Война пушачи–непушачи в Народното събрание

Един от редките случаи, в които депутати дебатират по убеждения
16 апр 2010 11:28,
207
Война пушачи–непушачи в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Член 67, ал. (2), от основния закон на България: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Всеки път, когато депутатите гласуват с чужда карта или защото така е решил техният лидер – вървят по диагонала на конституцията. Това се случва почти всеки ден. Затова днешният дебат – по Закона за здравето, направи впечатление.

Обсъжда се дали, след като със закон беше забранено тютюнопушенето в заведенията, пак със закон да се позволи, но с известни ограничения.

В малките кръчми (под 100 квадрата) кръчмарят ще решава да позволи ли да се пуши или не. В големите трябва да има обособени помещения и за пушачите, и за непушачите. Собствениците ще бъдат задължени да осигурят вентилация.

Единствено групата на ДПС ще гласува партийно – срещу отмяната на забраната за пушене на обществени места. Във всички други партии има вътрешни противоречия, които ще се отразят и на подкрепата на самия закон.

Командира вече е в кавички, стана ясно от изказване на Иван Костов от Синята коалиция. Той обясни, че има сериозни вътрешни противоречия в групата по отношение на тютюнопушенето. Самият Костов е категорично против завой на 180 градуса, който да отмени вече гласуваната пълна забрана.

Неговият съпартиец Асен Агов обаче, подчертавайки „как се разби митът за Командира Костов”, заяви, че ще подкрепи новия закон. „Абсолютно цивилизовано е да се съобразяваме всеки с всеки. Аз се съобразявам с хората, които не искат да се пуши в нашата стая”, заяви Агов. От друга страна – аргументът, че държавата не му осигурява всички услуги, заради които си плаща данъци, – го кара да мисли, че не може да му се забрани да пуши в заведенията.

Още по темата

„Това не е въпрос между държавата и гражданите. Това е спор между нас, непушачите, и вас, пушачите,”, контрира Командира. Според Костов в този спор нетолерантните са пушачите, защото навреждат на здравето на хората. Лидерът на ДСБ призова да бъдем европейци и да забраним категорично пушенето на обществени места.

Станислав Станилов от „Атака” обаче е убеден, че ако се приеме предложението на Костов – то просто няма да бъде спазено. Абсолютна забрана била възможна, но не сега.

Емил Димитров от ГЕРБ също не се съгласи с Костов. Според него балансът е в това да се обозначи къде се пуши и къде не, за да знаят непушачите в кои заведения да ходят.

Тъмносиният Иван Иванов обаче попита Димитров дали позицията му по този закон не е „конфликт на интереси”. Причината е, че бизнесът на Димитров е бил дистрибуция на цигари.

„Във вестника пише „бил е”. Преди да вляза в парламента, съм напуснал тези фирми. Всичко това е написано в декларацията ми за конфликт на интереси”, увери Димитров.

Той беше категоричен, че между първо и второ четене ще бъдат предложени много големи санкции за ресторантьорите, които не се съобразят със закона. По този начин ще се гарантират правата и на непушачите, твърди депутатът от ГЕРБ.

По средата на дискусията група младежи от сдружението „България без дим”, които присъстваха на балкона в пленарната зала, се изправиха, свалиха якетата си и останаха по блузи с надпис срещу тютюнопушенето. Последва плахо депутатско ръкопляскане и отстраняване на „нарушителите” от квесторите в залата. Дебатът продължи.

Според любителя на лулата Андрей Пантев от БСП – дискусията е станала по-гореща от приемането на България в НАТО. По думите му преди хората, които не пушели, демонстрирали характер – нещата обаче се променили. „Сега пушачи са онези, които имат характер, които не се влияят от тази разюздена антитютюнева пропаганда. Пушачи, гласувайте за закона и си пушете вкъщи”, призова Пантев.

По-рано Рамадан Аталай от ДПС опита да предложи законът да се разгледа през лятото, за да се види дали евентуална пълна забрана ще проработи.

Изказването му обаче продължи по-дълго, заради което председателстващият Лъчезар Иванов посочи часовника. „Ще ви помоля да не ме прекъсвате, с това не ставате по-умен”, сопна се Аталай.

В крайна сметка депутатите гласуваха да продължат дискусията и да гласуват закона следващата сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
0
 
! Отговори
антония преди 8 години
архивите говорят: много добре помня думите на вожда на бездимните Гергана Гешанова :"законът трябва да създаде за пушачите нетърпими условия да ги постави натясно да разберат че са нежелани за обществото и по този начин да ги принуди да се откажат от пушенето" изявление направено от ефира на БНТ от преди 2 години. изказ чисто диктаторски в стил фюрера. а сега ми отговорете след такава злоба и ненавист към пушачите кой от тях ще се отнесе положително към забраната. ако се намери такъв или е масохист или не се уважава като личност.
192
1
 
0
 
! Отговори
nadeto преди 10 години
вече се пуши във всички заведения на ресторантьорите им падна пердето и вече не им пука нито от глобите нито от доносниците на Гешанова.след като ни дискриминираха повече от една година най после дойде и нашия ред върнахме си гражданските права с принуда.когато предлагахме да се разделят заведенията бездимните се правеха на интересни как не могат да разберат че със забрани нищо не се постига.тази "сложна" материя не е за техните умове.
191
1
 
