Цялата планета излезе на протест заради промените в климата

Най-вече ученици и студенти маршруват по улиците от Австралия до Нигерия
20 сеп 2019 17:15, Нели Христова
68

Киев, Украйна

Снимка: Reuters

I must've dreamed a thousand dreams
Been haunted by a million screams
But I can hear the marching feet
They're moving into the street

(Трябва да съм сънувал хиляди сънища
и да съм бил преследван от милиони писъци,
но мога да чуя маршируващите крака,
ходещи по улицата)

В определени моменти от историята лидерите се провалят и не предприемат действия в критичен за тях момент, оставяйки най-младите да поемат отговорност и да се справят с проблема. През 1986 година Genesis изпълняват Land of Confusion, а гласът на Фил Колинс обещава, че неговото поколение ще поправи нещата. Е, това не се случи. Вместо това Земята е в още по-тежка ситуация. За това днес, точно преди срещата за климата на ООН, стотици хиляди младежи излязоха по улиците на целия свят, за да настояват действия срещу пагубното затопляне на планетата ни.

От Великобритания до Нигерия, от Австралия, през Европа до Индия, младите хора са гневни на бездействието на политиците.

Първи по улиците излязоха австралийците. До момента близо 300 хил. души маршируват в полза на климата. Сред тях е 16-годишната Джина Хейл: "В училища уча за глобалното затопляне и за действията, които трябва да предприемем. И все пак виждам, че нищо не се случва. Объркана съм. За това днес съм тук, да заявя позицията се, а не само да говоря.“

В рая също протестират – хора от различни племена на Соломнските острови също се събират на о. Марово за да изразят позицията си.

Близо 1,1 милиона деца се очаква да пропуснат учебните си занятия днес и да излязат по улиците на Ню Йорк. Младежите от Банкок вече маршируваха по улиците, а малка група активисти изразиха позицията си с пърформънс в Сеул, Южна Корея. Те изписаха SOS с екосъобразни LED лампички.

Някои от участниците в продължаващите месеци протести в Хон Конг също се включват в недоволството от липсата на действия относно проблема с климата. Само 1% от енергията в автономния от Китай град се произвеждат от възобновяеми източници.

В Индонезия, докато 800 хил. акра гори са обгърнати в пламъци, хората се събраха на плажа Санур в Бали. Хиляди граждани бяха евакуирани заради пожарите. 9000 пожарникари се борят със стихията. Димът и замърсяването от нея стигна до съседните държави Малайзия и Сингапур.

В Индия милиони хора остават без вода заради климатичните промени. Учениците в Делхи излязоха по улиците с надписи, които гласяха "Къде е правото ми да дишам?“ В Нигерия тълпата в Лагос, град, който потъва заради глобалното затопляне, не бе голяма. Едва 30 души се събраха в центъра на града. Но в столицата Абуджа картинката бе друга – хиляди настояваха за промяна, повечето – носещи зелени тениски. За първи път подобен протест имаше и в афганистанската столица Кабул, където се събраха около 100 младежи.

Повече от 180 протеста са организирани днес във Великобритания. Кметът на Лондон изяви своята подкрепа към активистите, а гласовете на недоволните и ядосани деца ехтят из целия град.

В Африка стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби, Претория, Йоханесбург др., за да приковат вниманието върху опасностите от климатичните промени. Експерти казват, че Африка е най-уязвимият от климатичните промени континент, който е най-неподготвен да се справя с тях

Младежите в Берлин блокираха цели улици, а тези в Страсбург настояват всички дизелови и бензинови коли да бъдат забранени до 2025 година.  Маршируващи има в Осло, Франкфурт, както и в много други европейски градове. 

По думите на Анна Холиган от Холандия нямам как хората там да не са притеснени, тъй като по-голямата част от страната е под морското равнище, а нивото на световния океан се покачва. Иронията е, че макар колелата да са повече от хората, а холандските градове да се опитват максимално много да ограничат автомобилите, европейската статистика показва, че страната е на първо място по деца, страдащи от астма, заради замърсяването от трафика.

В Русия тийнейджърът Аршак Макичан, вдъхновен от Грета Тунберг, сам протестира за климата. Не само днес, но всеки петък, той излиза със своите лозунги с надеждата, че властите ще му обърнат внимание.

Хиляди служители на Amazon, Microsoft, Facebook и Google също ще вземат участие в маршовете за по-чиста планета. "Трябва да поемем отговорност за вредата от нашия бизнес“, написаха служителите на Amazon в Twitter.
"Технологията не е зелена" допълниха тези от Google.

