ВАС допусна до изборите Синята коалиция

К. Пенчев: в една правова държава не може политически субекти да не бъдат допускани до участие в изборите
30 май 2009 12:33,
123
ВАС допусна до изборите Синята коалиция
Председателят на ВАС Константин Пенчев. Снимка: Булфото

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК от 28 май и върна делото на комисията за регистрация на "Синята коалиция“.

Делото бе образувано по жалба на Мартин Димитров и Иван Костов, представляващи предизборната коалиция, срещу решението на ЦИК.

С атакувания акт комисията не е регистрирала "Синята коалиция" за участие в изборите на 5 юли поради липса на мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове на ЦИК.

Председателят на ВАС Константин Пенчев, вместо да прочете мотивите на съда, се обърна с изявление към залата, в което напомни, че за пореден път се налага съдът да бъде сезиран за спазването на конституцията.

Той заяви, че в една правова държава не може политически субекти да не бъдат допускани до участие в изборите.

Пенчев намекна, че вместо да се упражнява натиск върху председателя на ВАС, е по-добре компетентните органи да спазват законите на страната.

Решението на съда е окончателно, без право на обжалване.

След думите на Пенчев представителите на ЦИК напуснаха демонстративно заседателната зала още преди да бъде прочетено решението.

„Върховният административен съд и лично неговият председател Константин Пенчев защитиха по най-категоричния начин демокрацията в България, правовия ред и достойнството на съдебната система“, коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му ВАС е възстановил справедливостта и се е превърнал в гарант срещу политическия натиск, манипулациите и опитите да бъде отменено правото на избор на българските граждани.

Димитров посочи, че в основата на този натиск са БСП и ДПС чрез доминираните от тях институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Мдаааааааа.........само си припомнете обаче, с КОИ гласове се опитаха да елиминират десните. По делата им ще ги познаете.
1
0
 
0
 
! Отговори
KOstov преди 14 години
Predstavia naj novata si programa.