Затлъстяването измества пушенето като първа причина за рак

5% намаляване на теглото сваля кръвното
2 юни 2023 21:35, Стела Стоянова
26
Затлъстяването измества пушенето като първа причина за рак
Снимка БГНЕС

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства за здравето в световен план и е сред водещите причини за инвалидност и смърт – 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г.

Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

Това стана ясно по време на международна конференция в София „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване на вредата от рисковите фактори“, съобщава skener.news.

"Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване – бичът на нашето съвремие и предвестник на над 230 заболявания. Но една трета от хората изобщо не осъзнават, че имат такъв проблем“, алармира проф. Цветалина Танкова, заместник-ректор и ръководител на Катедра по ендокринология към МУ-София и началник на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". По думите й само 5 % намаление на теглото сваля кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без лекарства.

"В националните политики за превенция на здравето най-висок приоритет трябва да бъде поддържането на нормално тегло", посочи д-р Естер Халми, президент на Унгарското дружество за изучаване на затлъстяването и допълни, че затлъстяването причинява редица болести и води до лошо качество и по-кратък живот.

Проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, увери, че се взимат мерки за повишаване нивата на информираност и за насърчаване на здравословното хранене още от детските градини и училищата.

"Колкото по-ниска преработка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е съдържанието на вредни вещества, толкова по-нисък е рискът за здравето", посъветва пък проф. Милена Георгиева, молекулярен биолог и епигенетик в БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ракзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не гледам кой какви *** хвърля! За всичко си имам място. Както и за всичко си има хора!
23
0
 
0
 
! Отговори
Котка преди 10 месеца
До Iordan Ivanov Така ще е, докато си изхвърляте по кофите токсичните отпадъци. Който никога не е изхвърлял батерия с битовия *** може да се обажда, другите - не! И да бяха само батериите...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха-ха. Да очакваме ли същите картинки върху опаковки на храни, каквито и на цигарите? Щом 1/3 от набелязаните за затлъстели хора не усещат, че имат такъв проблем, какво значи? Значи, че се чувстват добре, и са готови за Ковид-24. Хи-хи.
21
2
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 10 месеца
През 2018 - 2019 след сигнали се наложи проверки около ЛОНДОН.Попаднахме на bad death music terror inside packhouses !!! Терористи активираха черно и сиво чумни масови убиици след жесток черно чумно активен музикален терор.масовите убиици се виждат снимани вкл с вътрешно заводските камери. Сниамни са екземпляри с размери от десетки сантиметри до десетки метри на дължина. Експерти да огледат пострадали от масови убиици вкл РИШИ СУНАК. Попаднахме на ферма с поразени с ракови маркери вкл българи
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Warnings Всичко е вредно вече, не може да се опазиш от всичко :)
19
0
 
2
 
! Отговори
Warnings преди 10 месеца
Много опасни увреждания може да получите от МОБИЛНИ телефони вкл смартфони.ПРодават със ЗАРИБЯВАНЕ милиарди претъпкани със специални диверсионно терористични оръжия вкл дигитално холограмни.КАнцерогенни оръжия има вградени в лични карти,паспорти,свидетелства за правоуправление издавани нагло престъпно от МВР последните години.Експерти да проверят кои престъпници нареждат вграждане на оръжия вкл дигитaлно хологрмани и черни терористични в лични документи и с каква техника. Warnings about 5G !!!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако се тъпчиш само с захарни изделия, нормално е да качиш килца, то това е бяла отрова захарта, но за сметка на това изтипосват солта като отрова, което също е правилно, но солта е част от организма на човека, докато захарта не е :)))
17
3
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 10 месеца
Последните години населениеот на България се отравя с хлор токсични канцерогенни разтвори течащи от чешмите вместо ЛЕЧЕБНА ПИТЕЙНА ВОДА.Престъпниците от РЗИ глобяват зверски ако питейните води не са отровени с хлор токсични отрови. Засечени са хиляди пъти над допустимите дози отрови в вода вкл в поликлиники. Геохимични тестове показаха наличие на КАНЦЕРОГЕННИ вещества в водата. НЯма водопотребление отровите разяждат тръбите.ПОЛЗВАЙТЕ КАНИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ЗА ГОТВЕНЕ !!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Роза Моме то зависи и от гените, аз напримерно колкото и да ме хранят не мога да напълнея, но не съм и слаб, някой хора имат генетично предразположение към надебеляване :))) Също избягвам донякъде захарта, най-вредното нещо за човека :)))
15
0
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 10 месеца
Warnings about 5G black death and cancer digitalization !!!От 1972 година проучвам причинители на забоплявания. За трайно увреждане на милиони деца в много страни вкл у нас ползваха ХЛОР ТОКСИЧНИ водни разтвори. Обгазяването на детски ясли и градини с хлорни газове причинява над 90% от респираторните увреждания. След неправилно лечение жертвите получават бронхити,пневмонии,астма,диабет и ...Тестове в детска градина в Дружба Плевен доказаха вредата от хлор токсичните уж" дезинфекции"..
14
3
 
5
 
! Отговори
Роза преди 10 месеца
Винаги съм се придържала към правилото,че всеки трябва да тежи толкова кг.,колкото сантиметри е ръстът му над един метър.Досега не съм боледувала от нищо сериозно,благодаря на Бог!Винаги съм се чудила как така умни и интелигентни хора се оставят да станат като лоени топки.Толкова ли нямат понятие от здравословно хранене?!Или нямат воля,за да се ограничават в яденето?!"Човек яде ,за да живее,а не живее,за да яде!"
13
4
 
10
 
! Отговори
Тлъста пура преди 10 месеца
Ако се прегледа статистиката на пациентите с рак на белия дроб, се оказва че при 30-40% пушачи, повече от половината болни с такава диагноза са непушачи. Тютюнопушенето повиша риска с не повече от 5%. Пушенето е вредно по-скоро за джобовете, отколкото за белите дробове.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Подкрепям коментара на Joan. А моят коментар е, че всякакви хора умират от рак - слаби, с нормално тегло, леко закръглени, дебели, непушачи, пушачи, алкохолици, въздържатели, млади, стари. Така че е относително това заключение на учените. И вместо да правят статистически заключения, да се впрегнат да мислят как медицината може ефективно да се бори с рака и затлъстяването.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дебелее се от много неща, но диетата е на първо място. Фруктозата е отрова. Директно причинява инсулинова резистентност. Намирате Dr. Robert Lustig и гледате какво говори. Стресът също влияе и там медитация може да помогне.
10
4
 
11
 
! Отговори
гнус преди 10 месеца
Няма как някой да ме убеди,че трябва да харесвам дебели.Гадни са ми.Грозна картина като цяло.Да харесваш дебели е извращение.
9
4
 
21
 
! Отговори
Joan преди 10 месеца
Стресът, обездвижването и ангажираният живот толкова натоварват хората, че те не могат да отслабнат. Дебелее се от стрес. Познавам много слаби хора, които ядат много, но не пълнеят. Просто някои хора се раждат здрави и с добър метаболизъм, а други не.
8
13
 
5
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Жените харесват мъже с широк ханш, тесни рамене, голо теме и голям корем.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си дебел, значи да си болен, не знам какво хубаво намират в това :)))
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали не е лошо да си дебел? Една купчина реклами с китове потръскващи меса. Сега изведнъж - било нездравословно?!? Кое от двете? Може ли по-ясна политическа линия за спазване?
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами сложете им надпис на дрехите, че над ХЛ причинява рак и някоя подходяща картинка с агонизиращ делак.