Прекланяме се пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

Навършват се 147 години от гибелта на Христо Ботев
2 юни 2023 07:31, Елка Василева
163
Прекланяме се пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България
Снимка: архив, БГНЕС

България отбелязва Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В 12:00 часа сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината, съобщиха от МВР. Тогава пешеходците и пътните превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, за да отдадат почит на героите.

Денят на Ботев ще бъде честван в цялата страна.

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Премиерът ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх „Околчица“.

Всенародно поклонение с молебен и възпоменателен митинг ще започне в 11:00. В него ще се включат и походниците, преминали по 120-километровото трасе от Козлодуй до върха, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. Възпоменателният митинг ще започне с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов ще рапортува пред министър-председателя и председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Тържеството ще завърши с поднасяне на венци пред белокаменния кръст, а сирените ще известят триминутно всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България.

От 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

С различни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската армия ще почетат паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев ще се проведе днес на връх Околчица.

В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.  

Тържествени проверки-заря ще се проведат в няколко населени места: в село Скравена, Община Ботевград, ще се включат военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; в Павел баня ще участват военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово; в Елин Пелин военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще се включат в тържествената проверка; в Първомай ще участват представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен).

Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, посочва информация на отдел „Справочна“ на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
(БТА, Рени Никифорова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 10 месеца
За мен Ботев е преди всичко гениален поет.Вижте само каква дивна нощна картина е пресъздадена в стихотворението "Хаджи Димитър"!Сякаш виждаме звездите,луната,чувстваме тихия нощен ветрец,чудните неземни същества-самодивите,и умиращия юнак,който с последни сили пита за своята "вярна дружина".Това е талантът-Божата дарба,с която е бил благословен Ботев,и тази дарба струва повече от най-чистото злато!
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тези продажни *** немат право да празнуват денят на загиналите за свободата на бг жори не могат да изберат правителство те подържат неонацизма в укропия
92
1
 
1
 
! Отговори
Малко за историята преди 10 месеца
"Общо взето наивници загинали напразно"? Никак даже. Ако не бяха Ботев и Левски, ако не беше Априлското въстание. по време на Първата световна война с българите можеше да се случи същото както в тези милион и половина арменци, избити в Османската империя. Султанът е бил настанил в България черкези (разбойници първо качество, от които дори турците са се оплаквали), които само са чакали заповед за да започнат клането.
91
2
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 10 месеца
До истина: Това, че ти не знаеш каква икономика има България си е твой проблем. Чети и ще разбереш. Но, както се вижда, това, че не знаеш не ти пречи да даваш акъл какво трябва да се прави в държавата. По-добре пиши за футбол - от това всички разбират.
90
1
 
2
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
Ако уволнят всички милиционери пардон полицаи ,,с немски или френски,, такива са около сто хиляди човека , то българските полицаи ще напълнят затворите и наркокомуните....ИНТЕРЕСНО КАКВА ЛИ ИКОНОМИКА ИМА БЪЛГАРИЯ АКО ИЗКЛЮЧИМ ПРОИЗВОДСТВОТО НА НАРКОТИЦИ И ПАРИТЕ ОТ ГАЗАРБАИТЕРИТЕ
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общо взето наивници загинали напразно. Ходът на великите сили щеше да върви в такава посока и без тези излишни жертви. Тръгнали 200 човека с *** империя да бутат.
88
4
 
4
 
! Отговори
Баш истината преди 10 месеца
До истина: България е превзета от американското посолство, драги. Не от милиционерите и комунистите. Ето бат' ти Бойко. Бивш комунист и милиционер, но достатъчно беше да дойде Хилари Клинтън в България за да спре строителството на АЕЦ Белене. А тя досега можеше да бъде построена и да работи. Нямаше да се чудим как да спираме ТЕЦ-овете без да започнем да внасяме ток.
87
3
 
5
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
Къде е тази свобода ??? тук свобода там свобода НЯМА Я!! България е превзета от МИЛИЦИОНЕРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ И СВОБОДА ЗА НАРОДА НИКОГА НЯМА ДА ИМА... .... АКО БЪЛГАРИТЕ ЖЕЛАЯТ СВОБОДА ДА ЗАМИНАВАТ НА ЗАПАД............
86
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Тези който пишат плоскодънни неща дори не си дават сметка, че не нямаше да са това което са сега без тези жертви. Въобще нямаше да ги има сигурно защото са поколение от оцелелите. Разсъжденията им куцат, няма ги.
85
2
 
4
 
! Отговори
Стар дядо преди 10 месеца
Какво знаят днешните. Какви песни имаше на времето: "Да се учим, да работим, да строим живота нов. Гордо знаме ни е Ботев, пръв учител - Димитров."
84
2
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 10 месеца
До Жоро Павето: Нивото на образованието ти пречи да се преклониш, не коремът ти. Просто не правиш разлика между преклонение и поклонение.
83
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
До Таня: Че Ботев и Левски са обичали България, това е вярно. Дали са живота си за нашето освобождение. Но да използваш почитта ни към тях за русофобска пропаганда, това не е редно.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да плюеш Ботев означава,че плюеш себе си.Доказваш какво нищожество си.
81
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Не точно по темата, но все пак Макрон като дава предложения и аз като българка мога да дам за казуса с Македония. Македония остава историята ни на мира и се задължава да плаща годишна аренда за ползване на земята и я пускаме в ЕС, а ние излизаме. Може да вземат и размирните зони по натам като те също плащат своята такса към нас за земята която е била преди към нас.Така всички са щастливи и всеки получава каквото иска и му се полага. Някой държави също дължат, но те си траят ще траем и ние засега
80
4
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 10 месеца
Някои коментиращи тук нямат капка достойнство и национално чувство. Нека всеки, който критикува, да се замисли: написал ли е най-силните стихове в нашата литература, посветил ли е живота си на Родината, участвал ли е в националната борба, смята ли да загине млад за България? Всеки нормален би се почувствал като прашинка пред Ботев.
79
6
 
3
 
! Отговори
Жерава преди 10 месеца
И Ботев е бил едно романтично кърканде та знае ли се....и он е зимал от тук и от там...УЖ каузата...после по кръчмите и бардаците....аре не на мене тия патреотичните ПЛС.
78
4
 
3
 
! Отговори
Росен преди 10 месеца
Докато се ''прекланяме'' пред който и да било, нема се оправим.
77
4
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 10 месеца
Да, и всички служат на американското посолство :)
76
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Били сме силни докато не са започнали да се намъкват продажници от всякъде както сега. Може би пък сега такова време в което всички ще платят кармата си. Не забравяйте, че дори Левски е имал предател, Христос също ....Мога да кажа, че все още имаме такива предатели забиващи нож в гърба ни заради пари, престиж, подлезурство, завист, че никога не могат да бъдат силни и нещо повече от това което са.....
75
6
 
5
 
! Отговори
Винету преди 10 месеца
Според ценностите на Ес и Нато Ботев е терорист .