Борисов каза, Трайков замаза

Спираме ли проекта за петролопровода Бургас–Александруполис?
11 юни 2010 17:02,
494
Борисов каза, Трайков замаза
Снимка: БГНЕС

Две минути приказки след една продължила 3-часова среща хвърлиха в смут държавата.

Обядът на премиера с посланиците от ЕС и думите му пред журналистите, че им обяснил защо няма да строим петролопровода Бургас–Александруполис, предизвикаха куп коментари и политически размисли на висок глас.

"Жителите на Бургаския регион не искат проекта, освен това може да възникне проблем, подобен на този с петролния разлив в Мексиканския залив, защото Бургаският залив е тесен, а морето – бурно", рече Бойко Борисов.

Още по темата
Силно изненадан, икономическият и енергиен министър побърза веднага да уточни, че правителството ни няма решение за стопирането на проекта за петролопровода.

"Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в проекта "Бургас–Александруполис", отсече Трайчо Трайков.

Попитан дали мисли, че не трябва да се отказваме, министърът отговори:

"Нищо такова не смятам, това, което казвам, е, че не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект (АЕЦ „Белене“ – бел.ред.)".

По думите му изграждането на петролопровода "Бургас–Александруполис" се бави не по наша вина, а заради екологичната оценка, която се изготвя.

Не така обаче мисли бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, който открито обвини Трайков, че е "кукла на конци".

По думите му проектът "Бургас–Александруполис" се спира, а АЕЦ "Белене" се замразява, за да се удовлетворят американските интереси.

Сега обаче остава да разберем спираме ли проекта за петролопровода?

И ако се захванем за думите на премиера – 98,97% от общо 14 900 избиратели в община Поморие гласуваха през май 2009 г. с "НЕ" на референдума за „Бургас–Александруполис“.

В петък от правителствената информационна служба разпространиха следното съобщение:

"По време на разговора с ръководителите на дипломатически представителства у нас, в отговор на въпрос на посланика на Република Гърция в България Н.Пр. Магдалини Куманаку относно изграждането на проекта „Бургас – Александруполис”, премиерът изтъкна, че населението в бургаския регион и местните експерти са против реализацията на петролопровода, тъй като трасето преминава през защитени от Натура 2000 територии, няма гаранции за скорошното му изплащане и, не на последно място - Бургаският залив е тесен и крие опасности от разлив на нефт при ежедневното преминаване на танкери през него.

Министър-председателят допълни, че България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода  върху околната среда. Към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
0
 
0
 
! Отговори
кистоник преди 13 години
Българската банка за развитие е превърната в касичка за МФ. Какво стана с програмата на ГЕРБ и 250 млн. лв. за съживяване на икономиката? Използват се не по предназначение, а за плащане на стари дългове на държавата за фирми. това не го разбирам!!!
435
1
 
1
 
! Отговори
USA pussies преди 13 години
Bulgaria= prosperity in the time of Warsaw Agreement. Now it's poorest in EU!
434
1
 
2
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Няма какво да оставяш времето - то вече е доказало, че НИЕ сме най-доброто за България, а вие, дето тикате Родината обратно в пропастта, скоро ще бъдете отмити.(и не, нито фашист, нито комунист съм бил, но при теб в родата имате поне 5-6 партийни члена, познах, нали? лицемер)
433
0
 
1
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Хаха, лошо затапен нали? Няма какво да отговориш, нали? (все пак очквах да се гърчиш повече, преди да се предадеш)
432
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Хич не си прави труда да лъжеш тука - никой вече не вярва на червената пропаганда! България вече избра верния път с ЕС, НАТО и САЩ, а такива като теб, родоотстъпници-майкопродавци са на отмиране и скоро никой няма да си спомня за тях - и слава богу!
431
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Всеки интелигентен човек знае, че зад всички войни през последните 60 год стои дългото пипало на Москва! Корея, Куба, Виетнам, Афганистан.. - това бяха водени от руските агресори нападения спрямо независими държави за да паднат под комунистическо робство и Москва да ги граби и владее както грабеше нас! Чечня била "руска"... първо не е руска, както и Армения или Грузия, Латвия или Естония, второ ТОЧНО това казвам - изкла 200 000 цивилни СВОИ граждани - пример какви главорези са твоите прятелчета!
430
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Наркомания, насилие , проституция, лъжа и падение са типични за Русия - най-добрите и дашни кууви в Европа са рускините и украинките - ти това не го ли знаеше, хахаха! Погледни ФАКТИТЕ: в САЩ примерно болни от СПИН са 0,6%, В Русия 1,01% - два пъти повече! И смъртността е два пъти по-голяма, и накоманите, и алкохолизма, и престъпността, и простотията и ВСИЧКОО !!! Това са фактите и числата, неграмотни ми приятелю!
429
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Ти си екстремен случай на промит мозък! Реалността е точно ОБРАТНА на лъжите, които бръщолевиш! Личи си, че никога не си бил и в двете страни. Точно Америка е морална, консервативна, религиозна и даже доста скучна страна - хората ходят на църква, държат на семействто и бачкат ЯКО, поради което са 20 пъти по-богати от руските прошляци, въпреки че последните имат несметни природни богатства!
428
1
 
