Брюксел мъмри София, хвали Букурещ

АФП вади част от изводите в докладите
19 юли 2011 18:00,
176
Брюксел мъмри София, хвали Букурещ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия критикува България за все още недостатъчните й резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, но дава добра оценка на Румъния в годишния си доклад за напредъка на тези две страни, съобщава Франс прес.

Докладът ще бъде публикуван утре. България и Румъния са членки на ЕС от 2007 г. Те обаче  все още са обект на редовен контрол от страна на Брюксел, който  иска да се увери, че те имат независима и ефикасна съдебна и  административна система. Годишната оценка винаги се очаква с притеснение от София и Букурещ, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия смята, че България все още не е  постигнала необходимите резултати, се казва в доклада, с който  АФП се е запознала предварително. Брюксел приветства напредъка, професионализацията на  съдиите и борбата с конфликта на интереси.

Европейската комисия признава също така, че българското правителство продължава да има "неотслабваща воля" за продължаването на реформите, но  смята, че честността на съдиите си остава "област, която буди сериозно безпокойство", се казва в доклада.

"Обвиненията срещу магистратите все още не са обект на  преследване от страна на съдебната йерархия, а когато се наложат санкции, те са прекалено снизходителни", се отчита в доклада. Резултатите на полицията в борбата с организираната престъпност "трябва да се подобрят значително", се отбелязва в доклада.

Още по темата
"Борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта все още не е дала конкретни резултати", се допълва в документа. Картината е по-малко негативна по отношение на Румъния, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия приветства "значителните мерки, взети от една година за подобряване и модернизиране на функционирането на съдебния апарат", се казва в доклада. Брюксел смята, че Букурещ трябва да продължава с усилията си трябва да постигне по-голям напредък в борбата с корупцията. "Няколко важни дела се се бавят в съдилищата от години", се посочва в документа.

Като цяло изводите за Румъния са по-положителни. И за в двата случая - и за България, и за Румъния - Европейската комисия обещава да направи догодина оценка дали да продължава или не тези годишни проверки, без обаче да поема никакъв ангажимент в едната или в другата насока.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: брюкселдоклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
ДО- 171 преди 12 години
Напълно , ама напълно си прав!!!
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе да духат супата не виждат ли колко те са зле европа се разпада на нас се карат .Румъния са по добре защотото имат лоби франция ние си спряхме риакторите румъния изнася ток .и защотото българия не дава на европа това което иска гоним техните хора от власт в българия .но европа ще се раздели скоро ще стане като втората световна коалиция от държави европа разцепена.
168
1
 
6
 
! Отговори
Зеленият Стършел преди 12 години
Пффф Щом и Румъния са по-добре от нас няма какво да говорим повече. Нали ГЕРБ щяха да променят нещата към по-добро, какво стана??? Ама така е като ни управляват *** 2 години. Няма какво да се чуди Европейската комисия дали да продължава да прави проверки, много ясно че ще прави докато не се види най-накрая някаква промяна и някакво развитие на България.
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак ялови напъни да се припише вина на предишните управници! Оценката е за сегашното положение!Нали гербавите щяха да натрият носовете на предишните?Да покажат как се управлява?Да, ама не!По-големи *** се оказаха.Мрънкащите *** тук само едно повтарят-комунисти, та комунисти!Никакви факти.Само хленч, както правят и тиквените им господари.Отвратен съм.
166
1
 
6
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
След 40 г. може да ням България,ако не се променим веднага
165
0
 
3
 
! Отговори
Пропуск преди 12 години
Чиновниците в Брюксел отправят и специална препоръка към Борис Велчев. "Главният прокурор следва редовно да анализира причините за издаването на оправдателни присъди по дела по високите етажи, да отправя препоръки за работата по бъдещи дела, когато са били установени недостатъци в процедурата, и да обжалва оправдателните решения, когато се окаже, че съдът не е направил подходяща оценка на представените доказателства".
164
0
 
2
 
! Отговори
Пропуск преди 12 години
Другарите са спестили в статията персоналните критики към Борис Велчев и Лазар Груев :В доклада се посочва, че "като цяло пасивното отношение на ръководството на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, главния прокурор и председателя на ВКС към сериозните недостатъци в съдебната практика буди сериозно безпокойство".
163
1
 
