Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
176 преди 10 месеца
Уау ... дислайкчетата пчонаха.
170
2
 
1
 
! Отговори
Баба Гица преди 10 месеца
Кат не щеш да плащаш и да търпиш мурафетите на плочкаджия, залепи си ги сам. Аз занаята го научих за един следобед, чакайки едни "майстори" да свършат лепенето, за да може на другия ден да ми монтира водопроводчика тоалетна (един месец ни оставиха без тоалетна заради ремонта). Не свършиха и трябваше сама да свърша лепенето. В последствие залепих теракот на пода навсякъде. Включително диагонално, с квадрат декоративен в центъра и т. н. И за мои клиенти лепих под в спални и гардероби и деко стени
169
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подценен бил, един *** плочкаджия ми търси по 50 лв на кв. за труд, на месец докарва по 7-8 хил лева, без да плаща и лев данък и с "умения" , които, ако не си пълен гьон" се усвояват за 6 месеца. Трудът е нерегулиран, не може бай Пешо плочкаджията да докарва такива пари, а някой с две висши да бачка за 2 бона.
168
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Т.е в скандинавските държави 1.5 евро = 1 лев тук. Т.е, ако искате добър стандарт, който тук ще е поне 3000 лева, рам ще трябва да ви платят 4500 евро." - Напълно достижимо и доста вадят повече. Аз взимах 6900 лева, като сервитьорче летата, когато нямахме лекции, а ти говоря за 2014-а, което беше преди доста време.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Новото правителство трябва да вземе крути мерки срещу сивата икономика- гумаджии, автомонтьори, плочкаджии, строители, таксиджии, брокери всичко трябва да изелезе на светло, да плаща данъци, да има поне елементарнии регулации" - Само ще натъпче джобовете на още служители. ОСвен това, повечето позлващи гумаджии, плчкаджии и прочие, са много доволни, на по-ниските цени. Фирма - 5000 лева. Бай Фильо -1600 лева. И при двете работта не става, но поне при Бай Фильо съм го очаквал.
166
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Стартовия капитал може да е доста голям. Тук държавата би трябвало да отпуска заеми(повтарям заеми, не подаръци) с ниска лихва." - Това, което искаш е, държавата да раздава пари, за да се започва бизнес, като да поема риска, защото истината е, че ако изгориш със соттина хиляди или яколко милиона, няма как да се вземат тези пари от теб. После искаш, данъккоплатците да помагат на разни, да забогатея, а парите взети от бизнеса, да отиват за бъдещата му конкуренция .. сбъркано е.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Хайде сега си помисли, ако ти решиш да рискуваш. Залагаш си четирибуквието. Стартираш бизнес. и ти идва някакъв, който ти разтяга локуми, че трябва да получава 10 000 лв... щот така е решил." - Всичките "рискували", дето ги познвам, все рискували с един от милионите на тате, вуйчо ги ги връзал с правилните бизнесмени, чичо им ги лобирал пред местната власт, леля им от НАП/Прокуратура или нещ такова "помага", срещу неприятни конкуренти, а вкъщи дядо има снимки с Тодор Живков ... Рискаджии!
164
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"В северните държави няма развитие също. Българинът излъган да мисли, че там ще живее добре. Има данъци по 100-150% на колите и няма да можете са карате дърта кола, която замърсява" - Лудите данъци са само в Дания, за колите. Едно е да работиш за 700 лева в България, друго е за 5000 в Дания.
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"На ирландците да не би някой да им е слагал в човката?" - Преди - не. Но откакто станаха на практика легалната нискорарифна офшорка на Европа и ВСЯКА компания си плаща данък печалба там, си натъкаха гагата яко.
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"15 години бях c-level точно по телекомите. Не можеш да ме впечатлиш. Сега съм си *** софтуерен архитект и ми е добре." - 15 години бил c-level (с седи за cunt), ама станал софтуераджия и се мятка като настъпана змия тука.
161
2
 
3
 
! Отговори
Хаха.. преди 10 месеца
Тия пак почнаха с ,, програмистите,, Друсан народ еййй.. даже не ми се чете. Работник съм ,и съм доволен от доходите си. Хора ходят за мойте пари по чужбина. Аз тук ги изкарвам. Разбира се в столицата.
160
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Това е новото европейско робство ...
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 162, хлапе си ти :) С 25 години стаж зад гърба ми ... имаш хляб да ядеш доста :)
158
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Програмист, А ти схващаш ли разликата между c-level и програмист? И коя част те засегна теб лично, че си толкова рязък в изказа не разбрах? Изобщо четете ли? Или се чудите как да се драчите с някого? Имайки предвид, че бекграунда ми е програмистки :) И стигна със собствени усилия до високи позиции... трябва да ти говори, че вървиш СЛЕД мен. Успех с интервютата :) Само си помисли, че на следващото аз ще седя срещу теб и ще те разигравам колкото е НУЖНО!
157
3
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До 155 : ти понеже си на "високо" ниво и те разиграват на 4 интервюта. А ние на ниското ниво определяме сами колко интервюта ще има, колко пари ще взимаме, дали ще работим в офиса или от къщи, и дали изобщо ще си губим времето с някой самозабравил се "си левъл". Схвана ли разликата?
156
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Затова пък способностите на българите са жестоко самонадценени.
155
3
 
4
 
! Отговори
economix преди 10 месеца
Парите са надценени и упорито със увеличаването на МРЗ ги обезценяват още по безумно. Съответно цените на НИ , основните продукти и всички видове услуги ще отиват по дяволите. Целта явно е да се ликвидират фиатните пари и всички да отидат по дяволите със ББД.
154
2
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
До Работник Отивай, там нещата наистина са други. Имам познати, дето им хареса. Особено по на север, където препечените трудно виреят. И умната с пиенето.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
важното е, че на нищоправците в НС всяко тримесечие им се актуализират заплатите, а бг "бизнесмен" ще забогатява на гърба на робите
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 159 : схващам иронията ти, хлапе. Не знам колко велик ти изглеждам и не ме интересува. Задоволява ме факта, че когато аз говоря c-level мълчи и си води записки. Нищо чудно да си ми бил стажант някога, доста нахакани хлапета са ми минали през ръцете.