Well this is the world we live in
And these are the hands we're given
Use them and let's start trying
To make it a place worth fighting for

(Това е светът, в който живеем
И това са ръцете които си подаваме
използвайте ги и нека започнем да опитваме
нека направим това място,такова че да си струва да се бием за него)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
pitam преди 4 години
И училището съгласувало ли е това с родителите или те не смеят да гъкнат да не пострада после детето им, знаят че после и училище и работодатели ще намерят после начин да накажат "непослушните
52
0
 
2
 
! Отговори
istinata преди 4 години
никъде не казват че "протеста" е в подкрепа конкретно на възобновяеми източници т.е. да махнем въглища и да сложим соларни ,вятърни и прочие, т.е. да ударим икономически китай русия донбас, БГ разбира се, отделно че са по-скъпи, отделно че тези бизнеси се държат от соросоидилиберасти и така да разкарат консерваторите.отделно че проблема за климата не идва от тях, в много малък %, дори самолетите замърсяваt много повече,.щe прокарат резолюция точно за въглишата и нищо друго няма да пипнат, целта не е климата.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз никога не съм виждал протест за такива неща а съм живят в Америка, Канада, Мексико, Германия, Англия, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Мароко и България. Защо лъжете тогава?
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочагамдичка леко:-) Добре, че отдавна прекалявате по всички медии с тези поръчкови статийки, та вече всички знаят, че са долнопробна пропаганда!!
49
0
 
2
 
! Отговори
USA преди 4 години
Аз забраних на моето да напуска училище да стачкува.
48
0
 
9
 
! Отговори
А защо? преди 4 години
А защо социалните в Норвегия бездействат? Не трябва ли Грета да е на училищие от 1 септември?
47
0
 
3
 
! Отговори
цялата планета?! преди 4 години
Посмалете малко. Плащат ли им на тези и колко?
46
0
 
2
 
! Отговори
За Бога братя! преди 4 години
Не пърдете!И всичко ще се оправи. Вашите газове разрушават озоновия слой!Тия дечурлига да дадат пример - да стискат!
45
0
 
9
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Някой ги тласка в тази посока. Тия дечурлига не биха се отказали от нищо в името на природата. Нищо, което им доставя удоволствие. За тях това са празни лозунги, с които да се правят на интересни.Някой ги тласка в тази посока - най-хитро е да създадеш измислен проблем, а после да му "намериш" решение, което работи само за теб, но всички трябва да се съобразяват с него. Дори да станат престъпници ако не го правят.
44
0
 
10
 
! Отговори
Само хлапета... преди 4 години
Предложете им да не ползват мобилни телефони, таблети, лаптопи и компютри. Които на тяхната възраст им служат само за забавление.Предложете им да ходят до училище само пеша или с велосипед.Предложете им да си променят начина на хранене. Кравите, говедата, биволите - пъъъърррррдят.Предложете им лятото да ходят голи вкъщи, а зимата облечени почти толкова дебело, колкото и на улицата. Хладилните агенти са основен разрушител на озона.Да не ползват дезедоранти.Това е мода - внимание да има
43
0
 
8
 
! Отговори
@(°У°)@ преди 4 години
Такава е системата. Искат пари мигрират в града. В града щеш не щеш замърсяваш. Отиваш в магазина, всичко се предлага в пластмаса. Купуваш си ***, опаковани с пластмаса. Дават ти касова бележка - от хартия. Тоалетна хартия в найлон, двойно замърсяване. Всичко е опаковано. Етикета е от пластмаса. Всичко е свързано с пластмасата, горивата, батериите, картела и социалките, още пластмаса. Който се реши, оставя апартамента и отива на село, където язди кон, гледа крави и краставици, без да замърсява.
42
0
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Бе айде стига сте обяснявали как загивала планетата! Тя планетата си я е имало преди нас и след нас пак ще я има. Освен ако не я сцепим с атомни бомби, че последните 50 г. някои хора са метнали над 2000 бр. по нея. Без да броим тия с обеднен уран и тия без никакъв уран. Те са милиони. Човечеството загива, не планетата!
41
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
*** се отоплява със пелети,така спасява половин планета.Смени ли пък пелети със газчица,баш еколог е *** хитър.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най големия цирк. Излезли на протест тея дето замърсяват света. Сякаш никой от тях не ползва коли, петрол, храна, дрехи, техника, удобства и тн. Срещу кого протистират точно?Сега някой умник ще каже корпорациите... Да ама на корпорациите вие им ползвате продуктите :) Ако искате промяна тя трябва да започне от всеки човек, а не от някой друг. Когсто го разберете тогава, ще стане.
39
0
 
10
 
! Отговори
yes преди 4 години
трябва да има закон да се забрани на училищата да въвличат ученици в каквито и да е демонстрации.Хитреците нарочно организират такива "прояви" преди ООН и така ги карат да подпишат разни "удобни" закончета. целта е да се ударят финансово консерватори и да се вземе целия им бизнес или на спонсорите и симпатизантите им, дариш на някоя партия и хоп те удрят,макар че това е твое право да симпатизираш на когото си искаш. В БГ се вижда ясно насоката. Удряш всички неудобни финансово и си векуваш, никой не може да те бутне, масите ги видяхме колко са умни и красиви..
38
0
 
10
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Докато живеем в общество където консуматорството е движеща сила, никакъв шанс за промяна!
37
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ний станахме приятели със камилари,очаквам ферми за камили да отварят.За да сме в крак със климатичните промени,и комисар по климата в ЕС ще избереме.
36
3
 
10
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
В учебника по климатология пише, че само за последните милион години е имало шест периода на затопляне с увеличение на средногодишните температури с над 7-9 градуса. И? Нищо, Земята си съществува!А тези протестъри ако наистина искат нещо добро за Земята, да поканят по десетина фиданки. Ползата тогана ще е наистина голяма!
35
2
 
11
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Аз не знам защо не протестираме против смъртта и болестите.
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата планета???? Къде е тая планета?Отново пропаганда.