Рязко скочи броят на инвалидните пенсии

По-малко са новите пенсии за осигурителен стаж и възраст
2 юни 2023 10:39, Стела Стоянова
41
Рязко скочи броят на инвалидните пенсии
Снимка БГНЕС

Промените в медицинската експертиза вече се отразяват на броя на инвалидните пенсии - от началото на годината тези пенсии бележат сериозен скок. За сметка на това са отпуснати по-малко пенсии за осигурителен стаж и възраст спрямо същия период на 2022 г. Това показва статистическия бюлетин на Националния осигурителен институт за пенсиите през първото тримесечие.

За първите три месеца на годината са отпуснати 7723 нови пенсии за инвалидност - с 23% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато са били 6279. В същото време по-малко хора са се пенсионирали с пенсията, която трябва да е основна за системата - за осигурителен стаж и възраст според пълните условия на Кодекса за социално осигуряване. Там намалението спрямо началото на 2022 г. е с 8,8% - от 7025 тогава на 6407 сега.

Още по темата

Увеличението при инвалидните пенсии вероятно се дължи на два фактора. В началото на годината бяха приети законови промени за отпушване на голямото задръстване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията, не че то попречи през 2022 г. да има пореден ръст в този вид пенсии. С тях се възстановиха правата на много хора, чакащи месеци и даже години експертно решение - навсякъде, където забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттам бяха възстановени и инвалидните пенсии на хората. Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии. Вторият фактор са промените в самите проценти, които се полагат за определени увреждания и заболявания, но неговото въздействие вероятно ще се прояви тепърва заради тримесечния срок на комисиите за произнасяне.

На този фон новоотпуснатите пенсии намаляват, макар и съвсем символично - от 24 667 през първото тримесечие на 2022 г. на 24 608 сега (тук влизат не само личните, но и наследствените пенсии, както и тези за сектор "Сигурност", несвързаните с трудова дейност и т.н.). Миналата година беше забележителна в това отношение - новоотпуснатите пенсии постигнаха 5-годишен връх въпреки ежегодното увеличение на възрастта и стажа.

Личната пенсия за осигурителен стаж и възраст по редовите условия - чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО, продължава да е по-рядка от личната пенсия за инвалидност. През първите три месеца на годината по обичайния ред с пълен осигурителен стаж са се пенсионирали 6407 души, докато личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване са 6760.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ноипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 10 месеца
По начало у телк комисиите са само пенсионери на отз, или 780 лв, корупцията от много години е у тези комисии, даже си имат тарифи, зависи какъв процент искаш да те пенсионират, ако искайте вярвайте, но познавам доктори по на 40 години и пенсионери, просто държавата ни е под всякаква критика, и никой нищо не прави, ако не е за негов интерес, така че колко и да си чешем езиците, ние сме глас в пустиня
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се обесят няколко антиваксъри по стълбовете за дето плашиха хората с ваксини. Сега всички плащаме телковете на увредените до живот, търсещи натурален имунитет.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да сте видяли лекар телкаджия със стара кола!?
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва се обесят няколко лекаря по стълбовете и нещата ще се оправят. Повече от половината инвалиди са фалшиви.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Инвалидни пенсии не трябва да има. Трябват ти лекарства - ето ти. Трябва ти някакво помощно средство - заповядай. Пари не трябва да се дават.
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Измамииииииииииииии.
25
2
 
12
 
! Отговори
Рамбооо преди 10 месеца
Голям брой от ромите се искараха инвалиди....Къде е контролът на държавата
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това че има фалшифи експертизи - има, но има и бум в онкологичните заболявания, които по закон, след издаване на експертиза получават пенсии. Така, че човек може да вижда, да чува и да ходи, но да има и още нещо в него. Не прибързвайте с оценката и критиките.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво излиза,през първото тримесечие на 2023 всяка втора пенсия е инвалидна,предлагам да увеличите още стажа за пенсиониране и тогава почти всички пенсии ще са инвалидни!
22
5
 
15
 
! Отговори
Азимов преди 10 месеца
У нас е пълно с черни БМВ X5 с инвалидни стикери.
21
3
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Не само , че лъжете и мамите и стимулирате корупционните схеми и практики , а и публично се хвалите , че добрувате , а не слугувате на измамниците и крадците . Хора , които са трудно подвижни пенсионери и хора с нулеви доходи , които не могат да полагат ефективен труд и са реално болни или в следствие на заболявания продължават да не им се отпускат обезщетения или да бъдат освидетелствани за реална нетрудоспособност . Да не споменавам , че някои са с минималните пенсии и други са с нулеви доходи
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е поради повишената възраст за пенсиониране и изискване за стаж. През последните 30 години имаше периоди с голяма безработица, хората се хващаха на всякаква работа, работодателите не плащаха осигуровки и сега хората се разболяват преди да се пенсионират.
19
3
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Над 40 000 държавни служители не внасят осигуровки и данъци лично в НОИ,но получават огромни пенсии ,за който плаща народа от свойте данъци,и така вече 30 години.А вие с инвалидите се заяждате...
18
2
 
12
 
! Отговори
А ха преди 10 месеца
НЕ Е ВИНОВЕН ТОЗИ, КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ, КОЙТО МУ Я ДАВА!!!! ЯВНО ЖИВЕЕМ В. ПЪЛЕН ПОГРОМ НА ДЪРЖАВНОСТТА.
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди години се оказа,че цяло едно село са инвалиди.Да не е същия случай?
16
7
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
Познавам инвалиди със слуха, които продължават да си работят на служебното си място без проблем, и съответно си получават и инвалидна пенсия, и пълна заплата!!!Това редно ли е???
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
разговор пред вратата на телк комисия - ако не те познавах щях да повярвам че не можеш да ходиш.
14
1
 
20
 
! Отговори
До 13 преди 10 месеца
За това не е виновен народът, а всичките подкупни доктори и членове на ТЕЛК, които те пишат инвалид, а ти не си. За това си избираме управлени, за да ни ръководи и глобява!
13
8
 
12
 
! Отговори
а после преди 10 месеца
политиците били крадяли,а народа чрез тези инвалидни пенсии,чрез другите пенсии,и какво ли още не краде ли краде със задните си части,ама после бил много изстрадал и беден,въшливи с пари,това са българите,с КРАДЕНИ ПАРИ,да ви приседнат дано,за лекарства и свещи да ги дадете.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До баба мара.........бабо маро запиши се като инвалид в общината и ше ти дадат безплатно парко-място да си паркираш клошарската количка