Протест: Затварят театри и музеи заради орязания бюджет

40 млн. лв. са неусвоените средства от капиталови разходи
6 юни 2023 09:40, Анисия Иванова
26

Артисти, театрални работници, музикални и танцови дейци, както и работодатели в областта на културата стягат протест заради "орязания бюджет за култура". Това се казва в отворено писмо, подписано от съсловни организации.

"40 млн. лв. са неусвоени средства от капиталови разходи, които вместо да бъдат прехвърлени поне за заплати, биват отписвани. В протеста ще участват и музеите, и библиотеките, както и други сфери на културата", обяви председателят на Национален фонд "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев в студиото на "България сутрин".

По думите му, ако исканията им не бъдат чути - ще следва седмица без култура, целта е да се привлече вниманието на обществото.

"Ако човек е свикнал да ходи през ден в читалнята на библиотеката и тя бъде затворена, може би ще се примири и ще остане вкъщи, но когато паднат представления и има закупени билети - тогава ще се нанесе и финансова щета. Една от целите е да се предизвика недоволство, насочено към управляващите. Честата смяна дава оправдание", коментира Бинев пред Bulgaria ON AIR.

Според него това ще се отрази и на артистите. "Животът им е сцена. Ще се отрази и финансово, но те осъзнават, че това е една инвестиция в бъдещето", уточни председателят на НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и обясни за какво биха използвали 40-те милиона лева.

"Те са нищожно малко. По наши изчисления увеличението за музеите тази година е малко над 1%. За библиотеките също. Надявам се министърът да погледне поне театрите. И на нас ни омръзна вече. Отдавна искаме да се изработи стратегия за културата, която да е насочена и към хората, работещи в културата. Моето обръщение и към Комисията по културата, и  към народните представители е да се поработи в тази насока, защото заплатите в културата изостават. Те са наполовина от тези в образованието", настоя Бинев.

Той даде пример със средната заплата в театъра в Ловеч, която възлиза на 1005 лв., а трябва да е поне 1500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изглежда тук повечето мислите с долната си половина! Ако коментиращите ходехте на театър, щяхте да видите колко интерес има. Не можеш да сравняваш огромната индустрия на Холивуд с липсващата такава в България. Ако зависеше от вас - само кючек и Бигбрадър! После да не плачете, защо ви бият по улиците, убиват децата ви или стават убийци, наркомани....но главите ви няма да проумеят, че всичко в живота е свързано с културата на индивида.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ицето доказа, че е по-лесно да си политик, отколкото певец.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да има пари за украинците и за оръжие. Духовността и българщината не са важни.
21
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 10 месеца
Не съм чул холивудски или бродуейски продукции да са на издръжка на държавата. Държавни пари само за музеи, библиотеки и документалистика. А театри, опери и киноиндустрия са длъжни да се издържат. Като имат добър продукт, ще печелят.
20
2
 
2
 
! Отговори
aaa преди 10 месеца
Нали чухте какво каза Асен Василев за музейните работници!? За прахосъбирачи пари няма. Промяната идва, затваряме музеи и театри, стига прахосани пари.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
25 лв билет за театър .. тия взимат повече от средната заплата, ама мрънкат ли мрънкат ..
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аман от тея некадърници!!! То няма читава постановка, то няма читав актьор, теа пак за пари реват... кат не им харесва, да грабват мистриите и лопатите и аре
17
1
 
12
 
! Отговори
някой преди 10 месеца
Какво ревете? Когато оня *** смотан политически назначения шеф на театър изгони Морфов - вие къде бяхте? В театрите само шитове на наши хора, операта пълна скръб и Карталов, народните ансамбли заминаха. Къде ви е културата за която пари искате?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само Азис, Софи Маслинова и сина и Енрико!!! На българите тези не ги пипайте!
15
1
 
10
 
! Отговори
А има ли преди 10 месеца
Култура в България?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само чалгата да не спрат! Без чалга няма България :(
13
2
 
11
 
! Отговори
ОВчу преди 10 месеца
Че, за кво да ходим на Театро, кога си имаме Парламент!?
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо културно не излъчват културните ни среди, закривай.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв бюджет, те не са го приели още. Учудващо е, че интелектуалците въобще не са ителектуални
10
4
 
7
 
! Отговори
Бау преди 10 месеца
Да, коментар 8!? Аз се чудя, как при наличието на интернет, още има хора да плащат за телевизия и вестник, след като има радиа и ефирна цифрова телевизия и програмите там са достатъчни за нормалния човек! Търсиш книга - всичко от цял свят качено! Музика, филми, информация.... Света е друг, нещо ще изчезне, но нищо няма да остане същото! Решението на проблемите е комунизъм и още Ботев го е прозрял!
9
3
 
8
 
! Отговори
Бау преди 10 месеца
,,Една от целите е да се предизвика недоволство, насочено към управляващите."!!! И кои са тези управляващи? Чакайте да ги гласуват и положат клетва хората! Имайте малко свян, срам и култура! До вчера били задоволени и не искали нищо от правилното правителство, защото и щерка му учи за култура в НАФТИЗ и днес скочиха срещу народното правителство! А и защо ли ви е тази култура, питам! Има банани, има тоалетни и всякакви хартии, сергии пълни с китайски и турски джунджурии и ориенталска музика!?
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че кой ходи още в музеи? И театрите си стават отживелица. Не може да продължаваш към бъдещето, когато искаш да си стоиш в миналото. Времената се менят. Това, което беше преди 40-50 години няма как да го влачим още толкова напред. Влезте в крак с времето.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиквата изкара лакеите си.
6
5
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
"Ако човек е свикнал да ходи през ден в читалнята на библиотеката .............."Такаа и кой е тоя дето през ден ходи в читалня Друг е въпроса въобще ходи ли някой по това дето му викат библиотека ,/изключвам разбира се специализираните / А това пък артистите с техните заплахи ,същите смешковци като тия на Ричард Алибегов
5
5
 
7
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Не ходете днес в 12 часа пред парламента. Протеста не сме го организирали ние и ще ви спрем грантовете.