БАН не прави наука, в БАН са феодални старци!

Министър Дянков: Те си стоят там, събират заплати
13 ное 2009 14:38,
603
БАН не прави наука, в БАН са феодални старци!
Снимка: БГНЕС

Науката не е основно нещо по време на криза!

Така министър Симеон Дянков коментира изказването на президента Георги Първанов пред събранието на Съюза на учените в БАН, че са нужни повече пари за наука.

"Президентът като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати", заяви Дянков, цитиран от Фокус.

По думите на министъра - трябва да развием науката главно около университетите и така е в повечето добри страни.

"Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има само в социалистически страни", коментира още той.

По-рано днес президентът призова кризата да не се използва като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и научните изследвания.

"Иска ми се да видя науката като истински приоритет и в бюджета за 2010 г.", посочи държавният глава.

По думите му, ако средствата за наука продължат да се орязват, ограничават или в най-добрия случай се задържат на ниво от 0,3 на сто от БВП, "не можем, нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието".

"Ще можем да излезем от кризата, ще имаме много по-добри шансове, ако заложим сега на приоритети, които ще ни позволят в следкризисния период да дръпнем напред", каза Първанов.

Президентът добави, че не веднъж е казвал, че един от тези национални приоритети трябва да бъде науката и образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
587
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разрушихме образиованието, сега идва ред и на науката. Такива като Дянков да *** в кофите!
586
2
 
0
 
! Отговори
защо е прав преди 14 години
Дянков постоянно ръси глупости, но за БАН е прав.БАН остана бастион на червени старчета които са в повечето случаи далеч от съвременната наука.А защо е прав - прочетете мисловните матрици на сфераresearch.zonebg/pubs.htm
585
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
ПРАВ Е МИНИСТЪР ДЯНКОВ.Изгонете ги тези феодални крепостни старци от БАН.
584
0
 
2
 
! Отговори
Михаела преди 14 години
Недопустимо е вицепремиерът да говори по този начин...не може един човек на такава длъжност да слага всички под общ знаменател и да използва такива определения.
583
0
 
0
 
! Отговори
Viktor Fet преди 14 години
Мушмороци, к`востава ? Май няма да Ви изринват от дупките. Много жалко! А какви ВЕЛИКИ АКАДЕМИЦИ е дал БАН: академик Тодор Павлов който е казал, че когато нии кажем тогава ще вали или пече слънце/ българските селяни още я чакат тая да стане/, или световно известния Академик Поликаров, който в един научен пасквил, оплюваше "световно неизвестния" Томас Кун.
582
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Dr. Victor Fet is a Professor of Biology at Marshall University, West Virginia, USA. He was a co-editor of Biogeography and Ecology of Turkmenistan (Kluwer Academic Publishers, 1994) and authored dozens of research publications on animal biogeography, systematics and evolution. He is also one of the world s leading experts on scorpions and one of the authors of the Catalog of Scorpions of the World (New York, 2000).
581
0
 
0
 
! Отговори
Здздэ преди 14 години
Ecology and Biogeography of Bulgaria. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
580
0
 
0
 
! Отговори
селянина с колелото преди 14 години
Извинете търся книга издадена от някое световно известно издателство на УЧЕН от БАН. Няма значение чий любовница/любовник/, снаха, дъщеря и т.н. Дблагодаря за информацията.
579
0
 
1
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
И в допълнение на написаното, бихте ли ми посочили един "бизнесмен", който би дал пари за внедряване на нещо фундаментално ново? Внедряването на върхови постижения не става без пари, а с много пари и отнема не дни, не месец, а години понякога.А печалбата не е 300%, както са свикнали нашите "бизнесмени"Но по света и печалба от 5% се счита за добра, а печалба от 100% си е чиста далавера или кражба.
578
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
Качествената работа в науката далеч не се измерва само в произведените чушки и домати, както си го представяте вие.А и в чуждите институти се цени преди всичко международното признание на постигнатото.Освен това често фундаменталните постижения не носят бърза и веднага видима пеалба, но те са тези, които се запомнят и се знаят по света.Така че, научете се първо как се пише думата "структура" и после съветвайте как да се оценява значимостта на научния продукт.
577
0
 
