3 пъти седмично МВР шефът нарежда подслушване

30 000 пъти през 2010 е следен телефонния и интернет трафик
Обновена: 6 май 2011 08:20 | 6 май 2011 07:57,
228
3 пъти седмично МВР шефът нарежда подслушване
Героите от СРС-тата на Ваньо Танов. Снимка: БТА

142 пъти м.г., или 3 пъти седмично, вътрешният министър Цветан Цветанов е използвал законовото си правомощие лично по изключение да нарежда използването на СРС, без да се иска съдебно разрешение.

Данните изнесе в парламента Христо Бисеров от ДПС, който пое на ротационен принцип шефското място в подкомисията за контрол на СРС, пише в. „Сега“.

По закон министърът има право на това в случаите на непосредствена опасност от извършване на тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност.

Такова право има и шефът на ДАНС. Използването трябва да се прекрати, ако до 24 часа няма и съдебно позволение. Има хипотеза обаче министърът да иска СРС на всеки 24 часа и така на практика да не се стига до съда.

Парламентарната подкомисия е решила да направи проверка как се е използвал този текст през годините. Подобен е казусът при прилагането на СРС-тата спрямо шефа на митниците Ваньо Танов.

Ще бъде проверена и практиката по още един текст от Закона за СРС - когато се използват със съгласието на дадено лице, посочи Бисеров. Има данни, че понякога този текст се използва за заобикаляне на другите изисквания за прилагане на СРС, а целта му е опазването на живота и здравето на лицето, уточни депутатът.

Бисеров изнесе и информация, според която достъпът на разследващите до данните за телефонния и интернет трафик заплашва да се превърне в по-сериозен проблем от подслушването.

Броят им за година е 50 000. Най-притеснителното е, че в 30 000 от случаите няма съдебна санкция за достъпа до данните. Те са поискани директно от интернет доставчиците и телефонните оператори в рамките на образувани дела.

В повечето от исканията се сочат десетки, а не един IP адрес или телефонен номер и това увеличава многократно броя на хората, чиито контакти се следят. Освен това няма никаква гаранция, че сред телефонните номера или IP адреса на даден човек "случайно" няма да попадне и нечий чужд.

В данните няма информация за съдържанието на телефонния разговор. Но от тях става ясно с кого, колко често и за колко време е общувал проследяваният, както и къде се е намирал. Трафичните данни могат да се предоставят на службите и прокуратурата само за издирване на хора и за разкриване и разследване на компютърни и тежки престъпления (за които НК предвижда над 5 г. затвор).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
2
 
! Отговори
Тиквойко преди 12 години
Досега винаги ни цакат с номера трабва да се гласува за някой това е долна лъжа всички партии в България се управляват от престъпници и олигарси ние гласуваме за поредния някой и само ги изреждаме помията е една и съща те обслужват еднакви интереси Тиквата плюе Станишев но иска да строи Белене защото така му е поръчано Костов плю по БСП но се гушна с мафията на ДС РЗС и АТАКА са едни и същи *** воюващи помежду си хайде да сложим край на този театър да ги разкараме всичките! Нека пратим Бойко да пасе *** Станишев на Бузлуджа Янето на гей парад Болен в Карлуково ДПС в Тора Бора където им е мястото!
163
2
 
2
 
! Отговори
Тиквойко преди 12 години
време е да натрием носа на всички досегашни политици ако всички гласуваме с недействителни бюлетини те сами ще се принудят да напуснат политиката и ще се върнат в сивия сектор откъдето са дошли много е лесно взимате която и да е бюлетина и я надрасквате яко може и да я скъсате за по сигурно водите се гласувал никой не може да гласува вместо вас плика ви е пълен не могат да ви променят вота нека разкараме свинските черва и освободиме политическата сцена за тези които сега стоят настана и гледат защото нe искат да участват в пестъпни сделки!
162
2
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Ако Цецо е наредил 140 подслушвания поради непосредствена опасност от извършване на тежки престъпления, значи трябва да са предотвратени 140 тежки престъпления и да имаме 140 ареста на тежки престъпници. А нищо подобно не се е случило, което води на мисълта, че Цецо е наредил 140 подслушвания за да получи информация от друг характер - лични, политически, икономически облаги за него, негови съратници, партиици и прочие.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
212, щом не се боиш от нерегламентирано подслушване от страна на властимащи, заминавай за Северна Корея, там ще можеш да се насладиш на хобито си. Тук сме в страна-членка на ЕС с демократични правила, а не с някакви комунистически измишльотини, уж за дисциплина! Каква е гаранцията, че този престъпник и крадец (и за жалост министър), няма да злоупотреби със събраната информация? Само защото го бил казал? В толкова лъжи го хванаха, как хората да вярват и на една негова дума.....
160
1
 
