След 13-часово заседание: ВСС ще нищи освобождаването на Гешев на 12 юни

Какво притеснява новия министър на правосъдието?
Обновена: 9 юни 2023 06:45 | 9 юни 2023 06:43, Александър Попов
32
След 13-часово заседание: ВСС ще нищи освобождаването на Гешев на 12 юни
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекъсна заседанието си по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, продъпжило над 13 часа. То ще продължи на 12 юни сутринта.

Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която използва израза „политически боклук“, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

Днес ВСС изслуша заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също така прекрати процедурата по освобождаване на главния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха.

Още по темата
На следващото заседание на ВСС се очаква да бъде изслушан и заместник главният прокурор Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

ВСС ще се произнесе с гласуване, когато е готов и е изяснена обективната истина и събрани всички доказателства. Въпреки емоциите мисля, че днес беше свършена доста голяма работа, и като слушахме Гешев мисля, че в понеделник е напълно възможно да бъдат събрани всички доказателства и да се прецени дали може да се мине по същество, което може би е малко трудно с оглед на неговия ангажимент, но може и да продължи друг ден. Това заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, един от вносителите на предложението за предсрочно освобождаване на Гешев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни пред медиите, че във връзка със спазване на правото на защита и изискванията за разумен срок, в който главният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата, е било взето решението следващото заседание по процедурата за отстраняването на Иван Гешев да се проведе в понеделник от 9:00 часа.  

По думите му има две притеснителни неща, научени днес, а именно твърденията на членове на ВСС, че се чувстват заплашвани, и на второ място начинът, по който Гешев е получил заплашителното писмо на летището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: ВССИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борбата вече е обратна , ДПС и герб , с/у ГлавниО !Той си призна : ДПС и ГЕРБ МЕ предадоха , а сега той е наред да ги предаде !Да не стане както със КТБ и Цв. Василев , ...никой политик или член на шайката , не иска да е жив .
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И още 1 година да заседават , ''РЕЗУЛТАТЪТ'' ще е все същият !!!
23
1
 
7
 
! Отговори
цитат от мрежата преди 10 месеца
Значи след катарзиса у шестимата последва и контракатарзис? Като в белотаТази рязка повратливост на колективното мнение шестимата не говори ли за колективна зависимост и че някой им натиска копчето? Или пък за рязко колективно отрезвяване?В същото мнение много надъхани по второто искане, чак цяла нощ ще заседават...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
когато почнеш да искаш имунитети - нормално е да ти искат оставката
21
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
В колко часа е историческото изявление на каскета пред нацията :)
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Житие и страдание на грешния Иванчу Гешефтев! Ще му дължат душевните страдания тия душегубци от Висшия съвет на Сатаната (ВСС)
19
3
 
3
 
! Отговори
Никога преди 10 месеца
...не съм очаквал Гешев да е толкова неубедителен! Казано честно, от ВСС разпънаха свидетелите му на кръст! Някакъв шофьор/Данчо/, му бил донесъл някакви ключове, пред цялото НСО и ВИП-летището, и то й въобще не се бил замислил кой го праща, и кой е писал писмото! Несериозна работа!
18
2
 
0
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Ицко, попитай Коце Копейката! Той е говорителят на Посолството!
17
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
А какво мислят в Посолството.
16
4
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
Страшно е да се исправиш срещу мафията в бьлгарияЧест и почитания гн гешев от всеки един - обикновен бьлгаринНе се отказвайте от истината и справедливостта
15
3
 
12
 
! Отговори
Стругара Илчо преди 10 месеца
*** той Гешака нали искаше да вади някакви документи и записи,които уличават властта със престъпния свят и много-много убийства? Защо от Правосъдието му забраняват да си отваря устата? Дори искат скоростно да го сменят с по-удобен,така да се каже със някой ,,по-наведен".Излиза че Българското Правосъдие е орган на Мафията.Или поне така Те сами се изкарват.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си спомним с почит невинните жертви на 9-юнския фаситки преврат.
13
10
 
4
 
! Отговори
Казано честно, преди 10 месеца
...Гешев беше жалък! Ту ги заплашваше едва ли не, ту говореше че им било оказвано натиск, ту им обясняваше, какви юристи били, и въобще не беше убедителен! Пак натякваше , че ще ходи в Брюксел да дава нови "доказателства" за "къща" в Барселона и "чекмеджета",което беше странно! Какво общо има Брюксел с български разследвания? Ако иска да си прави нов политически проект, това е нещо съвсем друго, но де не използва поста на Гл.Прокурор за това, а просто да си върши работата!
12
0
 
14
 
! Отговори
Тийн преди 10 месеца
Аз 3 часа Не Бих Издържал, а тие по 13 часа - Явно Залога е Голям и Нареждането е от много Високо - Изненадан съм, че не са Изнесли някой на Носилка!
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече е сезиран КС за изтеклия мадат на ВСС че не може да взема Правни решения защото после ще паднат в съда . Отделно последна дума за махане на Гл прокурор е на Президента ..А думите на Баце : аз съм прос и вие сте прости -значи ще се разберем . А думите на Асен василев бедните да го d-u-x-a-t ? Той защо в момента е министър ???
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен,к.3 Не забравяйте: Преди да го свалят, Гешев ще изпрати Борисов там, дето му е мястото. Може би едно сбърка: нарече политиците и депутатите 'политически ***'. Те това си го знаят и не обичат други да ги наричат такива. Сега са станали изпълнители на заповедите на представители на велика държава. Пред тях ББ козирува и веднага започна да разтурва партията, на която до вчера беше лидер.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То който ги е гледал вчера си е дал сметка за бг съдебната система. В случая съм на страната на Гешев, не защото е безгрешен, а защото тези срещу него са с изтекъл мандат и е очевидно, че в нечий частен и политически интерес искат махкането му за един израз, с който 99 процента от българите са съгласни.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия са егати корумпираните типове.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боце , навремето ти създаде от един от възпитаниците на бившата милиционерска школа Симеоново гл.прокурор по сеой образ и подобие. Избра си го един пред хилядите бивши студенти на ЮФ на СУ ,уредихте с Цацаров САМО ЕДИН кандидат за гл.прокурор. Насъска го срещу Иванчева и Петрова, сетне срещу десетки олигарси,които не ти харесваха и накрая срещу президентството. Само в едно сбърка: ти,пожарникарят,тръгна срещу полицай. Дотук беше и сега ще си патиш...
6
0
 
4
 
! Отговори
Не само пиян преди 10 месеца
Но и надрусан