Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ

Ако това не бъде обяснено ясно, на следващи избори подрепата ще падне драстично
2 юни 2023 14:45, Стела Стоянова
127
Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ
Снимка БГНЕС

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки, заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

Той описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. Големият проблем обаче според него е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място. По думите му "разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа".

Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества "Възраждане", смята политологът.

Ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи, то потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго, за да се излезе от ситуацията на радикализация, изтъкна Христо Панчугов.

"Ако напротив обаче – то стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, тогава шансът да си отиде след местните избори изглежда много висок."

Още по темата
Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство. От друга страна има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от "Възраждане" в този момент, посочи Панчугов.

На първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е "първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали това".

"И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица. На следващи избори подкрепата ще спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се е правело това, което се прави в момента."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: правителствоПанчугов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изкушението да яхнеш тьпигьозите и да ги управляваш чрез низките им страсти, като същевременно им опразваш джобовете
110
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
До ББ ... И защо Народното събрание не затвори казината, а чакате Радев? Нали сме парламентарна република? Радев е ясно, че е тьп и ***, ама ББ ще зсбранк ли хазарта?
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя мъдрец още ли не е вдянал, че ни обединява жежката обич към РР.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доларите от едно Посолство ;)
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
събира ги идеята за европейското бъдеще на България, а не евразийското! Друго тоя да не е разбрал?...
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бракосъчета ги един посланик, но тази национална измяна ще им коства повече, отколкото си мислят
105
3
 
3
 
! Отговори
Философ от маалата преди 10 месеца
Интересът ги събра бе, бате. Толкова ли е трудно да се досетиш или те е срам да го кажеш в прав текст?
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не само неяснота, всички са срещу това правителство и срещу подобна коалиция между ПП и ГЕРБ! Предатели! Неслучайно Радев се погнуси, преди да им връчи мандата!
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво предлагате вие господин политолог - ОФ на Възраждане, ИТН, Българско лято, Български възход, партията на Мая и т.н. и т.н.
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако няма правителство на бойко ще му извадят още кирливи ризи - може и американски затвор да си изкара - това е истината- до вчера се поливаха с по-ми-я а днсе са чисти като сълза- народеее - на кого си се оставил
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не обществото а глупакът не разбира - американското посолство - това правителство е за да служи на америка е не на българия
100
3
 
4
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Не обществото, а глуп акът не разбира (или се преструва) какво ги събира. Предателите и глупците не искат правителство.
99
6
 
2
 
! Отговори
Агент Зуум преди 10 месеца
Бойко се навря в ПП и каза: "Гонят ме. Може ли да пренощувам у вас за няколко месеца?". ПП каза: Може, ако вършиш домакинска работа и станеш наш слуга за няколко месеца и слушаш нашите заповеди.". Боко каза: "Готов съм на всичко, ще ви слугувам и ще слушам няколко месеца, докато Гешев падне, а по-нататък нищо не обещавам". ПП: "Гешев е радост, няма да го бутаме още няколко месеца, а ти се крий при нас от него".
98
2
 
5
 
! Отговори
akudф преди 10 месеца
до политолога. герб ппдп ги събира точно какво ще разберем след няколко месеца. но ако маправят това което заявяват. вероятно обръчите от фирми и олигарси за който лобираш ще са в затвора
97
4
 
4
 
! Отговори
ПАРИ и КОМПРОМАТИ преди 10 месеца
Какво събира ПП-СБ и ГЕРБ: елементарно - ПАРИ и КОМПРОМАТИ. Това ги събира. Тук народ и Родина са понятия, които те вече не използват. Всичко вече се нарича ДЪРЖАВАТА. Ама за коя държава говорят не знам.
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Пенчугов,само ти ли не разбра бе ?!Бойко спасяват!!!!!
95
2
 
4
 
! Отговори
Станка преди 10 месеца
Много си е ясно, колега. Просто ЗА ТЯХ ГЛАСУВАХА НАЙ-МНОГО ХОРА. И аритметиката показва, че събират за правителство. Др. радев трябва да си влезе в кошарата, освен това.
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ използва парламента и правителството на ПП за укритие от атаките на Гешев. Временно укритие от внезапната и неочаквана атака и разкрития за Мафията. ГЕРБ се крият от предателите от собствената им Мафия. Предателят Гешев да бъде сменен с верен мафиот на Партията, пък после ще видим. Дали ще бягаме, дали ще разваляме правителството и ще навирим гордо пак глава? Ситуацията ще определи бъдещето. Ротацията е за вътрешна упойка за калинките и поддръжниците на Боко. Ротация няма да има.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПАРИТЕ!
92
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Къф е тоа смачкан политолог, бе? Откъде го изкопаха? Нещо ,,по-така'' не можаха ли да извадят? Или само тоя приема копейки?