовницата иска в Монако.
6
0
 
14
 
! Отговори
a преди 10 месеца
Мхмммм. Вчера бях на пазара в Младост - череши 8-9лв., ягоди 6-8лв. Та не знам къде ги гледате тези цени.
5
1
 
13
 
! Отговори
ан те такааа.... преди 10 месеца
Напротив, черешите в магазина са 10-12-15 лева килограм, ако не са промоция!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами те тея по 12-13 лв изгниха ,но Пак ще ги пробутат да ги продадат ,особенно по пазарите е Леш и Отврат -Никога не купувам от пазар -Винаги мамят и е страшна простащина.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във Варна започват от 7.50 .....
2
0
 
9
 
! Отговори
от района на Дунава преди 10 месеца
В имота който го стопасива на брега на Дунава, а той е от 9.4 дка, имам 12 броя череши резлични сортове, с различни срокове на зреене. По времи на цъфтеж в края на март месец имаше обилен цъфтеж, но след това паднаха критични минусови температури в продължение на три дни; почти нищо не остана ат завръзите, а това което остана, то беше помляно от дъждовете през май месец. Климата се променя! В имота имам само млади каисии, всичко останало е нападнато от апоплексия.
1
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
на пазара в люлин има ягоди по 2.50 лв за кг отвратително качество една нощ настаина темп и протекоха между ръцете ми