БСП: Ромският въпрос не трябва да се обвързва с Шенген

Какви са конкретните претенции на Франция, питат социалистите
23 авг 2010 16:10,
112
БСП: Ромският въпрос не трябва да се обвързва с Шенген
Снимка: БГНЕС

Не приемаме разрешаването на ромския въпрос да се обвързва с влизането на България в Шенген. Това каза на пресконференция секретарят по международната дейност на БСП Деница Златева.

Коментарът й беше провокиран от думите на френския държавнен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, според когото ако Румъния и България не интегрират по-добре ромската си общност, може да влязат в Шенгенското пространство по-късно от предвидената дата март 2011 г.

Категорично не приемаме тази теза. България и Румъния трябва да отстояват влизането в Шенген според изработения вече план, посочи Златева.

Още по темата
„Няма как България да постави едва ли не черни печати на български граждани, които доброволно са напуснали страна-членка на ЕС и са се върнали. Такава практика от 89-а година не съществува. Ако има нарушения, предявени са обвинения или им е наложено наказание, естествено, тези граждани не могат да напуснат територията на всяка една европейска страна, но конкретният казус не е такъв“, изтъкна Златева.

Според нея все още не са ясни точните мотиви, заради които българските роми биват връщани в страната ни.

От БСП възнамеряват да поставят въпроса за върналите се у нас роми на външния министър по време на парламентарния контрол. Ако се повдигне въпроса за Шенгенското пространство, ще запитаме и министъра на вътрешните работи, обясни Златева.

Социалистката каза още, че е необходим нов общоевропейски разговор по ромските проблеми. С приемането в ЕС на страните от Западните Балкани ромското население в съюза ще се увеличи значително, аргументира се тя.

Трябва да се поиска обяснение от френската страна какви са конкретните претенции към всеки един от българските роми и с какво те са нарушили закона, подчерта експертът по етнически въпроси на БСП Мирослав Попов.

Около 35-40% от българското ромско население е интегрирано в социален, икономически и културен план. Доходите им също не са по-ниски от средните, смята той.

Според него средствата, отделяни у нас за ромската интеграция, се харчат нерационално. Девет десети от тези пари не минават през държавните институции и върху тях не се упражнява обществен контрол, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ФранцияБСПШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
ганев преди 13 години
Съгласен съм с коментара че БКП-БСП измислиха ромския проблем с цел да пълнят гушите по жизнено с вечните интеграционни проекти които има нема вече 15-20г.се ползват като параван за източване на средства.Българските роми са си все така неграмотни,прости ,мизерни и изолирани.Но се съгласете че те са с по малка вина.Истинските виновници са т.нар. "добродетели и донори" ,представляващи различните НПО,сдружения,асоциации,и т.н.Тези хора заслужават да гният по затворите,а не обикновения *** ***
109
0
 
0
 
! Отговори
petur преди 13 години
ti si napulno otka4il ne e zle da se konsultira6 sus specialist
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФР посланик да си ходи заедно с хората си.Не ги искаме
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно БКП-БСП създадоха *** проблем, обявиха ги за малцинство и им дадоха привилеги: за университета, майчински за 3-то дете и др. а *** се научиха ги да живеят без да работят, разбраха, че като мнозинство ще ни принудят да се съобразяват с тях. След 10.11 политиците ги ухажват и са платен електорат: дадоха им още привилегии, отглеждаме копелетата им по домове, не плащат тока, не събарят незаконните им къщи, увеличават помощите и майчинските, ползват бърза помомощ без осигуровки....
106
0
 
1
 
! Отговори
преди Шенген преди 13 години
Не са ***, турци са...Доган им е дал поръчка да стоят там, защото Франция е изконна турска територия.аз *** с адресна регистрация и лична карта не съм виждал, затова самолета да завива към Диарбекир
105
1
 
2
 
! Отговори
МОЛЯ ЕС преди 13 години
В БЪЛГАРИЯ - ХОРАТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ЗАПАСЯВАТ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ - ОЛИО, ОРИЗ, БРАШНО И Т.Н. НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВА ЕСЕН И ЗИМА НИ ЧАКАТ , САМО КАТО СИ ВИДИМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НИ СЕ ИЗЯСНЯВА ... ЧЕ ЩЕ Е БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ... ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА ТИЯ
104
0
 
