Кой е Бойко Борисов - бъдещият премиер на България

Пожарникар, преподавател, политик и може би 50-ият премиер
6 юли 2009 00:52,
125
Кой е Бойко Борисов - бъдещият премиер на България
Снимка: БГНЕС

 

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в село (днес град) Банкя.

Баща му, Методи Борисов e служител на Софийско градско управление – МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя.

През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР с чин лейтенант и специалност „Противопожарна техника и безопасност“.

Същата година постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР.

Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.

От 1982 г. до 1990 г. работи в различни служби на пожарната команда в МВР.
През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП.

През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

През 2001 г. е назначен на длъжност главен секретар на МВР и е повишен в звание полковник от МВР.

В началото на 2002 г. му е присвоено званието генерал-майор с указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

При уволнението си от МВР през 2005 г. има звание генерал-лейтенант.

Политическа кариера

На парламентарните избори в България през 2005 Бойко Борисов е кандидат за народен представител в 2 многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори.

В резултат от изборите НДСВ вкарва 63-ма депутати в 40 Народно събрание, сред които и Бойко Борисов.

Той обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство.

Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година.

През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия.

На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов (съществува ограничение в Закона за местното самоуправление, чл. 41, ал. 1., според който кметовете не могат да бъдат ръководители на политически партии), но в обществото Борисов става известен като неин „неформален лидер“.

На 5 Юли 2009г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
1
 
! Отговори
212 преди 14 години
....С *** махала във Варна, заела най-добрите места в града? Че са едни от малкото, които влагат някаква част от доходите си в България? Примерите са много. Колкото до ББ - не, не го харесвам, не мисля, че той е най-подходящия за Министър Председател, но е най-добрата алтернатива, която България и българския народ имаше.
123
0
 
1
 
! Отговори
212 преди 14 години
Не бях поглеждал няколко часа темата - тя голяма чудесия станала. Както някой беше написал, 3/4 от хората, пишещи тук, вечно трябва да са в опозиция и да реват срещу някой или нещо. Мутри казвате а.....? Говорите за *** без да имате изобщо представа за какво става . Защо, вие вечно недоволните, не кажете на колко хора дават хляб тези "мутри"? Колко семейства хранят? И че са ЕДИНСТВЕНИТЕ в България, които имат смелост поне да се опитат да разрешат проблемите с *** и специално....
122
1
 
1
 
! Отговори
liolio преди 14 години
Разяснение за по-младите, които няма как да помнят."През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП."Мнозина направиха така: прибраха от държавата тлъста компенсация и станаха частници. Дано това да е била последната им облага от членството им в БКП.е чо те всеки нов бизнес започнат тогава, беше с крадените от народа пари, които се изпраха и върнаха в новия елит :) Радва ме как 40% си мислят, Бойко ще ги оправи и им го пожелавам :)
121
1
 
1
 
! Отговори
A преди 14 години
Бате Бойко е НАЙ-ДОБРИЯ.
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"СИК","ВИС-2",помните ли ги?Сега ще си ги припомните.
119
0
 
1
 
! Отговори
До 107 преди 14 години
Това е т.н. паралелно преброяване!
118
0
 
1
 
! Отговори
леля Ема преди 14 години
Ако е пич ББ, първо трябва да върне на държавата царските имоти, да осъди Станишев, Доган, Р. Петков, слузестия Софиянски, Костов (заради БГА-Балкан), Симеон Кобургготски (заради продажбата на БТК) и сурово да накаже всички тези, които не разкриха 180-те поръчкови убийства, когато той лично беше ген.секретар на МВР!
117
0
 
