CNN TÜRK пусна разговора Борисов–Ердоган

Какво всъщност са си говорили за турските новини
18 дек 2009 13:55, Екип на Dnes.bg
421
CNN TÜRK пусна разговора Борисов–Ердоган
Снимка: БГНЕС

CNN TÜRK разпространи стенограмата на разговора между премерите на Турция и България за провеждането на референдум за свалянето на новините на турски от ефира на БНТ.

Тв каналът на югоизточната ни съседка твърди, че Реджеп Ердоган е потърсил по телефона Бойко Борисов.

Ето и какво му е казал:

”В последно време в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците, и тези изказвания пораждат действително безпокойство.

Надявам се, че ще изолирате подстрекателските действия
Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци.

Последният пример за това е идеята на партия "Атака" за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутните новини на турски език по Българската национална телевизия.

С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността.

Още по темата

Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на демокрацията, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни.

Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото, и ще изолирате подстрекателските действия”, казал Ердоган.

В материала CNN TÜRK помества и отговора на Бойко Борисов.

„Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли.

Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил премиерът ни.

Единственото нещо, което учудва в статията на колегите ни, е поместената снимка на материала.

На нея вместо Борисов се вижда новоизбраният президент на ЕС Ромпуй, зад него – част от окото на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Първо: Ислямист да ми говори за демокрация! Второ: Аз мога де се аргументирам защо не трябва тези новини да са по БНТ. Нека те да кажат защо искат да са точно по БНТ. Трето - намеса в работите на друга държава. И четвърто - ако ги нямаше ДПС и Турция, няма проблем да има новини и програми с по голямо времетраене.
406
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 14 години
Никакъв ЕС за Турция.Да си стоят в Азия!
405
0
 
0
 
! Отговори
Надежда преди 14 години
Имам предложение, нека да не ги спираме/новините на турски/, а да им съкратим само времето, за да може да пуснем същите на арменски и примерно ромски, всичките по пет минути с превод на български който да се чете. Мисля че тоз вариянт е много добър за усвояване на български от малцинствата и техните езици от българите. А и така няма да има сърдити и ако не им обръщаме внимание, те сами ще си ги спрат....
404
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Турция има един официален език за училища, учреждения и телевизия.В Турция съществуват само турски имена и никакви други.В Турция има само турци и никой друг.Всички които не са турци имат една възможност - да станат такива.Това е Турция.
403
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 14 години
ЕРДОГАННай-мръсния манипулатор в Турция.4 предишни негови партии са забранени за ислямизъм.Единственият премиер посетил България и избягал от пресконференция.Той и цялото му правителство участваха с Корана в ръка в протестна демонстрация в Турция срещу карикатурите на Мохамед.Нагъл азиатец който не бива да се пуска на прага на България.Който всячески отрича геноцида на Турция на арменци, гърци и българи, но натиска да влезе в Европа.
402
1
 
0
 
! Отговори
Deutschland преди 14 години
boiko , naprawi mnogo sa balgaria, i mu triabwa oste wreme , kolkoto do nowinite, toi nemoje wsi4ko sam da reschawa, zialoto prawitelstwo triabwa da wseme towa reschenie!samo boiko!
401
0
 
0
 
! Отговори
КРУМ преди 14 години
Основната манипулация, която се долавя в изказването на Ердоган, е че в страната ни има някаква негативна нагласа стрещу българските турци, което е долнопробна лъжа.В страната ни има нетърпимост към една антиконституционна и крадлива шайка ДеПеСе, която за параван се отъждествява с всички представители на това малцинство. Всички български граждани, включително и от малцинствата очакват от управляващите възмездие за престъпленията на ДПС и сурови наказания за престъпниците.
400
0
 
0
 
! Отговори
КРУМ преди 14 години
Телефонният разговор на Ердоган с премиера Борисов е поредното доказателство за грубо вмешателство във вътрешните работи на Република България от република Турция. Нека не забравяме все пак, че българските турци са български граждани и имат всички гарантирани от конституцията права, наравно с всички български граждани.Наред с това в основния закон на страната ни е посочено, че българският език е официален и като такъв трябва да се използва във всички български институции, в това число и БНТ
399
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Borisov e kazal 4e 6te se opita a ne 4e 6te go napravi!!!
398
0
 
0
 
! Отговори
Точно така преди 14 години
Напълно си права. Много точно казано! Ама кой да помисли за българите то правителството не иска, а ние на ЕС ще се молиме
397
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Оф маке маке! Хубаво е че поне питаш ама поне се научи и да пишеш за начало
396
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе ти прочете ли макето как е написало България? Коментара беше за него, отговарям му.Или и ти живееш в БАЛГАРИА както това маке нарича страната ни. Грамотен съм, познавам историята на България и те съветвам преди да коментираш да четеш за какво иде реч.
395
0
 
0
 
! Отговори
Мнителна преди 14 години
Спирането на новините на турски език би значело поправяне на една грешка в ущърб на националното ни съзнание, допусната с пускането им. Това не е толерантност, а слугинство. Жалко е да петним паметта на хората, борили се за тази държава, с новини на чужд език по националната ни телевизия.
394
0
 
0
 
! Отговори
radon преди 14 години
mislia che krayno vreme e da spreme da spodeliame podobni gluposti i da komentirame istoria koyato e ostanala v pojaltelite lista po zabravenite arhivi i izmislitsi a da govorim kak da preodaleem goliamata bezrabotitsa koyato nakara i dvata naroda da prosiat okolo sarkvi i djamii ,vreme e gospoda da se chuvstvame i nie kato grajdani , veseli , usmihnati a ne da se prodavame za edin troleen ili avtobusen bilet
393
0
 
0
 
! Отговори
емил преди 14 години
Сигурно си глух....щом не си чувал за България....разрови се в историята и ако си грамотен и можеш да четеш ще се убедиш че България я е имало още от сътворението чре българският род може да се гордее с един от първите календари от сътворението и естественно със свой език.....кой е изградил наново Вавилон?..........коя е била една от първите държави не империи които са имали административно деление.......и много много исторически документи които доказват величието на Българския род
392
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
v balgaria turci njma.ima tri kategorii tur4ee6ti se musulmani.1)***-du6a i svjt dava samo da ne budat nari4ani *** ,poradi po tumnia si cvjt nema kak da minat za balgari,zatova se nazovavat turci.2)dionmeta/ili pomaci/parvite balgari koito po vreme na otomanskoto igo sa si smenili vjrata,dobrovolno ili dobrozorno.nie gi nari4ame pomaci/pomag-pomaga4 na turcite/a turcite nai-otkrovenno si gi nari4at dionmeta-predateli3)tatari ,hazari i drugi smesi ostanali ot otomanskoto igo po tezi zemi
391
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
новини ще има
390
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dali oba4e se se66tash 4e tqhniq dqdo e ubil tvoita prababa i pradqdo ti...aide molqti se te sa tupi i mn dolni hora
389
0
 
0
 
! Отговори
emin преди 14 години
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
388
0
 
0
 
! Отговори
emin преди 14 години
zashtoto na tozi ezik Balgariq si e Bulgarisat.Nqma nishto obshto s neuvajenie vaprosa,mojesh spokoino da si otgovorish na vaprosa samo ako se zamislish zashto na balgarski e Turciq a na turski e Turkiye.ako ne se lyja Garciq si e Hellas na gracki,no te ne se obijdat na Balgariq che narichat stranata im taka. ps.Garciq na turski e Yunanistan - demek nishto obshto s Hellas i pak nqma problem.