1
 
! Отговори
rrroos преди 14 години
закриването на научните сруктори наистина изглежда твърде крайно и не е редно, но е необходимо най-после тези хора да бъдат пренудени да работят съвестно и да произвеждат качествен научен продукт. тези учени, на които това не им харесва да идат да работят в някой чужд институт или университет, за да видят, че това което е при нас сигурно съществува само в рая. печелиш конкурс за научен сътрудник и до пенсия си в системата независимо от качествата ти и реално свършеното.
576
0
 
0
 
! Отговори
rrroos преди 14 години
освен бан у нас функционира и селскостопанска академия с около 1000 научни работници. в общи линии правят по 20 - 30 сорта годишно, всеки струва на данакопладците по около 50 - 100 хиляди. с малки исключения при полските култури всички останали се забравят след като бъдат признати (похарчени на хаос пари). българските сортове и технологии в земеделието заемат не повече от 5 до 20 % в зависимост от отрасъла, а вложените за тях средства надхвърлят многократно възвращаемоста.
575
0
 
0
 
! Отговори
rrroos преди 14 години
аз до колкото ги познавам в научната сфера у нас, а смея да твърдя, че ги поназнайвам, нямаме учени, а фокусници. в смисъл пишат си никому полезните статийки и правят "наука". не е далеч от ума че на първо място науката трябва да бъде от полза на хората, обществото, икономиката и държавата; ха сега, някой да ми каже колко реално влезли в производството или в която и да е сфера на живото иновации, патенти и тн има бан. ако ги търсите - няма такива, наука, че се прави прави се, но каква!
574
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
Ок, по време на криза не са ни нужни...След кризата ? Ще организираме разни работни срещи, семинари, школи и т.н. дивотии и ще се кланяме на европейци и американци, защо ни и на африканци, за да дойдат да ни обучават ? :)
573
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
***... Безотговорно и смешно изказване.Има старци и какво - вместо да бъдат пенсионирани е по добре да се закрие Академията и да се ликвидират всички специалисти - така излиза...Лично аз познавам достатъчен брой млади и кадърни хора в БАН.Господин министъра ... едва ли може да се досети че учени се съсипват лесно - те ще си намерят някаква друга работа, година две след като се откъснат от научната работа, вече ще са безкрайно изостанали за да се връщат.
572
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
съжалявам, става дума за наистина най-необразованата част... щото колкото по ***, толкова по-близо до властта...Но май няма скоро да надраснем този манталитетЗатова скоро държавата ни наистина ще остане само да произвежда чушките и доматите за развитите страни дето си финансират и науката...
571
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
Но понеже нас цели 45 години ни управляваше все "народа" в лицето на "най-необразованата" му част, у нас все още за съжаление се счита, че щом са ти исти ръцети, значи не си работил...Но хората са го казали - *** народ - слаба държава...
570
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
И понеже наистина тук не може да се пишат дълги коментари, продължавам...Та умните хора по света саразбрали, че инвестициите в науката са дългосрочни и те носят приход след години, но продължават да финансират наулата именно защото бъдещите приходи могат да бъдат доста по-сериозни от сеенето н а чушки и домати.
569
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
И за сведение на тези дето си мислят, че заплатите в науката били големи, това е мит. Навсякъде по света научната дейност е по-добре платена спрямо средното ниво за страната. Само у нас все още се смята, че щом не произвеждаш домати и чишки, не правиш нищо полезно. И докато е така, няма да се оправим. Също не е вярно, че по света няма центрове занимаващи се с чиста наука - навсякъде ги има, защото умните хора за разбрали, в науката не може да се очаква вложените днес 5 лева утре да се утроят
568
0
 
0
 
! Отговори
н.с. преди 14 години
Защото е време да се кажат нещата с истинските им имена: държават отдавна иска имотите на БАН, защото не остана друго за крадене... И докато не се отсее житото от плявата и да се въведат нормални критерии за оценка на научната дейност еднакви за университетите и БАН, ще има и феодални старци, и лов на маймуни с трици.