1
 
! Отговори
Just A Man преди 14 години
Нищо ново под слънцето, или както са казвали навремето - КРАЛЯТ Е МЪРТЪВ, ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯ. В тази държава промяната може да дойде само от нас - гражданите, събрани в некомерсиални, неполитически граждански организации, които да бъдат лостовете за контрол и коригиране на управлението по всяко време, а не веднъж на 4 години, от емоционално използвани обезверени, излъгани за пореден път граждани. Контрол на държ.институции - не да симулират работа, а да я вършат наистина !!! Контрол навреме
116
0
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Разяснение за по-младите, които няма как да помнят."През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП."Мнозина направиха така: прибраха от държавата тлъста компенсация и станаха частници. Дано това да е била последната им облага от членството им в БКП.
115
0
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
През 1990г. военните и служителите от МВР трябваше да се деполитизират. Трябваше просто да им заповядат да напуснат БКП/БСП. Но управляващите от прясно преименуваната БСП не направиха така. Дадоха възможност на тези, които желаят, под претекст, че не могат да загърбят идеите на Партията, да напуснат военната или полицейската служба, като приберат тлъста компенсация, с която да могат започнат частен бизнес. Мнозина направиха така.
114
0
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Разяснение за по-младите, които няма как да помнят."През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП."10% от населението членуваше в БКП преди 1990г. Естествено, не защото са били запленени от идеите на марксизма-ленинизма, а защото това носеше облаги. Реални облаги.
113
0
 
1
 
! Отговори
Ned преди 14 години
Sinite, v chastnost Kostov, imat soliden opit v upravlenie na darjavata.Te mogat da badat mnogo polezni na Borisov. A propo, prez poslednite 20 g. niama po uspeshen premier ot Ivan Kostov.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво ще стане сега ли..ами много просто-ще дойдат на власт всички привържаници на групировката с името СИК-да не забравяме че Маргините създадоха Бойко Борисов...идват лоши дни за етажите на властта в БСП..много хора ще останат без хляб и бизнес..
111
0
 
1
 
! Отговори
as sam преди 14 години
zakashql e batko vi boiko Da se ogleda -hilqdi komunqgi se guhnaha v GERB i sega hte cucat pod prikritie gladni gladni i nenasitni OPOROTHAVAHTI VSITHKO BALGARSKO Te hte ni teglqt kam tam KADETO BQHME Tarsi gi i mahni KASMET
110
0
 
3
 
! Отговори
главен експерт преди 14 години
20 години търпях гадориите в българия, но вече ще трябва да се бяга наистина. не виждам разлика между галев и батимана бойко.
109
0
 
1
 
! Отговори
главен експерт преди 14 години
в 23 МИР в софия някаква *** моника люински печели мажоритарния вот, само защото е от герб. без да долюбвам костов трябва да призная - умен и способен мъж, който за съжаление доста често действа в собствения си интерес и нерядко против националния интерес. но доказал се на политическата сцена субект, какъвто безспорно е костов, да загуби от каквато и да е тази моника де обяснете ми го. просто е *** народ.
108
0
 
1
 
! Отговори
главен експерт преди 14 години
че българският народ е *** си знаех и преди, но че е толкова *** не съм подозирал. избран е поредният спасител - същият, който през 90-те с бухалки трошеше магазини на хората да събира рекет.че българският народ е *** си знаех и преди, но че е толкова *** не съм подозирал. избран е поредният спасител - същият, който през 90-те с бухалки трошеше магазини на хората да събира рекет...........
107
0
 
1
 
! Отговори
До К2 преди 14 години
Не броени минути след 19 ч, а още по обед Фокус, Дарик, по - късно Нова тв под формата на песенни класации - " Болката отляво", "Кмете, кмете", " Яне белолико" и др. показваха тези резултати. И това при интегрална бюлетина. Съжалявам хорицата, които отиват до урните с искрена вяра за нещо почтено и чак ръцете им треперят да не сгрешат горките. Господ гледа и нищо не прави. Засега !
106
1
 
1
 
! Отговори
някоя преди 14 години
"Права си Ани! И това същество и още няколко като него не бива да бъдат допускани до властта!" Това ли мое изказване те накара да се развихриш? Понеже смятам, че изобщо не си разбрал за кого става , специално за теб ще поясня - за Сергей Станишев. Надявам се сега да се поуспокойш :)))
105
1
 
1
 
! Отговори
pro7 преди 14 години
Искрени поздравления и УСПЕХ! Пожелавам ти да обединиш българите в името на България