0
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
САЩ заразяват света с наркомания, насилие , проституция,лъжа и падение.Откакто САЩ дърпат конците в БГ всичко това е в изобилие у нас! Всичко е покварено.Заразата идва от САЩ.Русия е силна и ще бъде водач на силите, които ще спрат това.Както го е правила много пъти.Затова аз съм с Русия.Остани си натовец,това е характерно за голяма част от живеещите на тази територия-фашисти докато Хитлер е силен,комунисти със СССР, а сега демократи натовци! Марионетки!
427
1
 
0
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Всички войни се правят от САЩ или Запада за последните стотина години. Чечня е руска територия и руснаците си я защитават.Без ЦРУ чеченски проблем нямаше да има! Руснаците са човечни и благородни , американците са подли и арогантни! Аз не мрънкам , а говоря истината! САЩ са в Афганистан заради несметните залежи от минерали и ценни метали.Те лъжат , крадат и убиват по-слабите.Не им стиска да нападнат Иран, но много им се иска заради петрола. Русия е носител на бъдещия морал.Тя ще е духовен лидер.
426
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
... Само в Афганистан ИЗКЛА 2 МИЛИОНА НЕВИННИ селяни за да спре снабдяването на муджахидините - такова престъпление никоя НАТОвска армия никога не е правила!!! В Чечня заради 10 000 бунтовници избиха поне 200 000 ЦИВИЛНИ и унищожиха 75% от Грозни, един милион бежанци..! Кажи ми къде има по-големи главорези от руснаците, дай ми ФАКТИТЕ, стига лъга и мрънка!
425
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Всеки знае, че Сатаната е Русия! Тя изби 20 милиона невинни по лагери и затвори (и до ден днешен избива собствените журналисти и магистрати), окупира половин Европа (и предна Азия) под руско робство за 50 години, изби интелигенцията и я обрече на мизерия за +още 30 поне! Разпали най-големите нападателни войни след вт.св.война - Афганистан, Виетнам, Корея...
424
0
 
0
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Никой не се страхува от НАТО.НАТО е хартиен тигър! Нападат само слаби и беззащитни! Страхувам се само за едно---че мойта страна слугува на злото! Защото всеки знае, че НАТО е Сатаната на планетата.Ти или си наивник, или си дявол! Има и друга вероятност---готвиш манджи на терминаторите в Безмер за 1000 лв.! Дори Хитлер беше по-свесен-открито искаше света.НАТО се крие зад думата "демокрация"!
423
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
И къде са ти доказателствата? НЯМАШ! Ти и московските ти другари страдате от тежка страхова психоза! Никой не е тръгнал да ви налага диктатури и да ви унищожава, ние си имаме достатъчно проблеми около Атлантика, искаме само да сме богати, задружни и щастливи, и ако вие не ни заплашвате (като Иран с ядрено оръжие, като Садам с бомбаджии по търговските ни центрове и т.н.), няма да имате никакви проблеми, уверявам те!Айде, спи спокойно сега!
422
0
 
2
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Единственото , което спира САЩ да установи световна диктатура е Русия ! По-скоро нейния ядрен потенциал.Руснаците са къде по-благородни и човечни от американските йезуити.НАТО няма да успее, защото е зла сила. Унищожиха Ирак заради нефта , Афганистан, заради ценните метали, България заради територията.Щом те за теб са добри--ти си враг на света и враг на България!Добре, че натовците са страхливи,иначе да са унищожили света до сега.Ти си враг на човечеството!
421
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
... След това ООН ще ни раздели на 2 зони - руска (мизерия) и турска (където наливат милиарди) и смятай нататък... А сега всичко би се решило политически, междусъюзноически, веднага, без проблеми.
420
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Веднага ти казвам за конфликта с помаците - ако го няма Запада да ни защити, Турция ще ни направи за 2 стинки и без да влиза военно. Така ще ни оплюе, така ще насъска целия свят с/у нас, такава блокада ще ни организира, че ще изпукаме от глад, а Русия освен с някой танкер няма с какво да помогне, щото пред международната общественост е кръгла нула. Ще се предадем за месец и цял свят вечно ще ни сочи с пръст като "злите българи - убийци на милите турци" ...
419
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Русия е една тъжна, самотна, затворена и силно комплексирана страна - заради разминаване м/у изгубените мечти за световна сила и реалните възможности. Корумпирана, мизерна, мафиотизирана, безправна и управлявана от същите КГБ мафиоти, които винаги са я владели! А народа - мизерия, болести, алкохолизъм и гледа света през решетки и шенгенски визи, които ние отдаван забравихме, белите руснаци на изчезване, а се множат разни тюркски народи, дето не могат да четат...Това ли ти е "съюзника"? Не мерси!
418
1
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Освен това САЩ са толкова пъти по-велика страна от Русия - по всеки показател - защо да се занимават с нея? БВП на САЩ /год.е по-голям от всичките руски газови находища заедно... Има толкова по-значими места - Персийския залив, Китай... една Бразилия е с по-голям демографски и стопански потенциал... Нека сме честни - на кой му пука особено за Русия?Значи отпада твоята теория за слабия съюзник на САЩ и силния съюзник на Русия - щото и най-слабия на САЩ се оказва по-силен от най-силния на Русия.
417
2
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 13 години
Ми аз не виждам особена борба м/у САЩ и Русия. Разширението на НАТО стана доброволно - поляци, естонци, литовци танцуваха като полудели по улиците - къде е натискът? Русия се разпищя за Грузия - ето, оставихме я, къде е натискът? Украйна смени курса - ето, няма НАТО, къде е натискът? Пищяха за щита - няма щит, къде е натискът?