Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!

"Не работех с Доган - работехме един срещу друг"
4 фев 2010 07:00,
303
Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!
Жан Виденов. Снимка: БГНЕС

"ДПС не е партия, ДПС защитава единствено корпоративни интереси. И то на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода".

Това казва експремиерът Жан Виденов в първото си интервю след 10 години мълчание пред списание "Правен свят".

На въпрос как е работил с Ахмед Доган, Виденов казва:

"Никак. Не работехме с него - работехме един срещу друг".

Виденов припомня, че е напуснал БСП след конгрес, в който поздравление отправил лично Ахмед Доган.

По думите му, лидерът на движението благоволил да дари на социалистите политическата си подкрепа, виждайки, че те са се "пооправили". Форумът се състоял през 2000 година.

"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", разказва той.

"БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век", посочва Виденов.

По думите му не е мит, че съществуват олигарси. Той нямало да спре да критикува медиите, че измислили олигархични кръгове като Орион, Олимп и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото изключително опасни и вредни олигарси.

"Политиците не бяхме на висотата на предизвикателствата на прехода. Твърдя с още по-голяма убеденост, че медиите също съвсем не бяха на висотата на предизвикателствата на прехода", обяснява още експремиерът.

Той не упреква българите за събитията от преди 13 години. Не се изкушава и да се върне в политиката, но "ако трябва да управлявам сега, бих подчинил максимално съдебната система на изпълнителната власт", казва Жан Виденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
ВСЕ ПО-ЯСНО СЕ ВИЖДА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СЕ НАМИРА В ХВАТКА ТИП "КЛЮЧ" ОТ МАФИЯТА ПРЕВЪПЛЪТЕНА В ОЛИГАРХИЧНИТЕ ФИНАНСОВИ ГРУПИРОВКИ. ТЕ СИ СЪЗДАВАТ ПАРТИИ И НЕПРЕКЪСНАТО СА ВЪВ ВЛАСТТА. НЕОБХОДИМИЯТ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА БЪДЕ С МАНТАЛИТЕТА НА ЖОРЖ ГАНЧЕВ - ЧЕСТЕН СМЕЛ РАДИКАЛЕН И АКО Е НЕОБХОДИМО ЖЕСТОК.
282
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
videnov bese covekat koito kaza tvardo ,,ne,, na opitite na mvf.da navleze v bulg.i da diktuva ceni i pazar.kostov za jelti stotinki pusna mvf.videnov e geroi...
281
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
e da vidq edin politik 4esten i otkroven .4est my pravi
280
7
 
0
 
! Отговори
хмм...да преди 14 години
Той човекът видя че с тази политика,хулейки ДПС хората идват на власт,защо пък да не опита пак...
279
1
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
прод.на278.Връщане на традиционни производства и пазари в целия свят.Данъчни облегчения за производители и износители.Високи данъци за търговци и прекупвачи-посредници.Наборна армия поне 6 месеца.Разваляне на концесийте и договорите за продажба на структуроопределящи предприятия.Съд и конфискация на цялото имущество на тезци, които не могат да докажат произхода на парите и не са платили данъци.Връщане на смъртното наказание за реицидивисти.Свяна съдии и прокурори из страната на мандатен принцип.
278
0
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
270, ще ти отговоря със закъснетние.Моята позиция е, че трябва максимално да отстояваме националните ни интереси на всяка цена и със всички средства.Ако изхвърлим от икономическата програма на Сидеров всичко ксенофобско и расистко-аз съм плътно зад нея.Необходимо е и малкото останали средства да се приложатн първо в образованието на младите.Ако трябва да се пращат на държавни стипендии на запад и да се връщат тук с договор после.Възраждане на икономика и селско стопонство, връщане на традиционни
277
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От тоя акъли не щем никакви!!! Още сърбаме попарата дето я надроби.
276
2
 
2
 
! Отговори
петров преди 14 години
Той може и да е напуснал политиката "с високо вдигната глава", ама какво остави след себе си ???
275
0
 
1
 
! Отговори
петров преди 14 години
Радвам се че все пак тук се срещат и хора които четат. Чел съм я, и съм безкрайно възмутен, че бе оплюта и охулена от неграмотни простаци. Абсолютно съм съласен с Вас в изводите. Ако бе прочетена от повече хора, РАЗБРАНА и ПРИЛОЖЕНА на практика, сега нямаше да сме последните в Е.С.
274
0
 
3
 
! Отговори
зрящ преди 14 години
Те почти се бяха разбрали, но Станишев ги изненада. Оказа се по палав от Виденов.
273
0
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 14 години
Значи да смятаме десети ноември като новия девети септември за олигарсите. Само че все още не могат да си направят ОФ. Забелязва се луда конкуренция между Президенството и БСП за оглавяване на новото ОФ.
272
0
 
2
 
! Отговори
Боба Фет преди 14 години
Държавата ни има нужда от рестарт, но преди това трябва дас унищожат вирусите, червеите и паразирите! Тъй като избооените съставляват около 80% от населението и в момента, явно оправяне няма да има. НЯМА да стане, всикчи да си го избият от главата! Бъдещето е на тези прослойки, останалите да ***. Всички искахме капитализъм, но не точно такъв със съветскоболшевишка партиина демокрация и олигархичномонополна пазарна среда.
271
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво го хвалите тоя толкова дето с И. Костов разсипаха цялата икономика и окрадоха толкова работещи заводи и предприятия затова хората сега са без работа и бъркат по гюмовете
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хубаво, тогава си е тогава... Изтървани пилци не се броят....А сега, какво ни е бъдещето сега? Да продължаваме да скачаме по свирката на МВФ, докато не разрушат всичко. Никой от политическия ни елит няма да им се противопостави. В парламента и по медиите едни и същи хора виждам от 20 години и силно ми прилича на един друг режим тази ситуация. Нали уж го бяхме "преходили". Каква е твоята гражданска позиция?
269
0
 
3
 
! Отговори
kokic преди 14 години
Това е един от малкото честни, достойни политици, напуснали с високо вдигната глава, един човек който никога не е участвал в корупция....за жалост такива вече няма..поклон пред този човек
268
0
 
0
 
! Отговори
3333 преди 14 години
toia pak go sajivili govori taka sega shte si sazdade edna partiq shte umae naroda i horata shtemu povqrvat da glasuvat za nego vsi4ki sa edni i sashti vsi4ki iadat i pitiat na edna masa serat v edno garne i Boiko i dogan i stanishev i kompania
267
0
 
0
 
! Отговори
мемо преди 14 години
до sas ти си прав за себе си,аз съм прав за мене си
266
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 14 години
Ами *** да живееш в гората тогава. Няма как да стисна очите когато плюеш по честен и достоен мъж, каквито всъщност вече не се срещат.
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жан Виденов е един обаятелен, точен и некуромпиран човек който бе жертван за други цели и интреси.Считам , че след като се разграничи от партията по обясними и необясними причини запази достойнството си. Аз лично бих гласувал доверие в него..
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябваше да прави кариера в чужбина и да се върне сега. Кристалина ако бе се впуснала тогава тук да прави политика, щеше вече да е политически ***. Жан си е казал мъката в последното изречение на матреалчето - че тогава не е успял да смачка една престъпна шайка.