Флоренция - най-приятният град за живеене

Това е мястото, където ще се връщате отново и отново
15 мар 2012 16:51,
11
Флоренция - най-приятният град за живеене
Снимка: Reuters

Истински шедьовър на Ренесанса и едно от най-големите съкровища на Европа! Това са две от най-често употребяваните „титли”, по адрес на Флоренция. На италиански името на града означава „цъфтяща”. И наистина столицата на област Тоскана е точно такава. Около Флоренция се издигат живописни зелени хълмове, а реката Арно, която разделя града на две, допринася за неповторимата му красота и очарование.

Градът е разположен в средата на Италия, между две морета, а населението му е около 375 хиляди души. Районът около града е изключително красив – сред великолепни лозови масиви се простират множество провинциални имения, някои от които принадлежат на най-богатите хора в Италия или на световноизвестни знаменитости.

Всяка година тук идват милиони туристи от цял свят, привлечени от музеите, архитектурата и галериите. Градът е много активен културен център и периодично се организират изложби и фестивали. Първото впечатление от Флоренция е, че почти всичко тук е посветено на Ренесанса. Когато през 15-ти век фамилията на Медичите идва на власт, градът достига върха на своята слава – заедно процъфтяват изкуство, политика и икономика.

Според данни на UNESCO тук се намират около 30% от най-значимите шедьоври на изкуството. Всяка уличка в градът-музей има вековна история, а почти на всяка крачка има шедьовър или изключително автентичен дубликат, който разкрива цялото великолепие на човешкият талант. Символ на всичко това е статуята на „Давид” на Микеланджело, която стои на централния площад „Пиаца дела Сеньория”, а замисленият му поглед е на всяка втора пощенска картичка.

Галерията “Уфици” е един от най-известните музеи в Италия и в света изобщо. Ако имате търпение да се прeборите с опашките от туристи, тук ще откриете някои от най-големите шедьоври на миналото хилядолетие. В начaлото сградата била една от резиденциите на Медичите, която те използвали за административни цели. Всъщност думата “офис” произлиза точно от наименованието “Уфици”. Постепенно тя се превърнала в галерия. Тук са картините “Пролет” и “Раждането на Венера” на Ботичели, а също и произведения на Тициан, Микеланджело и Леонардо да Винчи.

Дворецът “Векио” е най-значимата сграда във Флоренция. Строежът й е започнат през 1299г. и носи отличителните белези на готическата архитектура. Това е едно от местата, където е сниман филмът “Ханибал”, в който Антъни Хопкинс се превъплъщава в гениалния сериен убиец Ханибал Лектър.

Дворецът “Пити” е друг известен музей на Флоренция. В него преобладават скулптурите на Микеладжело, но има и много произведения на Мазачо, Джото и Караваджо. Флоренция има още хиляди забележителности, които могат да бъдат описвани с часове. Сред тях са музеят “Сан Марко”, величествената катедрала, базиликата “Сан Лоренцо”.

Мостът е една от популярните атракции на града, защото е един от малкото покрити мостове в Европа, а сегашният му вид е точно като автентичия му облик от XIV век. В общи линии - невъзможно е човек да опознае градът изцяло, защото, макар и неголям, той е необятен и винаги те оставя с усещането, че трябва да се върнеш.

А според изследване на „Политехническия университет в Милано”, Флоренция е най-приятният за живеене град в Италия, а южният град Неапол – най-неприятният.

Разгледайте най-хубавите кътчета от града в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас! Уфици значело офис! По-олеми простотии не бях чела! Що ги публикувате тия бози, бе, хора! Срам и резил за професията ни!
11
0
 
1
 
! Отговори
ася преди 9 години
Глупости на търкалета! Как пък за 13 години живот тук не разбрах че Флоренция значи "цъфтящ". Firenze не значи абсолютно нищо!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каво му е приятното за живееене? Блъскаш се в милионите туристи, не може да паркираш в голяма част от града и т.н. За туризъм е ок, но за живеене е по скоро отврат!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като видиш златен чул,недей оплюва твоя!-българска поговорка
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запазих си билет,тръгвам!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е,какво като не е на море Велико Търново?! Виена и Прага също не са.P.S. Моля "морските" да не ни цитират Хемингуей,тази тема не е "София-Варна"...
6
3
 
2
 
! Отговори
художничка преди 12 години
Толкова е красива Катедралата с купола на Брунелески, че не мога да откъсна очи от картината... Пак ми се ходи в Италия! :)
5
0
 
8
 
! Отговори
Пътешественик преди 12 години
Всеки град има своята красота!Колкото и странно да е Рим не ми хареса,но Флоренция и Венеция трябва да се видят!Казват "Виж Неапол и ***",но ако нашето Велико Търново беше на брега на море,спокойно може да засенчи Неапол!
4
0
 
5
 
! Отговори
redordead преди 12 години
страхотен град е Флоренция, и Рим ми хареса много, но Флоренция е по-малка и по-кокетна, бих живял там ако имаше какво да работя:)
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лошо и аз съм ходил там но не ме впечатли толкова, може би защото всички много ми я хвалиха и очаквах твърде много,виж Рим ми хареса най-много от всички градове невероятен град все пак всички пътища водят към него :п
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само между другото, оригиналната статуя на Давид (на Микеланджело) изобщо не е на площада, а в градската галерия, където е единственият свестен експонат, но заради него входът е 10 евро. Иначе копия на прочутата статуя може да видите навсякъде. А защо са пропуснати градините Боболи и знаменитата кула на Джото!
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е феноманално! Миналата година бях там и с удоволствие бих се върнала отново. Въпреки, че и Пиза и Венеция също са страхотни.

Спонсорирани публикации