За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
0
 
6
 
! Отговори
lewskar преди 13 години
ВицРомче,турче и българче получават по една двойка в училище.На другият ден турчето се смее ,българчето се смее а ромчето плаче,и пита турчето:-Махмуд ти защо не плачеш баща ти не те ли би?-Ами тате вика и да учиш и да неучиш накрая при чичоти в Истанбул ще отидеш.Ромче още по-разплкано пита Иванчо:-Иванчо а теб татко ти не те ли би?-А беше се напил и ми вика;и да учиш и да не учиш накрая в Испания плодове ще берешРомчето вече надуло гайдата от къка вика:-А на мен тате ,като ми хвърли един як кютек с колана и викаУчи мръсен *** ,че един ден ти ще управляваш тази държава
422
0
 
4
 
! Отговори
левскар преди 13 години
Докато *** вот определя изборите толкова повече ще стават те,истината е че за едни 6-7% да си напълнят гушките,останалите 93%независимо какви един ден ще станат само едни РОМИ.
421
0
 
7
 
! Отговори
вива преди 13 години
Имам две деца - на 10 г. и 1 г.Ще направя всичко, което зависи от мен, за да не останат в тази държава и да издържат тази *** *** ***.Така, както виждам нещата, след десетина години Цветелин Кънчев ще е президент, а данъците за работещите българи ще стигнат 90 %, за да има пари за развъждането на мръсните ***.
420
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи сме малцинство - ИСКАМ ПОМОЩИ!
419
0
 
1
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
до 446: Абе, ***!!! Какъв нацист си ти, бе?!?!? Поне се научи какво означават думите, коио използваш! Ти си един напълно обикновен, преоценен, ксенофоб!
418
3
 
7
 
! Отговори
ДА преди 13 години
СПОКОИНО СЛЕД ТОВА ЩЕ СТАНАТ 75% ДЕЦА ТУРЦИ И ***.СБОГОМ БЪЛГАРИО.
417
0
 
4
 
! Отговори
haco преди 13 години
Първо да се наядем после ще правим деца че и те да не умрат от глад.
416
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Българи, отделете 2 часа и 1/2 от ценното си време ( това са 2 часа ръчкане на фейсбука) и вижте този филм.... Той говори сам за себе си. thezeitgeistmovement/joomla/index.php?option_content&view=article&id=61&Itemid=150Живи и здрави
415
8
 
13
 
! Отговори
угйхгк преди 13 години
Аз съм нацист, България на Българите!
414
4
 
12
 
! Отговори
hkkj преди 13 години
абе не може ли да ги изнесем към Индия или Румъния?
413
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Криво разбраната социална държава, която ни натрапиха комунистите през последните 65 години дава своите отровни плодове. Защо не погледнем как постъпиха швейцарците с безконтролното плодене на косоварите емигранти, просто въведоха закон, че помощи се получават само за първо второ и трето дете и косоварите разбраха че ако имат повече деца ще трябва сами да си хранят и обличат, крайно време е това да стане и в България.
412
6
 
11
 
! Отговори
ralf2 преди 13 години
Леко със заплахите към ***, че след 5 години ще сме им малцинството. ;)
411
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 13 години
Bilgarite imat dirjava i turcite imat dirjava, no *** NEMAT.
410
2
 
19
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Чакам второто си отроче- БЪЛГАРЧЕ и ако нещо не се промени аз ще ги променям тия *** в парламента с ...Не издържам вече, а и ако така продължават ...какво да губя!Съд и справедливост не ги плаши ето и още една дума започваща със "С" -СМЪРТ! Жалко че ми идват такива мисли...Богатите и силните са за РАСТРЕЛ в България!Предатели и кръвопийци, да се чудиш българка ли ги е раждала!Помагай Боже!Стигнахме да отглеждаме унищожителите си!
409
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ни ли стигаше до 2009-а един серГей, та и втори такъв *** го направиха политик! Че и министър на образованието го направиха тоя кухарник! Бог да прости образованието ни, предните не успяха да го доубият, ама този няма да му прости.....
408
1
 
7
 
! Отговори
franky преди 13 години
нема страшно, скоро малцинството българи в бг ще са връзкари, мутри и рушветчии.. хайде успех, оправяйте се....
407
8
 
5
 
! Отговори
sevo преди 13 години
a za turcia bilgarite sa kato *** gladni mizerniii bilgariiiiiiiiiiiii bedniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hahahaaa
406
0
 
9
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Значи трябва вече да се премахне понятието "малцинство" като характеристика на *** етнос и да се замени като обозначение на българския етнос, с всичките придружаващи го облекчения.
405
0
 
5
 
! Отговори
me4o преди 13 години
Predlagam stolica Sliven ili Stolipinovo, pak shte e sas S taka che ne vijdam problem :)
404
0
 
16
 
! Отговори
моника преди 13 години
Щом догодина ще са малко повече значи сега в предучилищна процентите са равни 50% Възможно е дори малцинството вече ни е изпреварило с 52% в предучилищната възраст.Това защо не се казва ясно ,а само се загатва?Подразбирам го по този начин като чета между редовете.