Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи

Имунитетът на депутатите не е привилегия
Обновена: 10 юни 2023 16:13 | 10 юни 2023 16:12, Стела Стоянова
29
Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи
Снимка БГНЕС

"България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор. Това са глупости". Това коментира пред БНР Татяна Дончева - лидер на "Движение 21", което е част от коалиция "Левицата".

"Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации - сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това? Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в Конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор. Това, което ще се случи при липсата на главен прокурор, е, че Пеевски ще ви ръководи прокурорската система, защото той си е назначил ключовите прокурори по места".

По думите й е принципен въпросът да има или да няма главен прокурор като конституционно решение.

"Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността", категорична бе тя.

Според нея е много важно да бъде сменен главният прокурор:

"Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран. Гешев доказано може да образува дела, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев доказано не е осъдил още никого и това нещо съдържа рискове за България като световна репутация".

Още по темата
Имунитетът на депутатите не е привилегия, обясни Татяна Дончева и добави, че това е мярка срещу политически посегателства на опозицията.

Запитана дали Иван Гешев има бъдеще като политик, Дончева коментира:

"С политика са се занимавали всякакви хора. Иван Гешев, като знам кой го направи главен прокурор, като нищо ще му направи и политически проект като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър. Библиотекарските кръгове няма да направят по-добър резултат. Те са лоши селекционери, защото не ги интересува дали човекът има лидерски качества, има ли съзнание, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и откъде да вземе и как това нещо става. Някои смятат, че се става политик, като се седне на властнически стол".

За новото правителство, лидерът на "Движение 21" изказа мнение, че тези хора нямат скрупули и бариери.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като ги гледам ВСС по физиономиите им личи какви нравствени и морални качества имат. Без главен прокурор е възможно на Пеевски да му излиза по-евтино да си купува магистрати.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той и сега сега си ръководи, по-зле няма накъде.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това мякащото село още не се е научила на книжовен БГ!
16
0
 
7
 
! Отговори
Христо Иванов преди 10 месеца
Това е целта ни.... ъъъ исках да кажа, това е целта му.
15
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя била стара мома.х А аз като съм на 50 и имам 3-*** внуци, що? Крадат ми парите. Аз съм на 53 да подчертая
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дълбокото ми убеждение е, че цялата патаклама покрай главните прокурори, всички, откакто избухна демокрацията , е, че във властта се набутаха куп адвокати, които от нищо друго не се интереуват и не разбират смисъпа му, освен от далавери.Никой не повдига въпроса за висшите училища например, какво е там заплащането, какъв и колко е приемът и защо. А от нивото на ВУ зависи и доколко младежите ще останат в страната и ще развиват страната. Изпуснаха системата, с което направио гонят младежите...
13
7
 
10
 
! Отговори
Между другото преди 10 месеца
"Тишина в Спалнята" е по истинско СРС, станали са свръх модерни напоследък, виждат всички ни дори манекенки в банята и гей полицаи !
12
3
 
5
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Зурван съм:))пеевски е друго тело:))
11
6
 
12
 
! Отговори
Диви мутри с сутиени преди 10 месеца
Не е Пеевски, а лице с име Румен Николов-Пашата и Бойко Методиев Борисов!
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да назначим Пеевски за главен прокурор! И без това натам е тръгнало.
9
13
 
16
 
! Отговори
Психолог преди 10 месеца
От адвокатката на Мултигруп къвети не щем. Да си гледа пенсията!!!!
8
1
 
23
 
! Отговори
Ц преди 10 месеца
Като няма 1 главен прокурор - ще получите 50 мини главни прокурорчета по области. Тях кой ще ги надзирава дали крият дела и ги слагат на трупчета?
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Допреди няколко години Бойко Борисов разполагаше с огромна власт. Нямам спомен някой е да искал да бъде отменена длъжността министър-председател.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Васил Божков държи изобщо да няма прокуратура.. Не само главен прокурор.
5
8
 
12
 
! Отговори
Весо преди 10 месеца
Дончева,не жена,не фактор,даже не и промяна!Невиждано,какво променихте в себе си,като жена,като фактор,като промяна?Е,само една кола,едно жилище,една камера,едни килограми!В теб няма промяна,само приказки и лапане!Е...
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прокуратурата: "Боли ме главата". Пеевски: "Отрежи си главата, за да не те боли."
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като отрежем поста на ламята главен прокурор, от нея ще изникнат многобройни глави на ламята на местно ниво, подчинени на местните клонове на Мафията. Мафията се приспособява бързо, не можете да я измамите. "Така не работи, хайде да опитаме онака", не работи. Мафията по-бързо ще намери път към местните Гешевци. Сега Гешев е виновен за всичко, а как ще търсят виновни из стотици малки Гешевци, Сарафовци? Независими от отговорност и зависими от Мафията, местни, като Галевград и галевградчани.
2
14
 
16
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
Дончева нито е жена, нито е фактор, нито милее за България. Тя иска статуквото да се запази още 1000 години. Голяма работа че държавата загива и всички млади емигрират. Важното е Дончева да може да цоца от Кремъл и от българския държавен бюджет.
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво ще ръководи Пеевски ? Досега като не ръководеше има ли някой вкаран в затвора ?