ДПС не се плаши от принципа за уседналост

Пред Dnes.bg Велислава Кръстева, която е избрана в ЦИК от квотата на ДПС, заяви, че не смята принципа за уседналост като пречка, която засяга „конкретна група избиратели“
17 апр 2007 14:50,
ДПС не се плаши от принципа за уседналост
По думите на Велислава Кръстева ЦИК е взела решението да не регистрира медиците, защото е спазила Закона за избор на евродепутати. Снимка: dps.bg
„Нека да оставим на съда да вземе своето решение и след него ще коментираме казуса с българските медици“. Това заяви пред Dnes.bg Велислава Кръстева, член на ЦИК.
 
На 15 април ЦИК отказа регистрация за евровота на задържаните медици в Либия, а от партията „Ред, законност и справедливост“, издигнала Кристияна, Валя, Снежана, Нася, Валентина и д-р Георгиев за членове на Европейския парамент, обжалваха решението й пред Върховния административен съд.
 
По думите на Кръстева ЦИК е взела решението да не регистрира медиците, защото е спазила Закона за избор на евродепутати. В него е залегнал принципът за уседналост и е записано, че кандидатите за ЕП трябва да са живели през поседните две години в България или страна-членка на ЕС.
 
Пред Dnes.bg Велислава Кръстева, която е избрана в комисията от квотата на ДПС, заяви, че не смята принципа за уседналост като пречка, която засяга „конкретна група избиратели“.
 
„Не смятам, че това ще има пряко отражение върху вота на ДПС“, каза тя.
 
За нея въпросът за уседналостта е принципен "и както видяхте ДПС като една отговорна политическа партия не предприе стъпка за сезиране на КС по отношение принципа на уседналост и това беше направено с изричното ни желание по никакъв начин да не се поставя под въпрос изборния процес“, каза Кръстева.
 
Централната избирателна комисия е готова и с указанията си за броенето на преференциалния вот, каза още Кръстева. Новото при него е, че избирателят има правото освен  да даде своето предпочитание за конкретна кандидатска листа, да има и възможността да избере и да премести даден кандидат напред в листата.
 
За Кръстева преференцията въвежда мажоритарен елемент. “Като политолог аз смятам, че това създава предпоставка за организирането на вътрешна кампания в отделните кандидатски листи, което се явява един много демократичен инструмент“.
 
Тя бе категорична, че комисията ще спази закона и резултатите от изборите ще бъдат обявени веднага след тяхната обработка.
 
„Може да има известно забавяне във времето по повод на обработката  на преференциалните гласове в отделните листи, но броят и разпределението на мандатите ще бъде ясен почти веднага“.
 
Пред Dnes.bg Велислава Кръстева допълни, че изборите за Европейски парламент са изключително важни за България, защото „това е е първият реален политически акт, който страната ни като член на ЕС ще извърши. "
 

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание