Борисов оправя атомната енергия и на Япония

"Трябва трезв анализ по отношение на атомната енергия"
Обновена: 12 май 2011 12:32 | 12 май 2011 12:31,
121
Борисов оправя атомната енергия и на Япония
Снимка: БТА

Сигурността е най-важна при атомната енергетика и използването на атомна енергия. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Според Борисов е необходим трезв анализ по отношение на атомната енергия.

"Много е лесно да се поддадем на емоциите около „Фукушима”, заяви Борисов и допълни, че ако японците бяха задействали навреме защитите на своята атомна електроцентрала и бяха спазили мерките за безопасност, нямаше да се стигне до настоящата ситуация", смята премиерът.

АЕЦ „Козлодуй” е осигурила 36% от електроенергията, произведена в България през миналата година.

За тримесечието на 2011 година централата е повишила производството си със 7%, в сравнение със същия период на 2010 година, или с 300 000 мегаватчаса повече.

Стойността на хранилището е близо 70,5 млн. евро, а проектът е финансиран от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ “Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

В хранилището ще може да се съхраняват 5256 касети с отработено ядрено гориво. Идеята е в бъдеще капацитетът на съоръжението да бъде увеличен. Тяхното съхранение ще бъде за срок до 50 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
37
 
! Отговори
[[[ преди 12 години
Г-н Б. виждаме, че сте доста компетентен по отношение на централата в Япония, тези хора трябва да се получат от нас, та дори и от Вас самия. След като нашия АЕЦ е вдигнала толкова производството (7%), не се учудвам, че и тока ще скочи от 1 Юни. А тези 70,5 млн. евро кааак ще ни се отрази на джоба, ако знаете г-н Б. няма да Ви казвам, та нали сте компетентен по всички въпроси, защо да Ви казвам!
110
0
 
32
 
! Отговори
мо преди 12 години
Оплачете се де, всичко изчетох и не разбрах къде е това хранилище, да не е старото до Ихтиман?Тя тая работа със съхранението на отработеното гориво не е лесна
109
0
 
37
 
! Отговори
До анонимен 108 преди 12 години
И само от време на време се обажда на Танов да върне приятелчето му дето рита с него в Митницата, че бил зле на новото място, или да разкара инспекторите от еди коя си фирма. Или може би като кмет на столицата се оправи поне с един проблем - да речем ***. Или като глав сек при царя освен да броеше труповете друго не правеше. Или сега уж срещу БСП пък прави всичко за големия шлем на Гоце.
108
0
 
42
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Компетентно?!?!Обосновано?!?!Без празнодумия и демагогия?!?! Знаеш ли въобще значението на тези думи?!?! Ще ти дам дифиниця за демагогия- Преднамерено въздействие върху инстинктите и чувствата на масите чрез лъжливи и примамливи обещания за постигане на користни цели.Примери за лъжливи обещания от страна на Негово Безумно Величество искаш ли?
107
0
 
41
 
! Отговори
Милена преди 12 години
Борисов да вземе да си оправи мозака, а Японците ще го оправят Бойко като му дойде времето
106
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добрият! Факт! Няма никой от останалите партии, без Сидеров разбира се да му излезе насреща и да го победи в спор по която и да е тема. Така добре им слага тапата, само с по няколко изречения, ама точно и на място. Много добре се изразява, компетентно и обосновано, няма празнодумство и демагогия. За това е разбираем за хората и те виждат, че този човек наистина милее за родината, а не е някакъв алчен продажник или похотлив пиандурник. Човекът си гледа и си върши много добре работата на прем
105
4
 
49
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Предлагам борисов да бъде натоварен на мощна ракета, заедно с 10 000 тона радиоактивни отпадъци и да бъде изстрелян в дълбините на Космосът - колкото по-далеч, толкова по-добре.
104
14
 
33
 
! Отговори
Браво Бойко! преди 12 години
Евала бе Бойко, покажи на ти блюдолизци как се управлява, това е истинския премиер, винаги има конкретен отговор, няма празни приказки, като каже нещо значи е казано. Нема лево, нема десно, професионалист от всякъде, за всяка тема от обществения ни живот има компетентно и правилно становище. Ай лав ю Борисов. Ти си
103
2
 
35
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
"при откриването на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво."ЗАЩО ПОД*****Е НИ Е ДА ИМАМЕ ХРАНИЛИЩЕ ЗА ЯДРЕНО ГОРИВО !:!?!?!?!?!?!?!НАЛИ ВСИЧКО ОТИВА В РУСИЯ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ОТ ЖИВОТА ... КАКВО Е ТОВА НАХАЛСТВА ДА ОТКРИВАШ ПОДОБЕН ОБЕКТ ...
102
6
 
38
 
! Отговори
Стухов преди 12 години
Господа , трябва да се гордеете с Вашия министър-председател . Той е нашето слънце ! Това е най-силния мъж от 20 години , а ще се окаже и най-умния.
101
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ***
100
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човека е свръхкомпетентен. Не забравяйте, че е пожарникар и е по-prophet от всички! Пълен е с акъл, не виждате ли?!
99
1
 
58
 
! Отговори
ванго преди 12 години
Г-н Борисов, вместо да подсичате министър Найденов в Япония, трябваше да предупредите японския министър председател за надвисналата опастност над страната на изгряващото слънце. Ако бяхте направили това, сега японците щяха да ви боготворят, а то стана така че тук българите ви псуват.
98
0
 
73
 
! Отговори
trunk преди 12 години
Давай Бойко....оправи и Японците....ти си пич.Все пак си чел една книга....може и за ядрената енергия да е била.
97
0
 
44
 
! Отговори
Brrrr преди 12 години
EI go-vna! Prorok boko,pokayte se i shte spasi i vas!
96
0
 
68
 
! Отговори
горския преди 12 години
Всичко мара втасала Япония ще оправя.Тиква!!!!
95
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще бъда лаконичен: да.
94
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бащица? От четене на трудове по ядрена енергетика ли не остана време да се обръснеш?
93
0
 
43
 
! Отговори
Cs преди 12 години
Boko stiga ni balamosva na vseki e qsno ,4e belene 6te se krade qko i toka se pravi za iznos .
92
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не става въпрос за АЕЦ по принцип, а за строенето им в сеизмични зони.