Асен Василев готви скоростно внасяне на бюджета в НС

До 31 юли новата макрорамка трябва да влезе в сила
Обновена: 8 юни 2023 11:32 | 8 юни 2023 11:31, Камелия Цветанова
16
Асен Василев готви скоростно внасяне на бюджета в НС
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев увери, че поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли.

А депутатите днес приеха решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери, което осигурява време да бъде приет новия държавен бюджет.

„Това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, обясни Василев.

Още по темата

Финансовият министър отсече, че в хазната има пари и всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни.

По време на дебата ПП-ДБ и ГЕРБ влязоха в спор.

Според Венеция Ангова от ПП-ДБ решението, което депутатите приеха днес, е важно, за да се поправят грешките на служебния кабинет на президента Румен Радев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС й опонира, че вината не е на служебния кабинет, а проблемът е в това, че през последните две година разходите са се увеличили много повече от приходите.

Това даде повод на лидера на БСП Корнелия Нинова да коментира, че за пръв път две коалиции, които участват в правителство се карат за бюджета.

Според нея това е опасно.

„Сега просто приемаме един удължителен бюджет, но какво ще стане като дойде истинският бюджет? Очевидно по време на преговорите не сте уточнили поне макрорамката на бюджета“, отсече тя.

Нинова попита финансовия министър през периода на удължителния бюджет има ли пари за общините, защото кметовете се интересуват кога ще има доплащане по проекти, които са одобрени и чието финансиране е започнало.

Асен Василев й отговори, че средства има, с решението си днес НС позволява на правителство да се разплаща.

„МРРБ е в контакт с общини, за да види кои от тях имат спешна нужда до 31 юли да получат парите си. Социалните плащания няма да бъдат нарушени“, увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
и как няма преди 10 месеца
да са скочили разходите повече от приходите,пенсии и заплати отидиха в небесата(и то не само в последните две години) срещу нулева работа,българина една троха хляб не е произвел,ама взема тлъста,претлъста заплата и пенсия,pa ra zi ti gnu sni
9
2
 
3
 
! Отговори
Мисле преди 10 месеца
да бъде стриктен данъкоплатец, но сега се замислям. После за това, че съм станал стриктен данъкоплатец ще го препише на Спецов. Като се махнат и двамата, тогава ще плащам данъци.
8
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Хахаа, и кое му е скоростното до 01.08.2023г.?!?
7
1
 
1
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
Мила, хората им е малко трудно. И не им пука за гешеф, дефицита дали е 3 или 6 % , защото ползват ток на изплащане. p .s Колко време си давате ?
6
1
 
8
 
! Отговори
д-р Радева преди 10 месеца
Най напред уреди любовника си за шеф на НАП
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе след летните отпуски почват да връчват честитки за трудовата борса. Като се върнеш от отпуска и хоп! Изненада. Ще съкращаваме... дефицита!
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напред Русия с нави Бог!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Асен готви, Киро яде. И няма край на тоз казан държавен.
2
3
 
17
 
! Отговори
АСЕНЧО преди 10 месеца
СПРЕТЕ НЕЗАКОННИТЕ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ ЗА " ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА "
1
4
 
9
 
! Отговори
Сметката преди 10 месеца
Как беше , асенА - да го .......... бедните " . Сериозна излезе ти, каквото обеща - закле