Православната църква чества празника на Светия Дух

Той е винаги в деня след Петдесетница
5 юни 2023 08:20, Елка Василева
10
Православната църква чества празника на Светия Дух
Снимка: архив, БГНЕС

В деня след голям празник се честват главните участници в него. Затова днес почитаме Светия Дух, Второто лице на Светата Троица. На вчерашния празник Петдесетница Той слязъл във вид на огнени езици над апостолите и останалите мъже и жени, ученици на Иисус Христос. Така те получили благодатта на Светия Дух. С нейна помощ те започнали да говорят на разни езици, за да ги разбират всички поклонници в Йерусалим, дошли от различни страни.

Христовите апостоли и другите, получили Светия Дух, станали способни мъдро и убедително да проповядват учението на Христос. С тази благодатна сила те стигнали до всички краища на тогавашния познат свят и привлекли към спасителната вяра множество хора от различни народности и вери.
 
Според християнското учение Бог е един по същност, а троичен по лица: Бог Отец, Бог Син, въплътен в богочовешката личност на Иисус Христос, и Бог Дух Свети. Неговата роля в живота на Църквата, т.е. в живота на християните, е основополагаща. Затова в символа на вярата четем: "(Вярваме) и в Светия Дух, Господ, животворящ, Който изхожда от Отец и на Когото се покланяме заедно с Отеца и Сина". Изразът "изхожда от Отец" означава "произлиза от Отец", но не значи, че се създава от Него, защото Духът е Бог, едно от лицата на единия троичен Бог - Светата Троица.

Свети апостол Павел пише, че плодовете на Светия Дух са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание.
(Проф. Иван Желев, БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
SOS преди 10 месеца
Честит празник на най-красивия и древен град ЯМБОЛ. Този приказен град има и най-успешен кмет в България. Честит Свети Дух на всички. Бъдете живи и здрави.
6
1
 
7
 
! Отговори
До живко преди 10 месеца
Еми честит празник тогава
5
5
 
6
 
! Отговори
Умен гущер преди 10 месеца
Честит празник на Ямбол! Общината с най-примерния кмет в България, който показва, че стига да има желание, любов и да не се краде, резултатите не закъсняват.
4
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това съчинение е писано от някой изкуствен интелект или много надрусан човек живял преди хиляди години. Тези клоуни никога ли няма да влязат в крак с времето, освен по Ролекс и Мерцедес. И ще продължат да ни занимават с болните си халюцинации.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Благословен да е Светият Дух Господен, амин! Честит празник на всички православни християни!
2
1
 
14
 
! Отговори
Честит Празник! преди 10 месеца
Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът. Бъдете Живи и Здрави! Амин!
1
11
 
3
 
! Отговори
Живко преди 10 месеца
Учили са ни, че Свети Дух е покровител и пазител на хомосексуалните хора. Пратен от Господа, за да ги брани.