Държавата закъсва с приходите от ДДС

Най-много са паднали приходите от ДДС от внос
5 юни 2023 10:08, Стела Стоянова
28
Държавата закъсва с приходите от ДДС
Снимка БГНЕС

Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на приходи - данъка върху добавената стойност. В края на април финансовото министерство отчете, че от ДДС в бюджета са влезли 4,905 млрд. лв. Това е със 143,5 млн. лв. по-малко от събраното за същия период на миналата година, въпреки общата инфлация и ръста на брутния вътрешен продукт на страната, съобщава "Сега".

Причина за негативната тенденция е спад в приходите от ДДС от внос. В сравнение с първите четири месеца на миналата година, сега постъпленията са със 7% по-малко и достигат 1,921 млрд. лв.

Най-значително е намалението на налога от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно оборудване, съобщава финансовото министерство. Постъпленията от ДДС са паднали и заради по-ниската цена на внасяния суров петрол.

Наскоро шефът на Агенция "Митници" Павел Геренски информира депутатите от бюджетната комисия за значителен спад не само на цената, но и на количествата суров петрол, който внася "Лукойл Нефтохим" - основно перо в събирания от митниците ДДС. За първите четири месеца на годината бургаската рафинерия е внесла с 223 млн. кг или 11% по-малко суров петрол, но в стойностно изражение свиването е с 43%. Митниците отчитат спад и във вноса на дизелово гориво и други петролни продукти, а също и на метали.

През първите четири месеца на 2023 г. се наблюдава понижение на ДДС от внос на всички икономически групи стоки с изключение на групата „Храни и напитки“, става ясно от данните на МФ.

Още по темата

За по-ниските приходи от ДДС вина имат и приетите от второто полугодие на миналата година намалени ставки от 9% за парно и природен газ, както и въвеждането на нулева ставка за хляб и брашно. Загуба за бюджета носи и и увеличението на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари тази година.

Благодарение на по-добрите постъпления от данъка върху доходите на гражданите и от данък печалба на фирмите обаче общите данъчните приходи за първите четири месеца на годината излизат с около 6,5% по-високи от миналата година.

При липсата на приет нов бюджет за тази година и поредно удължаване на действието на бюджета от миналата година, държавата може да харчи месечно 1/12 част от миналогодишните разходи, но не повече от събраните приходи за съответния месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ДДСбюджетприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Спад в икономиката. Това означава!
26
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 10 месеца
И по добре да ме завият с велпапе ,или най добре да си умра у дома .То и без това да живееш в тази ,,*** -пенсионерска държава ,,си е мъчение и изпитание .Аз лично не искам да плащам ,но ти казват ,че било задължително,,И не мисли ,че като си плащаме данъци като попове,няма да чакаме по 1час линейка .
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така че, ако сте на заплата и не можете да си скриете данъка - подкрепете кръстоносния поход срещу сивата икономика и по-високите данъци. Те са враговете на квалифицирания честен данъкоплатец. А който не плаща данъци - следващия път в Пирогов да го покрият с един картон и в контейнера. Все пак и Пирогов се храни от данъци...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова за тези, които не искат да плащат данъци трябва да измислим специална система - всеки път като ползват улица/тротоар да плащат. Също и ако викат полиция, пожарна, линейка. Също и на полицията. Примерно ако те биат на улицата о полицията мине, ще ти помогнат само ако си платиш. Все пак не плащайки данъци - отказваш да платиш заплатите им. В Пирогов също ще те оставят да се гътнеш и ще те покрият с велпапе, защо да правят друго щом не плащаш данъци?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Именно и затова трябва да гоним сивата икономика - защото обикновените хора на заплата, независимо дали е 1-2-3-5-10-50 хиляди, няма как да скрием данъците и си плащаме като поп.А хитреците бизнесмени и самонаетите лежат на наш гръб. И когато дойде време за разходи - държавата иска да бръкне в нашия джоб.А тези другите даже се правят на жертви - бизнесмен милионер бил на загуба 5 милиона за предната година, ама плащал на 100 човека минимална заплата.Искал помощ от държавата да не затвори фирмата
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова тези 10% данък са оправдани - получаваш точно колкото струват тези неща. Смятам, че трябва да сме доволни от услугите и цената им и да държим нещата да не се променят. Защото едни високи данъци ще ни превърнат в роби. Ще вземат и малкото перспективи на младите и квалифицирани хора у мас да се развият финансово и ще изгонят всички тези хора в чужбина. Но всичко това не оправдава медни бизнесмени башибозуци да не плащат данъци. Напротив - вие сте враг на народа.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истината е, че получаваш разни неща - пътища, полиция, пожарна, ХЕИ/БАБХ, община, безплатна спешна помощ, здравеопазване. Ако си в София: метро и Пирогов също(1/3 от България живее в София, моля не почвайте с тъпите опорки за софиянци, няма такива, в София 99% са дошли от провинцията. Плюеки София днес, ставате смешни, когато децата ви дойдат да живеят и учат в София утре). И да прибавим към всички това безплатно средно и евтино висше образование. В някои страни висшето струва хиляди.
20
3
 