2
 
! Отговори
леила преди 12 години
40 год трябва да минат- за да си изчистят хората съзнанието и да си променят манталитета и мисленето, а много от тези които имат влияние върху нас сега няма да са между живите и нещата ще се променят ...както е казал Бжежински
162
1
 
0
 
! Отговори
леила преди 12 години
40 год трябва да минат за да си изчистят хората съзнанието и да си променят манталите и мисленето, а много от тези които имат влияние върху нас сега няма да са между живите и нещата ще се променят ...както е казал Бжежински
161
1
 
1
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
Докато има злоупотреба със срс от мвр и данс особено със система свой-чужд и то със знанието на правителства и президенти наземна техника и жива сила .В Европейският съюз трябва да са по луди и от българите ако ви приемат .В Шенген разполагат и със снимков материал на проследяващият лазер тип сноп за тормоз на неудобните от годдини.
160
2
 
7
 
! Отговори
kdobrev преди 12 години
А сега да видим как ще се хвалят управляващите, че се справят добре като ще им кажат, че пак нищо не вършат.Да работят или да си ходят!
159
0
 
4
 
! Отговори
user108 преди 12 години
@ Охранител Да, ама след 20-30 години роднините на тези мутри ще плачат, че са били репресирани, че дядовците и бащите им са избити "без съд и придъда" и ще си искат обратно имотите и ще падне една реституция......
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво по зле от това в една държава съдебната власт да е в услуга не на народа а на частни интереси ? цецко пре**а цялата система .. абсолютно прави са от Брюксел даже трябва не само да ги критикуват еми да се намесят по някакъв начин
157
2
 
12
 
! Отговори
ГЕРБЕР фанатик! преди 12 години
Абе тези как смеят да ни критикуват бе!?! Те не гледат ли бг. ТВ??? Цецко и Бойко един през друг се "самохвалят". Кои са тези в Брюксел, че ще ни мъмрят? Те незнаят ли, че комунистите са виновни за всичко в България! ;) Ако не бяха всички предишни управления ... ехееееей! Какво е виновно правителството, че българските мутри са все болни? САМО БОЙКО Е ЗДРАВ, ЗАЩОТО СПОРТУВА!!!
156
0
 
3
 
! Отговори
дулитъл преди 12 години
ще им подаря зайче на Брюксел. може и мишок
155
2
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
я първо с пожарникаря прочетете малко и после говорете и вършете глупости: в РБ извънредните съдилища са забранени от Конституцията! какви спец-съдилища са тругнали да правят тия? Пълно безумие!! След това може да поскат и родно гестапо да си заформят...
154
3
 
21
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Чаушеску със сигурност си е спокоен в гроба, защото народа му е относително добре, а нашият Тодор Живков се върти като вентилатор, защото нашите още не са се разбрпали, какво искат и каво още могат да ограбят/създадено от народа по времето на Т. Живков, защото сега освен мутри, друго не се създава/....е как не я ограбиха за 22 години тази държава, че да мирясат бе....?!?!? По-богата държава от България в Европа НЯМА!!!
153
1
 
19
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Много толерантен и много спокоен човек съм,но съм и много добър стрелец..много ми се иска и с голямо удоволствие бех разстрелял най-големите престъпници в държавата България..и да отбележа-без съд и присъда, не само, че няма да имам притеснения, даже с кеф ще лежа до живот..те заслужават много повече..може да потърсите услугите ми...много съм точен..срущу определени личности, гарантирано няма да имам пропуск...даже се питам дали ще ме загризе съвестта до смъртта ми..не, ще съм в РАЯ!!!
152
0
 
22
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Да, народа иска осъдени перачи на пари!!!Да, народа иска справедливост!!!Да, народа иска намаляване на корупцията!!!Да, народа иска мутрите да продължават да се трепят помежду си, защото политиците нито ще ги заловят, нито затворят, нито изтрепят!!!Да, народа иска неговите пари да се върнат по неговите сметки, а не в България да е единственото от 3 произведени Бентлита в света, незнайно как придобито от българин! И е ясно че с тези политици и мутри в политиката няма как това да бъде постигнато..
151
0
 
27
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
НАРОДЕЕЕ, направи РЕВОЛЮЦИЯ...не избори...ИЗТРЕПИ всички, ***, които ти пречат!!! Това е единственото решене за България!!!