4
 
! Отговори
До 212,213 преди 12 години
ПРОСТАКО,вляво/ ако си знаеш ръцете /пише Caps Lock ,понатискай го отвреме-навреме!
159
1
 
3
 
! Отговори
До 212 преди 12 години
Абе ***,я марш на училище,и след като научиш ПРАВОПИСА се впиши в сайта!Хайде в обора ***!
158
2
 
2
 
! Отговори
DO 200 преди 12 години
I KOMENTARA VI OSTAVA NEZAPLATEN.
157
6
 
2
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
NORMALNITE HORA NE SE BOIM OT PODSLU6VANE.KOITO GO E STRAH E ILI KARADEC ILI DRUG VID PRESTAPNIK.KATO GLEDAM KOMUNISTITE I KOSTOVISTITE SA NAI MNOGO PRITESNENI OT PODSLU6VANETO.
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Седем пъти да му го слагат на Цвъцко!
155
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Досега винаги ни цакат с номера трабва да се гласува за някой това е долна лъжа всички партии в България се управляват от престъпници и олигарси ние гласуваме за поредния някой и само ги изреждаме помията е една и съща те обслужват еднакви интереси Тиквата плюе Станишев но иска да строи Белене защото така му е поръчано Костов плю по БСП но се гушна с мафията на ДС РЗС и АТАКА са едни и същи *** воюващи помежду си хайде да сложим край на този театър да ги разкараме всичките!
154
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
време е да натрием носа на всички досегашни политици ако всички гласуваме с недействителни бюлетини те сами ще се принудят да напуснат политиката и ще се върнат в сивия сектор откъдето са дошли много е лесно взимате която и да е бюлетина и я надрасквате яко може и да я скъсате за по сигурно водите се гласувал никой не може да гласува вместо вас плика ви е пълен не могат да ви променят вота нека разкараме свинските черва и освободиме политическата сцена за тези които сега стоят настрана и гледат!
153
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Нека пратим Бойко да пасе *** Станишев на Бузлуджа Янето на гей парад Болен в Карлуково ДПС в Тора Бора където им е мястото!
152
3
 
8
 
! Отговори
марги преди 12 години
Който смята, че правителството трябва да си ходи, да се запише във Фейсбук групата "Да откъснем герберите".
151
1
 
6
 
! Отговори
бубу до 205 преди 12 години
Ако си микслиш, че тоталитаризма е доброто за нас, се лъжеш? Трябва да е съчетание на свобода на хората със силна охрана на границата ни и ловене на гадовете и осъждането им справедливо. А колкото до малтретирането на критикари и неудобни, това винаги е било, но не е правилният път за нас? Не малко учени, иноватори, предлагащи мерки за прогресса ни са смачкавин от номенклатурната бюрокрация и полицията? И резултата е виден - повечето българи сме зле, а баровците-грабители и мангетата са в рая.
150
1
 
7
 
! Отговори
срс преди 12 години
пишете ,пишете всичко виждам
149
1
 
6
 
! Отговори
бубу до 203 преди 12 години
Защо да не са свободни медиите? можеш да пишеш, да публикуваш? Но друг е въпроса дали ще ти издадат статията? че то дори и в тоя сайт, нещо, което е неприятно веднага се трие, а ти ревеш за всички медии? не се коси - нищо ново под Слънцето! На Пентагона ласандж не е удобен, а тука хората, които казват истината за нещата! Винаги е било така, от 600 години, насам. И при Стамоболов, фердинанд, Живков, сега? не се коси, ами пий студена вода и това ще ти остане! И на мен! Отивам до чешмата!
148
1
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
"България отново не е включена в категорията на държави със свободни медии в годишната класация нанеправителствената организация Фрийдъм хаус. България е 77-а сред 196 оценени държави, заедно с Източен Тимор и Индия, класирайки се малко по-надолу от Сърбия, Бенин и Намибия..."
147
2
 
18
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
За съжаление, те ще фалщифицират изборите. Убедени са и затова ни правят на луди!
146
2
 
15
 
! Отговори
мен преди 12 години
Като гледам колко коментари изтрити има, осъзнавам, че още има хора с акъл в главата, които са си казали мнението против герберите, след като се гавриха с българите 2 години. Нека трият, на изборите няма да има как да изтрият реакцията срещу гаврата.
145
2
 
16
 
! Отговори
моди преди 12 години
Коментарите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са хвалебствени, в противен случай се сигнализира за "неуместен коментар" и мнението се изтрива, като се дава бан на заблудения коментатор!