2
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 10 месеца
Да плащаш данъци в днешно и предишно време и да си горд от това означава, че си страхотен мазохист и вярващ в нещо , което не съществува. Не бъдете *** парите във вас са ваши държавата не ми дава процент като е напред даже не знае , че ви има.
19
3
 
2
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 10 месеца
До всички в бизнеса не ползвайте касовите апарати не плащайте на тази селска управа и държава щом не получавате не давайте. Така ще имате доста пари. Моят бизнес не плаща данъци и такси и живея по 10 от това което беше преди. Това е начина да имате повече за вас си и вашите близки. Спрете да плащате щом не получавате инфраструктура и качествен живот.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега вместо да пишете глупости, и понеже е ясно, че няма да почнете сивата икономика - вдигайте обратно ДДС-то и си орежете скапния бюджет. Квалифицираните хора деклариращи реалните си добри доходи няма да си бръкнат в джоба за да платят за кражбата на измамниците. А който лежи на кълката, да преебава другите, от типа на коментари долу, другите да плащали - нека си завре кълката отзад и отърве света от съществуването си. БГ няма нужда от ***.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правителството е виновно, че намали ДДС-то и че не пипа сивата икономика. Масово работят хора на частно без да декларират нищо. А голяма част от наетите на заплатите са декларирани на по-малко и взимат другото в брой. Какво искате? Честните данъкоплатци с добър доход да си бръкнат в джоба за да платят о вашата ставка ли, *** нещастни? Че да крадетв още? Ама накрая и вие ползвате пътища, полиция, пожарна, здравеопазване, а плащате стотинки, а най-наглите декларирате загуби и искате пари от БГ.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вдигнете обратно ДДС-то на всичко на 20%, както беше. А другите пари си ги търсете ор совата икономика - почти всеки, който работи директно не декларира доходи, както и сумати фирми за какво ли не. А най-наглите даже пишат загуби от милиони - плащали заплати, пък били на загуба и държавата да им помага с пари... И накрая ще се прълне рук някой *** от тези крадци, които не декларират нищо или някой ръпак избягал от БГ и ще обясни как трябвали по-високи данъци. Ама нали няма да ги платиш ти, а?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Питайте Ричи Бега де са кинтите
14
0
 
15
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Ами да върнат ДДС-то обратно 20% за всички и толкова. Освен това, ако държавата се проваля да си събира данъците... ние какво да правим? Да ги събираме вместо нея ли? Поредно доказателство за накадъри държавни калинки.
13
5
 
2
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 месеца
Не е важно дали ще платя данъците. Важно е, съседа да плати повече!
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 10 месеца русофилско управление, нищо добро не очаква Държавата.
11
0
 
20
 
! Отговори
много ясно преди 10 месеца
Държавата-мащеха изгони работливите си хора.
10
2
 
15
 
! Отговори
Иван Асен преди 10 месеца
Е как да има!Довършвах апартамент последната година и като се почне от дограмата,вратите,климатици,гаражни врати,майстори за довършителни работи и все в тоя ред ,никой не ти издава фактура ,а само едни хвърчащи бележки за поръчка,няма и касови бележки.От това което съм платил може би поне 15 хиляди трябваше да е внесено ДДС,а не е!
9
3
 
5
 
! Отговори
столичан преди 10 месеца
В БГ-то се чака основно на косвените данъци, а в ЕС се разчита основно на преките данъци. Нали искаме да ходим към ЕС? Защо не следваме евроатлантическата посока на развитие? Хайде стига с тези двойни стандарти у нас, като искаме в ЕС, нека и данъците ни да бъдат като в ЕС.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1, радевата държава