0
 
! Отговори
tureski преди 13 години
na nepu6a4ite ne im pre4i da konsumirat alkohol v diskotekite, a se draznqt ot dima na cigarite...ima li logika?
190
1
 
0
 
! Отговори
! преди 13 години
Вместо цигари минете на фитнес.
189
1
 
1
 
! Отговори
кум преди 13 години
като чета коментарите по други теми има толкоз много, които са недодоволни че нямали стотинки за хляб а тук същите така упорито твърдят че въпреки всички забрани те ще продължават да си пушат
188
2
 
3
 
! Отговори
Мечо Пух (J.St.) преди 13 години
Скъпи Пушачи - искащи да тровят другите, ако не тормозихте хората (интелигентни пушещи и непушещи) - бих ви съжалявал в жалките ви опити да оправдаете нездравословната си зависимост, която изпива здравето и заплатите ви ден след ден. На мен обаче не ми пука за вас!Ясно е, че пречите на хората около вас, вкл. и на другите пушачи, защото на протестите имаше и такива. Бяхме към 150 души. Дори да мине проекто-закона на Емо-Наглия (мястото му впрочем не е в парламента, но това е мое мнение), с който
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На пушачите да им инсталират такива кутийки на 10-на места из София,а аз ще си водя кучето, да им припикава витрините...farm4.static.flickr/3057/2710101415_ae004d1c18_b.jpgpearlabroad.files.wordpress/2008/11/smoking-box.jpgonlinepersonalswatch/.a/6a00d834515c5f69e201156e5b7404970c-pi
186
2
 
3
 
! Отговори
33271 преди 13 години
Нека задължат заведенията да имат изправни аспирации. Аз като пушач, също се дразня когато е лесичарник, така, че напълно разбирам хората които не пушат. Преди когато в атобуси (извън градски) и влакове имаше места за пушачи, винаги съм си вземал за не пушач. Изводите си направете сами. Няма смисъл да затаваме на нож едни срещу други. Нито вие ще пропушите, нито ние ще спрем да пушим заради забрана примерно!
185
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Никой пушач не е с цигара докато яде, а докато чака чорбата не му пука за другите, на които са им я донесли те твае .
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност каква е връзката между заведенията и пушенето - не мога да разбера.Там се предлага ядене и пиене.Който иска да прави нещо друго да го прави другаде - пикае ти се отиваш в тоалетната и т.н.Не знам защо въобще трябва да се води тоя спор.
183
2
 
4
 
! Отговори
baykolu преди 13 години
След 10-20 години....след толкова пушене и секс, на кого ли ще му пука! :))))))))
182
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков да вземе да се гръмне. Моят мъж всеки ден си купива цигари от женския пазар за по 2 лв. Вчера домъкна едно боро, как осмърдя не е истина.От вдигането на акциза само *** барони напълниха гушите.
181
1
 
5
 
! Отговори
si преди 13 години
ето тези разгорещени дебати показват много добре на какво ниво сме....
180
1
 
3
 
! Отговори
Томас преди 13 години
@Байколю, никакви понятия не омесвам. Законно е пушенето по принцип (към момента, след 10-20 години не съм убеден, че ще е все толкова законно), законен е и сексът, пак по принцип. Има и много изключения и още повече и променящи се с узряването на обществото ограничения. Да не говорим, че пушенето е доста по-вредно от здравия секс. :-)
179
2
 
14
 
! Отговори
дете преди 13 години
Цивилизованите държави забраниха пушенето на обществени места.Дори и Турция го направи и е по напред от нас.
178
1
 
7
 
! Отговори
Манго Джери преди 13 години
Т.е. нетната сметка излиза пак на 0. Най-много да има преразпределение на похарчените пари, от алкохол към други "стоки", което мисля, не може да е толкова лошо. Друг е факта, че това НЯМА да се случи и хората ще свикнат да си пушат навън или в пушилните! А в малките селски кръчмета винаги ще се пуши, то е ясно!! Поне в човешките заведения да се спазва, да се почувстваме и ние "европейци"! НЕ НА СМРАДТА!!!
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на следващите избори всички непушачи ще гласуваме за ДСБ и Иван Костов за да върнем България на европейския път.
176
1
 
7
 
! Отговори
Манго Джери преди 13 години
*** сме били и *** ще си останем - малките курвета се *** от 12-годишни, закърмени с цигарака и кафенце в лафката :) По цяла Европа забраниха пушенето на обществени места - само ние ще се правим на по-толерантни, *** криворазбраната демокрация!! Щели да фалират собствениците - в чужбина как не фалираха, питам аз? А и да фалират, на кой му пука?? Ще фалират, че някой хора не са си похарчили парите при тях за алкохол и кафе, голямо чудо, значи "клиентите" пък ще имат повече пари в джоба!!
175
1
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 13 години
Хора отвратен съм от това което се случва в НС... искат една наркомания отнемаща повече животи отколкото всички други заедно умножено по 10 да е публично достояние като вреди и на непушачите.. отвратен че и здравната комисия в НС иска същото... плюя на НС и сганта вътре искащи да премахнат забраната за пушене на обществени места... легализирайте марихуаната която е наркотик по закон но не и по медицински данни... но не - трябва да се защитават лични и мутренски интереси...
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пушенето прави хората зависими. Доказано е, че 99% от корумпираните държавни чиновници са пушачи. Ако някой пуши, можете да бъдете сигурни че взема рушвети-само трябва да го питаш колко ще иска.