5
 
! Отговори
КАРНОБАТ преди 13 години
СРЕДСТВА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ РАЗБИРАМ КВАЛИФИКАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ А НЕ МАКСИМАЛНО УЛЕСНЯВАНЕ ЗАЩОТО ТЕ ГЛЕДАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЛАТЦИ
103
0
 
2
 
! Отговори
Pisatel преди 13 години
Do Chitatel -102Konete umirat s istoria,no katarite ne. Prosto ne mogat da ostaviat pokolenie.
102
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 13 години
До 43 И когато се оттървете от "тази ***"- българите ,какво ,по дяволите, ще ядете; кой ще ви изкарва социалните помощи и от кого ще крадете? Тъй ще си умрете като коне без история!!!
101
1
 
4
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Говориш по този начин защото никога не си ходил във ФР за да видиш ***.Ако си спомняш само футболния им отбор:от 11,9 са африканци.ФР е вече половината африканска,така че с нашите 40 манала няма да се изчистят
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами нали затова мръсните френчета изкараха 41 *** за да не влезем в шенген!!!Сарко да си живее с арабите а Борисов да изгони техните мекерета от БГ
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ес никога, при никакви обсояелсва няма да повтори грешката да пусне две *** държави в Европа, които й ос--раха градината и да пусне кой то и да били пак в клуба Шенген!!!!!!!!!!!!! Това трябва да е ясно на всеки, който се прави а велик и компетентен по върпсоте на ***!!!!!!!!!!!!!!!
98
1
 
7
 
! Отговори
ламбо преди 13 години
Абе къде са назначение от ДС националистчета :Айдук Сидер, Войводата Каракачан, попът Гелеменов, Расате,Черния Чернев ?Мълчат като женски полов орган ...Дума не продумват, какво трябва да се направи срещу *** напаст
97
0
 
6
 
! Отговори
ламбо преди 13 години
Karthago delenda est = Социалните пари на ***, трябва да се спратКоето вече е родено до сега - родено. Ще продължим да го хрантутим.Оттук нататък обаче :МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ и ПОМОЩИ, САМО след ЗАВЪРШЕН 8-ми клас ! И до 3-то РАЖДАНЕ ! ИНАЧЕ ... иначе НИ ЧАКА СТРАШНАТА СЪДБА на КОСОВСКИТЕ СЪРБИ ... Не ... чака ни по-страшна съдба. Защото Косовските сърби имаха къде да бягат.Към незавладяната от албанците, северна част на Сърбия.А тук къде ще бягаме ? Че остана ли район в БГ, където родените *** да не са абсолютно мнозинство ?!
96
1
 
11
 
! Отговори
ИДЕАЛНОТО РЕШЕНИЕ преди 13 години
БСП + РОМИТЕ - ЗАЕДНО В ИНДИЯ !!!!!!!!!!!
95
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И наистина - ден не минава, без да четем за някое гнесно *** изстъпление... а маймунът Цветанов се чуди как преди 60 години сме били толерантни, щото сме спасили евреините, а сега сме нетолерантни, щото мразим ***... само дето някои от хората, участвали в спасяването на евреините, са казвали, че *** и на снимка да го видиш, трябва да го трепеш.Ще кажете - гадните евреи управляват светът... управляват или не - не знам, ама *** фустите на женските си не могат да управляват.
94
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Какво БСП-то бе - не видяхте ли по телевизията оня маймун Цветанов какви ги разправя, как трябвало да сме толерантни към ***, да ги приобщаваме, да инвестираме в тях !!!Сигурно от толерантност подчинените му ушеви *** стоят кротко отстрани и наблюдават безропотно дори когато *** убиват хора пред учите им !!!
93
2
 
5
 
! Отговори
YAKUDZATA преди 13 години
Ясно е че тези от които зависи решаването на проблема с *** който вече става не търпим,не правят и нямат намерение да правят каквото и да било,ние си пишем но никой не чете и за това за трудови лагери не знам но ако се организираме по десетина,двадесет и повече души и терор само терор на тая *** *** иначе още малко и ще стане късно.
92
2
 
15
 
! Отговори
Валтер Шеленберг преди 13 години
Няма ден без някаква негативна и срамна новина за ***. Назрява вече моментът за ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ за тези *** *** !!! Трудовите лагери не са забравени: Arbeit macht frei !
91
3
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Ако баба имаше дръжка щеше да е дядо !Що не сте си правили сметката, къде тръгвате ? Е, братушките пак щяха, да ви дерат.