Стотици мигранти от Турция поеха към България и Гърция

Двете страни са засилили охраната на границите си
Обновена: 28 фев 2020 13:54 | 28 фев 2020 13:46, Елка Василева
352

Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти тръгнаха днес през Северозападна Турция към границите с България и Гърция. Това съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, предаде БНР.

Още по темата

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да "отвори вратите" за бежанския поток към Европа.

Потокът бежанци към Гърция се координира от турската разузнавателна служба МИТ, твърди в съобщение в Тwitter базираният в Швеция турски журналист Абдуллах Бозкурт, цитиран от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Според журналиста бежанците са извеждани от центровете за настаняване, качвани на автобуси през нощта и превозвани към граничните райони с Гърция.

Бозкурт публикува и снимка, на която твърди, че се вижда автобус, който извежда бежанци от център за настаняване в окръг Айдън в Западна Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да мрът и Турци и сирийци. Когато тия умират, Българя РАСТЕ... Трябва НАТО и Русия да избомбят и изтребят Ислямските змии- в Турци, както АЛчните японци в Хирошима и Нагасаки през 1945 г, за да не се занимваме повече с тия гадове. Останалите да бягат обратно към Саудитса Арабия с РАЗПРАНИ гъззове като Осман Ага през 1865 г
280
2
 
2
 
! Отговори
нежен софиянец преди 4 години
Добре дошли мили бежинци. Нии ва очакваме и обичами
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Сирия..................още много бий ще яде аскера на Ердоган-султан от армията на Асад и от кюрдите!!!
278
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърдете се на баба Меркел и на Макарона..................селяни прости!!!
277
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа ще бъде унищожена от глобалисти и либерали.................добро утро, селяни прости!!!
276
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са виновни нито мигрантите, нито Турция, нито Сирия, нито Русия...................виновни са западнаците, защото те разпалиха войните в Близкия Изток..............сега да приемат бежанците и да ги хранят.................Англия, Франция, Германия и всички западни държави!!!
275
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Предлагам Амон Ра да напише заедно с Горанов Наредба 19. Те сами ще избягат :)
274
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тая американо-турска пропагандасирия и идлиб нямат никаква връзка с мигрантите на границатаосвен ако не са точно ислямистите които ги спасяват от идлиб за да ги насочат в европатази вечер казаха и показаха по телевизията бежанците не са никакви сирийции преимуществено са млади мъже за 24 часа стигнаха от идлиб до границатаелка зел.ка пак пробутва опорните точки - сирия е виновна че си защитава териториятаутре ако им кефне да преминат нашата граница какво американците ли ще ни помо
273
4
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ЕВРОПА--ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ!НЯМА ВЕЧЕ МЯСТО ЗА ДЖАГАТАЙЦИТЕ ОТ АЗИЯ!МАРШ ПРИ АСАД , ВЪШЛЯРИ ....ТАМ Е РУСКИЯ РАЙ!
272
2
 
10
 
! Отговори
Ива преди 4 години
НЕ СА "бежанци" - в ТУРЦИЯ няма война... международното право казва кой е "бежанец"Това са инвазатори - биомаса използване като оръжие да дестабилизира Европа
271
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги гледам какви са подстригани, облечени, натъкмени, с айфончета, ухилени и щастливи, само ми е на ума, че тва са хора преживели военни действия....
270
2
 
11
 
! Отговори
179 преди 4 години
Като дойдат да им направят един палатков лагер в центъра на София. Там им е мястото. Колкото се може по-близо до Народното събрание.
269
2
 
8
 
! Отговори
нАПРЕД В АТАКА преди 4 години
На магистрала Тракия е забелязан зелен ЗИЛ-131,може би военнен,управляван от Ачо Джендербаски с 3.5 промила в кръвта а до него шефа му Шкембе войвода със синя каска на главата и жълта торбичка с червен надпис в ръката.Под изгнилия брезент има още велики войни-командоси. На бежанците им е спукана работата. НО ПАСАРАН!
268
8
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
НЯМА ТАКОВА РЕШЕНИЕ НА ТУРЦИЯ!ТОВА СА ЛЕВИЧАРСКИ ЛЪЖИ И ФЕЙК -НОВИНИ!КОЛКОТО ДО БЪЛГАРИЯ---ВИНАГИ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ С КОМШИЙТЕ !ЕРДО--НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА ПОСТРАДАТ БЪЛГАРИ И ТУРЦИ!НИЕ ВЯРВАМЕ НА ЕРДО!!!!!!
267
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво прави Ердоган във Сирия..
266
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърде щастливи са, да не би да отиват към инсинератора в Бобов Дол? Мислех, че се приключи с горенето на отпадъци.
265
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да махнат турския Шпионин- Халид Аптарман дето дал подкуп на Борисов да стане Шеф на РПУ в Бургас. После ДИнко, Перата и Михаил ЦОнков ( дето гърмя по турски бракониери) ще изгонят Алчните Ислямски змии.
264
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо опразниха България - бежанците ще получават документ, че са влезли у нас, после ще ни ги връщат от Германия, понеже са регистрирани тук.
263
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко отчита справяне с мигрантите по границата ни,защо те просто не искат и да чуят,каква мизерия ги очаква в родината му.
262
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камикадзетата идат.