ВАС допусна до изборите Синята коалиция

К. Пенчев: в една правова държава не може политически субекти да не бъдат допускани до участие в изборите
30 май 2009 12:33,
123
ВАС допусна до изборите Синята коалиция
Председателят на ВАС Константин Пенчев. Снимка: Булфото

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК от 28 май и върна делото на комисията за регистрация на "Синята коалиция“.

Делото бе образувано по жалба на Мартин Димитров и Иван Костов, представляващи предизборната коалиция, срещу решението на ЦИК.

С атакувания акт комисията не е регистрирала "Синята коалиция" за участие в изборите на 5 юли поради липса на мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове на ЦИК.

Председателят на ВАС Константин Пенчев, вместо да прочете мотивите на съда, се обърна с изявление към залата, в което напомни, че за пореден път се налага съдът да бъде сезиран за спазването на конституцията.

Той заяви, че в една правова държава не може политически субекти да не бъдат допускани до участие в изборите.

Пенчев намекна, че вместо да се упражнява натиск върху председателя на ВАС, е по-добре компетентните органи да спазват законите на страната.

Решението на съда е окончателно, без право на обжалване.

След думите на Пенчев представителите на ЦИК напуснаха демонстративно заседателната зала още преди да бъде прочетено решението.

„Върховният административен съд и лично неговият председател Константин Пенчев защитиха по най-категоричния начин демокрацията в България, правовия ред и достойнството на съдебната система“, коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му ВАС е възстановил справедливостта и се е превърнал в гарант срещу политическия натиск, манипулациите и опитите да бъде отменено правото на избор на българските граждани.

Димитров посочи, че в основата на този натиск са БСП и ДПС чрез доминираните от тях институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
AX ti ser=GEI ti si nai nehtastnia 4ysdosemen komynisti4eski GEI. Trakatyrka smehna....
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Евала на Пенчев. Един от малкото достоини българи. Вън доган и станишев от политическата сцена!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
tili.blog.bg преди 14 години
за Константим Пенчев! Оказа се, че в жалка България има и почтени и смели хора, които не се поддават на натиск. Има някаква надежда, може би!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Леле толкова страх при Бсп ДПС , не съм виждал . разбират те , че изпускат властта . Но какви ли изненади ще спретне Доган още . Разбира , че е "политически труп " и ще им аоще предсмъртна агония , но са обречени
38
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 14 години
Да бе БСП ще е на власт ама на куково лято-някой още живеят преди 89г.-иска им се - ама нема да стане-ха-ха-ха !
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
31. - 13:38 - до 23От: Анонименти мен неможе ме уплаши защото съм стелян заек .сигорно още имаш бяло около устата а се правиш на мъж а сигорон не си и такъв.това може да го пише човек без сиво вещество и без гънки понего .маимуните са по умни от теб
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
32. - 13:43 - От: miletaпрестанете да ревете, не ви ли омръзна. Щете или не БСП пак ще е на власт, а вие сини, претрити седесари запомнете, че когато волът рие, хвърля пръстта на гърба си---------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---Видиотен подрастваш не си ври нослето при големите.Хаиде във вашите пуберски саитове.Някои ще си пати
35
0
 
0
 
! Отговори
Последно синьо лято преди 14 години
Е в крайна сметка драгалевския терминатор окончателно унищожи СДС. Няма вече СДС. За бравете всякъкви надежди за демокрация. Наред е България.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Щом има закони, щом има партии и избиратели е най-нормалното нещо те да се явят на избори!!!Не съм за Синята Коалиция, но смятам, че е правилно да бъдат допуснати, а опитите да се пречи на демокрацията за мен са абсурдни!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Tosi yrod PLAMEN IYRYKOGLY dokato sam jiv hte go proklinam.BOG sabavia no ne sabravia. Zalata my roda izmikiari da se parjat v ada.
32
0
 
0
 
! Отговори
mileta преди 14 години
престанете да ревете, не ви ли омръзна. Щете или не БСП пак ще е на власт, а вие сини, претрити седесари запомнете, че когато волът рие, хвърля пръстта на гърба си
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ти мен неможе ме уплаши защото съм стелян заек .сигорно още имаш бяло около устата а се правиш на мъж а сигорон не си и такъв.това може да го пише човек без сиво вещество и без гънки понего .маимуните са по умни от теб
30
0
 
0
 
! Отговори
пео преди 14 години
СДС трябва да благодарят на всички политически мижитурки,които създадоха проблеми с регистрацията.Даже да им се поклонят.И да се молят Илияна Йотова всеки ден да говори по някоя от телевизиите.Може и Р.оВЧ или Р.Петков.До изборите-мълчание.Оставете на комунистите да ви вдигат рейтинга безплатно!Те са царе на фаловете когато се чуствар сигурни и безнаказани!
29
0
 
0
 
! Отговори
.......... преди 14 години
Няма лоша реклама , още повече в нещото наречено "държава България" . Последните години и СДС и бяха направо забравени от обикновените хора .Сега с целия цирк около регистрацията на СДС само глухите не чуха за тях и само слепите не ги видяха .Вдигнаха процентите на избирателите им , направиха им огромна реклама при това - безплатно ! Нито нито СДС нямаше да успеят месец-два да са постояно във фокуса на медиите без този цирк с регистрацията . Не знам какви му са съветниците на хамстера Серго но аз бих ги уволнил на секундата , по-лош съвет от това да прави опити за спъване регистрацията на СДС едва ли има .
28
0
 
0
 
! Отговори
mixailov преди 14 години
4est i po4itania gn. Pen4ev bog da vi blagoslovi. Radvam se 4e v BALGARIA ohte ima xora koito sas 4ista savest moga da nareka istinski BALGARI. S takiva kato vas BALGARIA ima badegte.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Никога няма да се управим - да бе щъ съ ууупрайте, ама друг път.Вярно толкова неграмотни са управляващите - не знаят да пишат правилно, мекак, кекат и две думи на кръст не могат да кажат, ако не са им написани. Оня хамстер репетирал по сто пъти изказванията си блещейки се в аутокюто. *** смотани.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
пак заради един съд,ама не Пенчевия.Толкова е прозрачно,че чак блести!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Щмульо цървуланов, като не пречат, защо оняая тлъстата патица и останалите ЦИрКАДЖИИ се правят на маймуни. Тия мутри ги гледаме вече десетилетие. Няма ли смяна за тях. *** поръчковата държава.И оня смотания СПЕРтеМОВ мухъл и половина, готов *** си да продаде, само кафенето му да бачка.Жалки блюдолизци,които си заслужават шута в ***
24
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 14 години
Ако документите не са в ред на Синята коалиция защо на основата на политически мотиви да им се прави регистрация. Какво значи К. Пенчев издава решение без мотиви ,това не е ли политическа корупция.Но за СДС и ДСБ може , но ако същото положение беше за БСП не може, щяха да вдигнат вой за нарушение на Конституцията.Когато Иван Коктов упражни политическо влияние на съда да не регистрира партията на царя през 2001 г. тогава беше законно ,нали!Това са двойните стандарти . Никога няма да се управим.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
До 21. Не се прави на луд. Всички знаем че м. димитров няма регистрация, но и Юруков няма такава от миналата година, когато е имало избори. И какво очакваш - и двамата като нямат регистрация, да се закрие СДС ли? Скоро ще има ПРАВОСЪДИЕ за такива маниполаторчета като вас!