ГДБОП разби група, занимавала се с киберизнудване

Заловени са двама, трети е обявен за издирване
Обновена: 8 юни 2023 14:24 | 8 юни 2023 14:23, Стела Стоянова
5
ГДБОП разби група, занимавала се с киберизнудване
Снимка БГНЕС

ГДБОП разби организирана престъпна група, занимавала се с киберпрестъпност. Операцията е извършена  в периода 6 - 8 юни т.г .на територията на областите Разград и Силистра. Тя е осъществена от служители на дирекция „Киберпрестъпност“ и колегите им от съответните териториални отдели на ГДБОП, под наблюдението на РП –Разград. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършени са претърсвания на два домашни адреса, като са проверени общо шест.
 
Иззети са над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, на които са установени вписани акаунти на различни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки, компютърни конфигурации с документирани множество финансови трансфери на големи парични суми, над 100 000 лв., както и вещи и предмети, имащи отношение към предмета на разследването.

В хода на проведеното в дирекция „Киберпрестъпност“-ГДБОП разследване е  установено, че групата е действала съгласно изградена стройна и йерархична организация, използвайки мрежа от финансови "мулета" с цел прикриване на престъпната си дейност, както и изпиране на паричните средства.

Според събраните данни, чрез създаване на множество профили в социалните мрежи, участниците в схемата осъществявали първоначален контакт с жертвите - най-често чужди граждани, които впоследствие бивали въвеждани в заблуждение за евентуална връзка със създателя на профила и провокирани да създават файлове с интимно съдържание със свое участие.
 
След това престъпната група започвала да изнудва жертвите да превеждат големи финансови средства, за да не бъдат разпространени позорящите ги файлове в инернет пространството.

За срок до 24 часа са задържани две лица, техен съучастник е обявен за национално издирване. Работата по документирането на случая продължава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ГДБОПкиберпрестъпност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как аналоговия ГДБОП прави такива неща?
2
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Бойко някога го харесаха защото уж погна престъпници като Наглите и подобни. Той сега им открадна името със сарая му. Спокойно може да ги кръстим Наглите. ГДБОП и ДАНС да погват новите Нагли
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а аз си мислех че ниската престъпност в разград се дължи на факта че 99% не говорят български