Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България

Мръсните тайни на родния футбол също са разкрити
Обновена: 3 яну 2011 17:39 | 2 яну 2011 21:30,
216
Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След краха на комунизма българският футбол се е превърнал в поле на криминални интереси. Значителна част от българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от лица от организираната престъпност, които се стремят да изперат парите си чрез спорта.

Това са основните изводи в секретен документ (от 15 януари 2010) на американското посолство в София, разпространен от WikiLeaks.

Почти всички отбори са собственост на фигури от сенчестия бизнес или са били свързани с тях, пише още в документа.

В секретния документ са посочени и няколко имена с уточнението Списъкът е само извадка от най-известните връзки: Тодор Батков (Левски), ТИМ (Черно море), Маргините (Славия), Николай Гигов (Локомотив София), Гриша Ганчев (Литекс), Васил Божков (бивш собственик на ЦСКА). 

Последните трима президенти на Локомотив Пловдив – клуб, който през времето е бил собственост на криминалната групировка ВИС, са убити, пише още в доклада на американското посолство.

Друг доклад на американската дипломатическа мисия у нас (с дата 26 юни 2009), отново разпространен от WikiLeaks чрез испанския вестник El Pais, е озаглавен „Как да ги накараме да се реформират, при условие, че те самите не желаят?“.

Автор на документа е тогавашният американски посланик у нас Нанси Макълдауни.

В текста става дума за тогавашния доклад на ЕК за постиженията на България в борбата с престъпността и корупцията.

В документа е цитиран секретен източник. Източникът твърди, че в Брюксел има разочарование от неспособността на българските власти да реформират правосъдната си система.

В документа метафорично е посочено, че само тоягата върши работа (в България). 

Според неназования секретен източник единственият ефективен начин за постигане на положителни резултати в България бил натискът от мониторинговите доклади и замразяването на европейските фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Wikileaksразузнаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
0
 
! Отговори
hades преди 13 години
Това, което искам да кажа е да не се оставяте да ви мачкат и убеждават,че сте никои.
201
0
 
1
 
! Отговори
hades преди 13 години
до: д-р Хаус. Всеки си има мнение.Виж, аз не споря с теб,че има много неща, които куцат в нашата страна.. Просто не се срамувам от България. Защото всеки народ има срамни страници в историята си:Американците - избиването на индианците и робството са много по-срамни от БатковГермания:нацизмаИталия: фашизма, мафиятаГърция:анархистите, групировката 17-ти ноември и т.нПогледни нещата от друг ъгъл. Всичко е въпрос на гледна точка.
200
1
 
9
 
! Отговори
Бети преди 13 години
Не разбрах само защо е секретен този доклад. Аз, а и всеки грамотен и почтен българин, може да им напише на американците безброй несекретни доклади, които много по-задълбочено и фактологичеки подборно да им опишат червената кланово-мафиотска ситуация в България. Натиск до дупка! Иначе политическата *** от последните 21 посткомунистически години няма измитане!
199
0
 
3
 
! Отговори
гошко преди 13 години
е па тез "хамериканци" сега откриват "топлата вода"......да доидат у нашта кърчма всеки ще им каже, че БГ-футбола се използва за "пране на пари" - едни дават пари-за сметка на това никой не играе.......тез пък чак го "засекретили"............хахахахахахаха - у кръчмата секретно нема......хихихихихихихи
198
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе няма ли да престанете с глупостите си бе побелели тиквенници и шизофреници.и как си представяш че бивш служител на ДС сега,днес,в сегашно време ще изпълнява заповеди на бившите си началници бе ? че те повечето началници не са живи вече бре. и как ще ти навреди на теб самият? а бе вие в ред ли сте бе? и кой в днешно време ще работи за без пари? а бе я да си сядате на задниците и не ни занимавате с глупостите си и не се навивате сами че и другите около вас ви вярват.пийте си хапчетата
197
1
 
2
 
! Отговори
д-р Хаус преди 13 години
Ще ти казват, защото всичките тия неща в докладите им са верни и ние ги знаем, но не правим нищо за да променим нещата. И хората са го разбрали, (а ние си го знаем отдавна), че само със сопа могат да се променят нещата тук. Нали все чакаме друг да ни оправя - може пък от чуждата сопа да има полза. Пък после ще се гордеем колко носим на бой, щото на другото... вече 20 г. ни оправят крадливи и нагли, родни политици.
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Професионалния футбол да се закрие в страната!И без това мафиоти хрантутят страшни бездарници и откровенни ***.Като се мине на аматьорско ниво,всичко ще бъде заради играта и знае ли човек...един ден мога да се върна като зрител на стадиона.Хич не ми дреме къде ще ни слагат в урните,важното е да се освободим от ***!
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затова Америка е първа сила, защото държавните и служители разсъждават трезво и логично. И пишат верни доклади.
194
1
 
1
 
! Отговори
Питанчев преди 13 години
ПитанеКолко ли от изброените са щатни и нещатни сътрудници на вътрешните органи, настоящи или бивши? - ОтговарчевОтговор100%
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли новина - НЕ, това си го знаеме от години. Какво ви пука, че америкаци преписват от вестниците?
192
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тояга за американските *** (в България и по света)!
191
1
 
5
 
! Отговори
patriot преди 13 години
да де ама ние се натискаме да ходим там а не обратното,нали
190
16
 
3
 
! Отговори
hades преди 13 години
Кои са те, че ще ми казват, че само сопата върши работа. Я да хванем ние гьостерицата, че ще видят и ЕС и US-a.Не ви ли омръзна да ви повтарят, че сте мръсни *** и се валяте в калта и само това заслужавате. Най-лошо е да им повярвате. Когато казвате "българите заслужават..", имайте предвид, че включвате и себе си в това число. Тогава се срамувате от себе си. Българинът е нито лош, нито добър, а такъв, какъвто е. Пожелавам ви здраве,мир, любв и съпричастие
189
4
 
2
 
! Отговори
Gargal4o преди 13 години
При всичките *** дето изтекоха за янките ние сме като херувимчета! Че тяхната съдебна система да не би да е по нормална-съдене до дупка ,къде виновни къде не,1-2 милиона в затворите.
188
6
 
5
 
! Отговори
Дьулиан Мантъл преди 13 години
Какво се срамуваш бе? Ти да не мислиш че тези работи се случват само в България?Аз пък съм горд че съм българин, въпреки това.Ще дойде и техния ред, да знаеш....
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е че за година и половина откакто ГЕРБ вече управлява нищо не се е променило, като изключим големите хвалби в Догановско-Пеевско-Кръстевските медии. Народът обедня още повече, безработицата наближва 25% (разбира се че стъкмистиката я къта някъде до 10%). Лоша работа ...
186
4
 
3
 
! Отговори
Psycho Realm преди 13 години
до 163 : то тей говориш , сякаш като потекат фондовете и на тебе ти се пълни хладилника ;)
185
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pravilno, njama nisto skrito v toia zivot , i na maimunite im lasvat golite zadnizi
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA NE MISLI6 DA POSTROI6 KONCLAGERI
183
1
 
1
 
! Отговори
kade преди 13 години
kade be